ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Μνημόνιο: Έρχεται φορολογικός «Αρμαγεδδών»-50 μέτρα σε μόλις 40 ημέρες

Tweet
Share
Like
Tweet
Share
Like

"Καταιγιστικός" αναμένεται να είναι ο Οκτώβριος για τον Έλληνα πολίτη όσον αφορά τα μέτρα που θα κληθεί για ακόμη μία φορά να σηκώσει στις πλάτες του.

Περίπου 40 ημέρες για εφαρμόσει το 60 % του μνημονίου θα έχει από την Δευτέρα η Αθήνα μετά το Eurogroup που θα επικυρώσει τα 50 προαπαιτούμενα μέτρα της συμφωνίας ώστε να προχωρήσει θετικά η 1η αξιολόγηση του προγράμματος.

Οι ευρωπαίοι δανειστές ξεκαθάρισαν δια στόματος των ευρωπαίων τεχνοκρατών που συμμετείχαν στην χθεσινή συνεδρίαση της ομάδας εργασίας της Ευρωζώνης ότι δεν υπάρχει χώρος ούτε για "εκπτώσεις" ούτε για καθυστερήσεις.

Συνεπώς η Κυβέρνηση που ανέλαβε πριν από περίπου 10 ημέρες θα πρέπει να σηκώσει τα μανίκια και να εφαρμόσει το δεύτερο κύμα των μέτρων μέσα σε 10 ημέρες μέχρι και τις 15 Οκτωβρίου και το τρίτο κύμα μέχρι και τις 15 Νοεμβρίου περνώντας την πρώτη δύσκολη δοκιμασία.

Τα πέντε πεδία που αφορούν τα μέτρα που έρχονται

Την φορολογία όπου θα πρέπει να προχωρήσουν οι αλλαγές στην αντιμετώπιση των οφειλετών της εφορίας.

Το κομμάτι αυτό περιλαμβάνει το ξήλωμα της ρύθμισης των 100 δόσεων με την εφαρμογή εισοδηματικών κριτηρίων την μείωση του ακατάσχετου για μισθούς συντάξεις και υπόλοιπα τραπεζικών λογαριασμών από 1.500 ευρώ στα 1.000 και την θεσμοθέτηση των κατασχέσεων εξπρές.

Μάλιστα σταδιακή θα είναι η κατάργηση της ευνοϊκής φορολογίας για τους αγρότες και η μείωση της επιστροφής του ΕΦΚ για το πετρέλαιο που χρησιμοποιείται στις αγροτικές εργασίες.

Το ποιο βασικό από όλα θα είναι το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που αναμένεται να διορθώσει την διπλή ταχύτητα φορολόγησης μισθωτών και ελευθέρων επαγγελματιών να ενοποιήσει την φορολογία των επιμέρους εισοδημάτων (ενοίκια κινητές αξίας ομόλογα) το οποίο θα πρέπει να παρουσιάσει εντός του μήνα.

Το δεύτερο πεδίο είναι θεσμικές μεταρρυθμίσεις. Η πλήρης ανεξαρτητοποίηση της ΓΓΔΕ με την μεταφορά των αρμοδιοτήτων του ΣΔΟΕ, η επιτάχυνση απονομής της δικαιοσύνης, οι αλλαγές στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών που υποδεικνύουν οι εργαλειοθήκες Ι και ΙΙ του ΟΟΣΑ.

Το τρίτο πεδίο είναι το εργασιακό για το οποίο θα πρέπει να ληφθούν τελικές αποφάσεις ώστε να υπάρξουν και οι απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις μέσα στον Νοέμβριο.

Το τέταρτο πεδίο είναι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και η διευθέτηση των κόκκινων δανείων. Οι δανειστές ζητούν να έχουν πριν το τέλος Νοεμβρίου έτοιμες όλες τις νομοθετικές ρυθμίσεις για ΤΧΣ για την ολοκλήρωση της όλης διαδικασίας ακόμη και πριν το τέλος του χρόνου .

Σε ότι αφορά στα κόκκινα δάνεια θα πρέπει να υπάρξει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο πριν από το τέλος του μήνα.

Το πέμπτο πεδίο είναι η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας όπου οι δανειστές περιμένουν να δουν τα ισοδύναμα μέτρα που θα παρουσιάσει το υπουργείο περιβάλλοντος ώστε να αποφευχθεί η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ και η δημιουργία της μικρής ΔΕΗ.

Θα ακολουθήσει και ένα δεύτερο πακέτο το οποίο υποτίθεται ότι θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι και τα μέσα Νοεμβρίου και θα περιλαμβάνει τα νομοσχέδια για ασφαλιστικό εργασιακά το νέο ταμείο αποκρατικοποιήσεων και την εξέταση των δημοσιονομικών μέτρων που θα πρέπει να ληφθούν τα επόμενα χρόνια.

Το πακέτο θα κλειδώσει οριστικά την Δευτέρα κατά την συνεδρίαση του Eurorgroup.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman
Copyrights © 2009-2020 Premium S.A. All Rights Reserved.