ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

"Παζάρι" κυβέρνησης-δανειστών για την εφαρμογή των μέτρων

Tweet
Share
Tweet
Share

Να αφήσει για αργότερα τα πιο σκληρά από τα προαπαιτούμενα μέτρα επιδιώκει η κυβέρνηση, ζητώντας από τους εταίρους να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση με έναν συμβιβασμό στα 2/3 των μέτρων, χωρίς την πλήρη εφαρμογή τους. Το χρονοδιάγραμμα σύμφωνα με το οποίο θα εφαρμοστούν τα μέτρα και θα καταβάλλονται παράλληλα οι υποδόσεις τέθηκε επί τάπητος στο Euroworking Group της Πέμπτης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κάποιοι εκ των δανειστών τάσσονται υπέρ της ελληνικής πρότασης, εκτιμώντας ότι τα μέτρα είναι πολλά για να εφαρμοστούν σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, καθώς επίσης ότι πρέπει να εφαρμοστούν πρώτα κάποια βασικά και πιο εύκολα, ώστε να μείνουν για μετά (έως τις αρχές του 2016) τα πιο δύσκολα.

Ωστόσο, η κυρίαρχη άποψη των δανειστών είναι ότι θα πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα τα μέτρα στο σύνολό τους.

ΥΠΟΙΚ: Δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα

Υπενθυμίζεται ότι το απόγευμα της Πέμπτης το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξει καμία νέα επιβάρυνση για τους φορολογούμενους, απαντώντας σε δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για νέα μέτρα που συζητώνται για να καλυφθεί το κενό του προϋπολογισμού.

Το υπουργείο, ωστόσο, επεσήμανε ότι στα πλαίσια των αλλαγών που θα γίνουν το επόμενο διάστημα, δεν υπάρχει περίπτωση να προστεθεί κανένας νέος φόρος ή επιβάρυνση.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, πολλές από τις διατάξεις είναι σε θετική κατεύθυνση (π.χ. διαγραφή ληξιπρόθεσμων χρεών σε ορισμένες περιπτώσεις, μείωση επιτοκίων σε ορισμένες ρυθμίσεις χρεών κλπ.) και δεν ανταποκρίνονται στην προπαγάνδα της καταστροφολογίας και του μηδενισμού που επενδύουν (προεκλογικά αλλά και τώρα) ορισμένοι.

Στον τομέα της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου, το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνει ότι προβλέπονται πολλές δράσεις (π.χ. περιουσιολόγιο) οι οποίες μαζί με άλλες που είναι στο στάδιο της επεξεργασίας, θα δώσουν πολύτιμα έσοδα στο δημόσιο.

Παράλληλα με την υλοποίηση των προαπαιτούμενων και των δεσμεύσεων της συμφωνίας, το υπουργείο Οικονομικών δεσμεύεται ότι θα ανοίξει ουσιαστικό διάλογο με κοινωνικούς φορείς, για τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που απαιτεί η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και η ενίσχυση πολιτών και επιχειρήσεων.

Οι μεταρρυθμίσεις αυτές, εξηγεί, στον τομέα της φορολογίας, θα αλλάξουν ριζικά την υφιστάμενη κατάσταση στη φορολογία του εισοδήματος, στον ΕΝΦΙΑ και σε πολλούς άλλους τομείς.

Το υπουργείο Οικονομικών, καταλήγει η σχετική ανακοίνωση, θα κινηθεί με ρεαλισμό και ευαισθησία, στα προβλήματα που δημιουργεί το υπάρχον φορολογικό σύστημα και με στόχο την ολοκλήρωση των διαδικασιών της συμφωνίας.

Πηγή: reporter.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman