ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Το 2034 η Ελλάδα θα επιστρέψει στα επίπεδα προ κρίσης!

Tweet
Share
Tweet
Share

Θα χρειαστεί μια ακόμα γενιά μέχρι οι Έλληνες να επανέλθουν στην ίδια θέση όπως πριν την κρίση, η οποία θα διαρκέσει πολύ ακόμα, σύμφωνα με την παγκόσμια έκθεση για το 2015 της εταιρείας Prognos AG, η οποία δημοσιοποιείται κατά αποκλειστικότητα από τη γερμανική εφημερίδα Die Welt και αναφέρεται φέτος και στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η Deutsche Welle, η έκθεση αναφέρει ότι «μέχρι τις αρχές του 2020 η ελληνική οικονομία θα συρρικνώνεται κατά 0,8% ετησίως με ένα ποσοστό ανεργίας στα ύψη. Κι αυτό θα ισχύσει υπό το αισιόδοξο σενάριο ότι δεν πρόκειται να επισυμβούν άλλα σοκ και ότι η χώρα θα παραμείνει στο ευρώ».

Η έκθεση κάνει ειδική αναφορά στο υψηλό ποσοστό χρέους που θα διατηρηθεί επί χρόνια. «Από το 2008 μέχρι σήμερα η αναλογία του χρέους στο ΑΕΠ της χώρας διπλασιάστηκε και έφτασε το 200%. Μέχρι το 2022 θα αγγίξει το 245%», προβλέπουν οι ερευνητές.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Prognos AG Μίχαελ Μπέμερ δηλώνει πεπεισμένος ότι «χωρίς πραγματικό κούρεμα χρέους η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να σταθεί στα πόδια της».

«Από το 2008 η χώρα έχει απολέσει το 1/3 της οικονομικής της ισχύος, σήμερα ένας στους 4 νέους είναι δηλωμένος άνεργος», αναφέρει η έκθεση.

Σε αντίθεση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που κάθε τόσο προβλέπει αισθητή βελτίωση της κατάστασης, στην έκθεση προβλέπεται ότι μόνο τη δεκαετία του 2020 θα μπορέσει η Ελλάδα να αυξήσει το ΑΕΠ της πάνω από το 2% και να πορευτεί σε ένα σίγουρο δρόμο ανάπτυξης, ενώ μόλις το 2034 θα επιστρέψει στο επίπεδο προ της κρίσης. Μέχρις ότου το ποσοστό ανεργίας κατέβει στο 10%, που είναι και αυτό υψηλό θα περάσουν 25 ολόκληρα χρόνια. Ο Μπέμερ παραδέχεται βέβαια ότι ειδικά για την Ελλάδα τα προγνωστικά ενέχουν μεγάλο ποσοστό αβεβαιότητας.

Πηγή: reporter.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman