ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Μνημόνιο: «Γολγοθάς» σε φορολογικό και ασφαλιστικό-Περιμένουν ΕΝΦΙΑ και τέλη κυκλοφορίας

Tweet
Share
Like
Tweet
Share
Like

Από το μηδέν ξεκινούν οι συζητήσεις για τα πρόσθετα μέτρα ύψους 3,9 δισ. ευρώ που έχει συμφωνηθεί να ληφθούν το 2016 δίνοντας τέλος σε ένα... χαρούμενο μήνα που είχαμε με τους δανειστές λόγω των πρόωρων εκλογών του Σεπτεμβρίου.

Στην πρώτη τριήμερη επίσκεψη συντονισμού των θεσμών, εκτός από τη διάσταση απόψεων για το θέμα των «κόκκινων» δανείων, άφησαν να εννοηθεί ότι αναμένουν για το 2015 αποκλίσεις πάνω από 2 δισ. ευρώ που θα δυσκολέψουν πολύ τη συνέχεια του προγράμματος.

Το «δώρο» των δανειστών και οι ενστάσεις για τις κρατικές δαπάνες

Δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής», αναφέρει ότι οι δανειστές δέχθηκαν, κατ’ αρχάς, την εκτίμηση του υπουργείου Οικονομικών για ύφεση που δεν θα ξεπερνά για φέτος το 1,3%-1,4% του ΑΕΠ έναντι αρχικής πρόβλεψης για ύφεση 2,3% του ΑΕΠ. Αυτό από μόνο του δίνει ένα δημοσιονομικό μαξιλάρι ύψους περίπου 1,7 δισ. ευρώ για τον ελληνικό προϋπολογισμό, έστω κι αν αυτό δίνεται μόνο στα χαρτιά. Την ίδια μέρα που έδωσαν αυτό το «δώρο» στην ελληνική κυβέρνηση αμφισβήτησαν ότι μπορεί ο προϋπολογισμός να κλείσει χωρίς τις δαπάνες σε τόκους με ένα έλλειμμα 0,25% του ΑΕΠ δηλαδή περίπου 450 εκατ. ευρώ πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ (περίπου 850 εκατ. ευρώ) το 2016.

Στο σημείο αυτό πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση στην απόκλιση που παρουσιάζει ο προϋπολογισμός  και ανέρχεται σε 5 δισ. ευρώ στα δημόσια έσοδα ενώ εμφανίζει ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις περίπου 6 δισ. ευρώ.

Ειδικά για τα έσοδα η τεράστια αυτή υστέρηση εμφανίζεται το μήνα που καταβάλλεται η δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος για φυσικά και νομικά πρόσωπα, τα οποία στην τρίτη δόση που θα πληρωθεί στο τέλος του τρέχοντος μήνα θα πρέπει να πληρώσουν την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ από το οποίο αναμένονται έσοδα ύψους 2,65 δισ. ευρώ και από τον επόμενο μήνα τα τέλη κυκλοφορίας με πρόβλεψη για έσοδα 1,1 δισ. ευρώ.

Αν, λοιπόν, υπάρξει απόκλιση πάνω από 2 δισ. για το 2015, μεγάλο μέρος της θα μεταφερθεί και στο 2016 ειδικά λόγω του γεγονότος ότι την επόμενη χρονιά θα εφαρμοστούν πρόσθετα μέτρα με στόχο περισσότερα έσοδα ύψους 1,6 δισ. ευρώ και λιγότερες δαπάνες κατά 2,3 δισ. ευρώ.

Θέματα-«ορόσημα» για την πορεία των διαπραγματεύσεων

Η επόμενη πιο ουσιαστική φάση που θα ξεκινήσει από αύριο θα σημάνει την έναρξη του διαλόγου σχεδόν από μηδενική βάση σε τρία βασικά θέματα, τα οποία αποτελούν ορόσημα τόσο για τους δανειστές όσο και για την ελληνική κυβέρνηση τόσο σε δημοσιονομικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο: το νέο φορολογικό, το νέο ασφαλιστικό και την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών.

Με το νέο φορολογικό κατά την κυβέρνηση θα ανακατανεμηθούν τα φορολογικά βάρη με ελάφρυνση των οικονομικά ασθενέστερων και επιβάρυνση των υψηλότερων εισοδημάτων. Από την άλλη πλευρά, βασικό ζητούμενο για τους Θεσμούς είναι να επιτευχθεί η αύξηση των εσόδων από φόρο εισοδήματος από φυσικά και νομικά πρόσωπα κατά 850 εκατ. ευρώ, δηλαδή 0,5% του ΑΕΠ όπως καταγράφει το πρόγραμμα. Το αν αυτό επιτευχθεί μέσω της αύξησης των συντελεστών φορολογίας ή της αύξησης της φορολογικής συμμόρφωσης θα είναι ευθύνη της Ελληνικής Κυβέρνησης.

Μία ακόμη παράμετρος για την οποία θα πρέπει να πειστούν οι δανειστές το επόμενο διάστημα είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να πετύχει την αύξηση της εισπραξιμότητας του ΦΠΑ, ώστε για το 2016 να εισπραχθούν λόγω των αυξημένων συντελεστών πρόσθετα έσοδα 2 δισ. ευρώ έναντι -πρόσθετων- εσόδων ύψους 1,2 δισ. ευρώ που θα πρέπει να εισπραχθούν το 2015. Η δυσκολία έγκειται στο κατά πόσο θα πειστούν οι δανειστές ότι η Ελλάδα μπορεί να εισπράξει περισσότερα χρήματα και όχι, ως είθισται, να καταγράψει ακόμη μεγαλύτερα ποσοστά φοροδιαφυγής για το βασικό έμμεσο φόρο.

Πάντως, η υστέρηση κατά περίπου 500 εκατ. ευρώ σε έσοδα από το βασικό έμμεσο φόρο και η πρώτη γεύση που άφησε ο χειρισμός με την επιβολή του ΦΠΑ στην εκπαίδευση δεν ήταν καλή.

Οι δανειστές ήρθαν, αποκόμισαν άσχημες εντυπώσεις για την πορεία των μεταρρυθμιστικών μέτρων και έδωσαν τελεσίγραφο για το κρίσιμο ραντεβού του Νοεμβρίου.

Πηγή: reporter.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman
Copyrights © 2009-2020 Premium S.A. All Rights Reserved.