ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

HSBC: Οι επιπτώσεις των ελληνικών εκλογών στις αγορές

Tweet
Share
Like
Tweet
Share
Like

Μικρή επίπτωση για την πορεία των αγορών θα έχουν τα πλέον πιθανά σενάρια για το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής, εκτιμά η HSBC σε ανάλυσή της.

Όπως σημειώνει, τα δύο μεγαλύτερα κόμματα έχουν αμφότερα δεσμευτεί στην υλοποίηση του προγράμματος. Η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ κόστισε στο κόμμα, αλλά η Λαϊκή Ενότητα που δημιουργήθηκε δεν έχει μεγάλη εκλογική επιρροή, σημειώνει. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, ο σχηματισμός μιας συμμαχικής κυβέρνησης μπορεί να καθυστερήσει για μερικές εβδομάδες την πρώτη αξιολόγηση. Δεν θεωρεί όμως ότι αυτό θα είναι μεγάλο πρόβλημα, επικαλούμενη και τη σχετική δήλωση του Πιερ Μοσκοβισί.

Σύμφωνα με την HSBC, το αποτέλεσμα παραμένει αβέβαιο, δεδομένου του μεγάλου ποσοστού αναποφάσιστων. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, η επίτευξη πλειοψηφίας θα απαιτήσει μεγάλη στροφή ψηφοφόρων την τελευταία στιγμή, αλλά «θα είναι θετική για την αγορά, δεδομένης της σταθερότητας που θα φέρει στο επόμενο κυβερνητικό σχήμα».

Ενας συνασπισμός δείχνει πιο πιθανό σενάριο και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που προκύπτουν από τις προβλέψεις για τις έδρες, είτε ο ΣΥΡΙΖΑ, είτε η ΝΔ θα σχηματίσουν συνασπισμό με το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι.

Η HSBC σημειώνει πως μετά τη συμφωνία για το νέο πρόγραμμα διάσωσης, το ρίσκο αναφορικά με την Ελλάδα έχει μειωθεί. Η πορεία του ελληνικού 5ετούς ομολόγου βρίσκεται σε ευθυγράμμιση με αυτή του 5ετούς πορτογαλικού τίτλου, κάτι που αντανακλά «εξωγενείς» παράγοντες.

Με τις αγορές να έχουν επικεντρωθεί στις αναδυόμενες αγορές, την Κίνα και τη Fed, η HSBC εκτιμά πως είναι απίθανο να επηρεάσουν σημαντικά οι ελληνικές εκλογές το επενδυτικό κλίμα. Μια επιτυχής διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης θα αφαιρέσει αρκετή από την αβεβαιότητα αλλά, σύμφωνα με την ανάλυση, αυτό δεν θα γίνει ορατό πέραν της ελληνικής αγοράς.

Από την άλλη πλευρά, αν ένα από τα μικρότερα κόμματα που θα ενταχθούν στο σχήμα διεκδικήσει αλλαγές στο πρόγραμμα, η κίνηση αυτή θα δημιουργήσει «πρωτοσέλιδα», αλλά δύσκολα θα στεφθεί με επιτυχία, δεδομένου ότι οι ηγέτες των δύο κομμάτων έχουν δεσμευτεί να το εφαρμόσουν «ως έχει», σημειώνει η HSBC.

Αν υπάρξει δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, θα καθυστερήσει η εκταμίευση κεφαλαίων από το πρόγραμμα διάσωσης και θα υπάρξει πιθανότητα αντίκτυπου στη διαδικασία αξιολόγησης των τραπεζών, κάτι που είναι σημαντικό βήμα για να υπάρξει ένα βιώσιμο μονοπάτι ανάκαμψης.

Πηγή: reporter.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman
Copyrights © 2009-2019 Premium S.A. All Rights Reserved.