ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

«Ήξεις-αφίξεις» για τις τουρκικές εκλογές οι διεθνείς παρατηρητές

Tweet
Share
Tweet
Share

Με κοινό τους πόρισμα, οι 40 περίπου διεθνείς παρατηρητές των εκλογών στην Τουρκία, από τον ΟΑΣΕ και τη Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, που παρέμειναν για πέντε βδομάδες στην Άγκυρα παρακολουθώντας και τις προεκλογικές διαδικασίες, εκφράζονται με «ήξεις-αφίξεις» για το αν οι βουλευτικές εκλογές στην γείτονα χώρα, διεξήχθησαν με πλήρη σεβασμό προς τα διεθνή πρότυπα.

Αναφερόμενοι στη χθεσινή ημέρα των εκλογών, οι διεθνείς παρατηρητές σημειώνουν ότι οι εκλογές διεξήχθησαν σε γενικές γραμμές ειρηνικά, με εξαίρεση ορισμένα εκλογικά τμήματα όπου παρατηρήθηκαν κρούσματα λεκτικής βίας εναντίον υποψηφίων, ότι η ψηφορορία ήταν οργανωμένη και κατά αποτελεσματικό τρόπο, υπογραμμίζοντας ότι σε ορισμένες περιπτώσεις απαγορεύθηκε η πρόσβαση στα εκλογικά τμήματα, διαπιστευμένων παρατηρητών των πολιτικών κομμάτων.

«Οι εκλογές στην Τουρκία, προσέφεραν στους εκλογείς ποικιλία επιλογών, αλλά η διαδικασία αυτή παρεμποδίσθηκε από το προβληματικό περιβάλλον ασφάλειας, τα περιστατικά βίας και των περιορισμών εις βάρος των μέσων ενημέρωσης», σημειώνουν οι διεθνείς παρατηρητές.

Ωστόσο, διευκρίνίζουν οι διεθνείς παρατηρητές, το γεμάτο προκλήσεις περιβάλλον ασφάλειας, ιδίως στα νοτιοανατολικά της χώρας, σε συνδυασμό με υψηλό αριθμό βίαιων επεισοδίων, συμπεριλαμβανομένων των επιθέσεων εναντίον στελεχών των κομμάτων, τις εγκαταστάσεις και το προσωπικό τους, παρεμπόδισαν την ελεύθερη επιλογή των ψηφοφόρων.

Οι διεθνείς παρατηρητές ισχυρίζονται ότι η τρομοκρατική βομβιστική επίθεση στην Άγκυρα στις 10 Οκτωβρίου επηρέασε σημαντικά την ατμόσφαιρα και τη διεξαγωγή της εκστρατείας αφού, όπως σημειώνουν, όλα τα πολιτικά κόμματα ανέστειλαν προσωρινά τις προεκλογικές τους δραστηριότητες.

«Ενώ οι Τούρκοι πολίτες θα μπορούσαν να επιλέξουν μεταξύ εναλλακτικών πολιτικών λύσεων, σε αυτό το εξαιρετικά πολωμένο προεκλογικό κλίμα, με την ραγδαία μείωση της επιλογής των μέσων ενημέρωσης και τους περιορισμούς στην ελευθερία της έκφρασης εν γένει, η όλη εκλογική διαδικασία επηρεάσθηκε και παραμένουν σοβαρές ανησυχίες», δήλωσε ο Ignacio Sanchez Amor, Ειδικός Συντονιστής και επικεφαλής της αποστολής παρατηρητών του ΟΑΣΕ.

«Δυστυχώς, η εκστρατεία για τις εκλογές αυτές χαρακτηρίστηκε από αδικία και,σε κάποιες περιπτώσεις, από το φόβο», δήλωσε ο Andreas Gross, επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.

«Η βία στο κυρίως Κουρδικό νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας είχε σημαντικές επιπτώσεις για τις εκλογές, καθώς και οι πρόσφατες επιθέσεις και τις συλλήψεις των μελών και των ακτιβιστών, κυρίως από το HDP, ήταν ανησυχητική, καθώς παρεμποδίσθηκε η επιλογή των ψηφοφόρων», δήλωσε ο Margareta Cederfelt, Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Συνέλευσης του ΟΑΣΕ.

«Σε μια πραγματικά δημοκρατική εκλογική διαδικασία, οι υποψήφιοι πρέπει να αισθάνονται ότι μπορούν να διεξαγάγουν προεκλογική εκστρατεία και οι ψηφοφόροι πρέπει να αισθάνονται ότι μπορούν να ψηφίσουν σε ένα ασφαλές περιβάλλον», κατέληξε.

Νίκος Ρούσσης

Πηγή: reporter.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman