ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Προγραμματικές δηλώσεις με αιχμή την εφαρμογή της συμφωνίας

Tweet
Share
Like
Tweet
Share
Like

Το σχέδιο και οι άμεσες κυβερνητικές προτεραιότητες για το επόμενο διάστημα θα τεθούν στο επίκεντρο στην τριήμερη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης που θα αρχίσει σήμερα το απόγευμα στη Βουλή με την ομιλία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, και θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Τετάρτης με ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός (με το βλέμμα στο σημερινό Eurogroup) αναμένεται να δώσει έμφαση στην ταχεία υλοποίηση της συμφωνίας με τους εταίρους, προκειμένου να ανοίξει η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους, αλλά και στο σχέδιο της κυβέρνησης και τα μέτρα που θα λάβει για να μειωθούν οι δυσμενείς συνέπειες του μνημονίου στην κοινωνία. Σε αυτό περιλαμβάνονται η πάταξη της διαφθοράς, οι προοδευτικές μεταρρυθμίσεις σε παιδεία και υγεία, η φορολογική δικαιοσύνη.

Σημαντικό μέρος στην ομιλία του Αλέξη Τσίπρα θα καταλαμβάνει και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αλλά και αναπτυξιακές πολιτικές όπως η ταχεία αξιοποίηση του ΕΣΠΑ.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει η παρουσίαση ισοδυνάμων μέτρων που έχει επιλέξει η κυβέρνηση, ώστε να αποφευχθούν επώδυνα μέτρα που περιλαμβάνει το μνημόνιο, όπως ο ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση και τα φροντιστήρια ή η επιβαρυμένη φορολόγηση των αγροτών.

Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση έχει έτοιμα ήδη έξι νομοσχέδια, η σειρά κατάθεσης των οποίων θα οριστικοποιηθεί και με βάση τη συμφωνία στο σημερινό Eurogroup, το οποίο θα προσδιορίσει επακριβώς τον πρώτο κατάλογο με τα προαπαιτούμενα για την αντίστοιχη δόση του δανειακού προγράμματος. Τα νομοσχέδια που είναι έτοιμα είναι εκείνα για τις τηλεοπτικές συχνότητες, το λαθρεμπόριο τσιγάρων, τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, την αξιολόγηση στο Δημόσιο, την έρευνα και καινοτομία, και τέλος το πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να δώσει ιδιαίτερη έμφαση στα ανοιχτά θέματατης διαπραγμάτευσης, τα οποία αφορούν στα «κόκκινα» δάνεια, τα εργασιακά και τις συλλογικές συμβάσεις, στον τρόπο λειτουργίας του νέου ταμείου αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, στην εναλλακτική για την αποφυγή της πώλησης του ΑΔΜΗΕ, αλλά και στην εύρεση ισοδύναμων μέτρων, ώστε να μην εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στο ασφαλιστικό.

Το Μέγαρο Μαξίμου, ενόψει και των σημερινών προγραμματικών δηλώσεων, προσπάθησε να δώσει ένα δείγμα γραφής για την πρόθεσή της να αμβλύνει τα σκληρά μέτρα του μνημονίου, όταν μετά τη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ), έδωσε στη δημοσιότητα ανακοίνωση με την οποία σημείωνε ότι δεν θα εφαρμοστεί το μέτρο της επιβολής 23% ΦΠΑ στα ιδιωτικά νηπιαγωγεία. Ωστόσο, στη συνέχεια εξεδόθη νέα ανακοίνωση από την οποία απουσιάζει η συγκεκριμένη παράγραφος, προφανώς γιατί έγινε αντιληπτό ότι έπρεπε να προηγηθεί συνεννόηση με τους δανειστές και ανεύρεση ισοδυνάμων.

Πηγή: reporter.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman
Copyrights © 2009-2020 Premium S.A. All Rights Reserved.
Διαβάστε ακόμα