ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
FED

Σήμερα βάζει τέλος η Fed στην αγωνία για τα επιτόκια

Tweet
Share
Like
Tweet
Share
Like

Η ημέρα που η Federal Reserve θα ανακοινώσει την πολυαναμενόμενη απόφασή της για την αύξηση ή μη των επιτοκίων έφτασε, έπειτα από σχεδόν μια  δεκαετία που διατηρεί χαλαρή νομισματική πολιτική και έπειτα από μήνες αναμονής για το πότε η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα προβεί σε αυτήν την  απόφαση.

Είναι γεγονός ότι μέχρι και τα μέσα Αυγούστου, οι αναλυτές θεωρούσανεξαιρετικά πιθανή μια σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της Fed μέσα  στον Σεπτέμβριο, αλλά έπειτα από το χρηματοπιστωτικό κραχ στις διεθνείς αγορές στα τέλη Αυγούστου, οι πιθανότητες για μια τέτοια απόφαση θεωρούνται σημαντικά λιγότερες.

Παρότι είναι σχεδόν δεδομένο ότι η αύξηση των επιτοκίων θα πραγματοποιηθεί μέχρι τα τέλη του 2015, η αβεβαιότητα σχετικά με το πότε αυτή θα αποφασιστεί παραμένει, καθώς επίσης και ο ρυθμός της διαδικασίας.

Οι προβλέψεις των αναλυτών για το αν θα ανακοινωθεί μια τέτοια απόφαση σήμερα το βράδυ, μετά την ολοκλήρωση της διήμερης συνεδρίασης  νομισματικής πολιτικής της Fed, διχάζονται, με τα επιχειρήματα και των δύο πλευρών να είναι ισχυρά.

Όσοι υποστηρίζουν ότι η αμερικανική κεντρική τράπεζα θα προβεί σήμερα σε αύξηση των επιτοκίων στηρίζουν την άποψή τους στο γεγονός ότι το ποσοστό ανεργίας στις ΗΠΑ μειώθηκε, οι ρυθμοί ανάπτυξης είναι θετικοί και το επιχειρηματικό περιβάλλον βελτιώνεται. Παράλληλα, επισημαίνουν ότι η  διατήρηση χαλαρής νομισματικής πολιτικής για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημαεξαντλεί την εργαλειοθήκη της Fed, εκθέτοντας την οικονομία σε  κινδύνους, αλλά και την αξιοπιστία της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ.

Από την άλλη, δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν ότι η Fed θα επιλέξει τηδιατήρηση των επιτοκίων στα τρέχοντα επίπεδα, καθώς η αμερικανική οικονομία δεν έχει επανέλθει στα επίπεδα πριν από την κρίση του 2008. Επίσης, υποστηρίζουν ότι μια αύξηση θα ενέτεινε τον κίνδυνο του αποπληθωρισμού, ενώ λαμβάνουν υπόψη και την άνοδο του δολαρίου που  πλήττει τις εξαγωγές.

Η απόφαση που θα ανακοινώσει σήμερα η Fed αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία, δεδομένης της επιδεινούμενης κατάστασης της παγκόσμιας  οικονομίας, με την ευρωζώνη να παρουσιάζει στασιμότητα και την Κίνα να εμφανίζει ανησυχητικά σημάδια επιβράδυνσης.

Πηγή: reporter.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman
Copyrights © 2009-2020 Premium S.A. All Rights Reserved.