ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τραπεζίτες: Έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης για να ξεκλειδώσει η ρευστότητα

Tweet
Share
Like
Tweet
Share
Like

Εξέλιξη κομβικής σημασίας που θα έχει πολλαπλές θετικές επιδράσεις στο τραπεζικό σύστημα και στην οικονομία γενικότερα χαρακτηρίζουν την έγκαιρη ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος αρκετά τραπεζικά στελέχη.

Οι διοικήσεις των τραπεζών παράλληλα με την διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης του εγχώριου πιστωτικού συστήματος και κυρίως την αναζήτηση τρόπων για μειώσουν το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών, ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για την πορεία της αξιολόγησης του προγράμματος που έχει συμφωνήσει με τους δανειστές η ελληνική κυβέρνηση.

Και αυτό γιατί όπως εκτιμούν η θετική αξιολόγηση θα ξεκλειδώσει σημαντική ρευστότητα προς το τραπεζικό σύστημα και μάλιστα σε μια περίοδο που η οικονομία την χρειάζεται όσο ποτέ προκειμένου να ξεκινήσει κάποια στιγμή η επιστροφή της προς την ανάπτυξη.

Όπως τονίζει έμπειρος τραπεζίτης στο Reporter, αρχικά η έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα ανοίξει τον δρόμο για την επαναφορά του αποκαλούμενου waiver, της εξαίρεσης δηλ. που επιτρέπει στην ΕΚΤ να αποδέχεται ως εγγυήσεις κρατικά ομόλογα χωρών-μελών χαμηλής πιστοληπτικής αξιολόγησης, όπως η Ελλάδα.

Επιπλέον, θα επιτρέψει στην ΕΚΤ να εντάξει και τη χώρα μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης μέσω της αγοράς ελληνικών ομολόγων έως 7 δισ. ευρώ. Μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγήσει σε σημαντική μείωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων (που λόγω της αβεβαιότητας είχαν ανέλθει σε πολύ υψηλά επίπεδα), αλλά και γενικότερα σε πτώση των τραπεζικών επιτοκίων προς όφελος των δανειοληπτών.

Ήδη καθ’ όλη την διάρκεια της τρέχουσας εβδομάδας καταγράφεται συνεχής υποχώρηση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων με την απόδοση στο 3ετές να υποχωρεί χθες στο 8,72%, στο 5ετές να διαμορφώνεται στο 8,01% και στο 10ετές να υποχωρεί στο 7,75%.

Παράλληλα ο ίδιος τονίζει ότι η αύξηση των αποτιμήσεων των ελληνικών ομολόγων θα επιτρέψει στις τράπεζες να αντλούν περισσότερη ρευστότητα με τις ίδιες εγγυήσεις, ενώ θα βελτιώσει και τους όρους με τους οποίους η ΕΚΤ αποδέχεται ελληνικούς τίτλους.

Συνολικά η ενίσχυση της ρευστότητας εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση των επιτοκίων δανείων, στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων που σήμερα ξεπερνούν το 50% του χαρτοφυλακίου δανείων και εν τέλει σε ταχύτερη επιστροφή των τραπεζών σε κερδοφορία.

Ετσι, οι καλύτερες συνθήκες ρευστότητας, σε συνδυασμό με την ταχεία υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, θα μπορούσαν να επιταχύνουν την επαναφορά της οικονομίας σε ανοδική τροχιά, καταλήγει ο έμπειρος τραπεζίτης.

Σε ό,τι αφορά τους κεφαλαιακούς περιορισμούς, στα τραπεζικά επιτελεία είναι πλέον πεπεισμένοι ότι οι επιπτώσεις είναι μικρότερες σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις και μετά το αρχικό σοκ που προκάλεσε η επιβολή των περιορισμών, η κατάσταση στις αποπληρωμές δανείων έχει ομαλοποιηθεί.

Οπως εκτιμούν, με την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης θα ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για την πλήρη απόσυρση των περιορισμών, κάτι που μπορεί να συμβεί στις αρχές του 2016. Σημειώνεται ότι πλέον οι εγχώριες τράπεζες, όπως όλες οι ευρωπαϊκές τράπεζες, βρίσκονται υπό την εποπτική ευθύνη της ΕΚΤ.

Προάγγελος η ΕΚΤ

Ήδη την περαιτέρω βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας στο πιστωτικό σύστημα αποτυπώνει και η προχθεσινή απόφαση της ΕΚΤ να προχωρήσει στη μείωη της ρευστότητας μέσω του ΕLA προς τις ελληνικές τράπεζες, κατόπιν σχετικού αιτήματος τηςΤράπεζας της Ελλάδος.

Έτσι, το ανώτατο όριο για την παροχή έκτακτης ρευστότητας, μέσω του ELA, μειώθηκε στα 87,9 δισ. ευρώ έναντι 88,9 δισ. ευρώ πριν.

Σύμφωνα με την ΤτΕ, η μείωση του ELA αντανακλά τη βελτίωση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, στο πλαίσιο της υποχώρησης της αβεβαιότητας και της σταθεροποίησης των καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα.

Σημειώνεται ότι τον περασμένο Αύγουστο οι καταθέσεις αυξήθηκαν στα 121,14 δισ. ευρώ, έναντι 120,8 δισ. ευρώ τον Ιούλιο, έπειτα από μια πολύμηνη περίοδο μεγάλων εκροών, λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας και της ανησυχίας για την έκβαση των διαπραγματεύσεων.

Στο διάστημα Νοεμβρίου 2014 - Ιουλίου 2015 οι εκροές καταθέσεων ανήλθαν στα 43 δισ. ευρώ. Όπως εξηγούν τραπεζικά στελέχη, η ομαλοποίηση των συνθηκών οφείλεται κατά κύριο λόγο στην υπογραφή της νέας τριετούς συμφωνίας τον περασμένο Αύγουστο, η οποία επιβεβαίωσε την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και απομάκρυνε την αβεβαιότητα.

Κώστας Παπαγρηγόρης 

Πηγή: reporter.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman
Copyrights © 2009-2020 Premium S.A. All Rights Reserved.