ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Μοσκοβισί: Νέοι φόροι και περικοπές και αξιολόγηση τα... Χριστούγεννα!

Tweet
Share
Tweet
Share

Ως απαραίτητη προϋπόθεση για την καταβολή της νέας δόσης στην Αθήνα, έθεσε την ολοκλήρωση όλων των προαπαιτούμενων ο Πιέρ Μοσκοβισί μετά την συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα στο Μαξίμου.

Επιπρόσθετα, προκειμένου να διασωθεί από τους πλειστηριασμούς η πρώτη κατοικία, ο Ευρωπαίος Επίτροπος δεν έδειξε να πονοκεφαλιάζει ιδιαίτερα προτείνοντας το πιο απλό: νέες περικοπές σε συντάξεις και μισθούς και νέους φόρους.

Ωστόσο, παρά τις θυσίες, όπως όλα δείχνουν και αυτή η διαπραγμάτευση θα έχει αμφίβολα αποτελέσματα, αφού εκτός από καλές προθέσεις, ο κύριος Μοσκοβισί απέφυγε να αναλάβει και δεσμεύσεις. Η τελική συμφωνία θα περάσει από σαράντα κύματα αφού ο κύριος Μοσκοβισί έθεσε σαν ορίζοντα ολοκλήρωσής της το τέλος του χρόνου, και όχι το τέλος Νοεμβρίου.

Κατ' ουσίαν, ελάχιστες μέρες πριν το κρίσιμο Eurogroup της 9ης Νοεμβρίου, φαίνεται πως ανοίγουν μέτωπα, αντί να κλείνουν. Εκτός από τους πλειστηριασμούς α΄κατοικίας, ζήτημα για το οποία δεν φαίνεται να βρίσκεται κοντά πολιτική λύση, από την επίσκεψη Μοσκοβισί προέκυψε πως παραμένουν ακόμη ανοικτά άλλα δυο-τρία ανοικτά μέτρα, όπως:

  • τα φορολογικά ισοδύναμα μέτρα, αντί της επιβολής ΦΠΑ στην εκπαίδευση. Ο κύριος Μοσκοβισί, σύμφωνα με πληροφορίες, ξεκαθάρισε στην κυβέρνηση πως πρέπει να το λύσει με τους θεσμούς.
  • οι αλλαγές στις 100 δόσεις, καθώς οι θεσμοί δείχνουν να μην έχουν «χωνέψει» ότι ακόμα δεν έχει σφίξει ο κλοιός στους μεγαλοφειλέτες που «τρύπωσαν» σε αυτήν.
  • το ασφαλιστικό, για το οποίο ο κύριος Μοσκοβισί θα συναντηθεί σήμερα με τον υπουργό κ.Κατρούγκαλο.
  • οι δαπάνες Υγείας και ειδικά τα γενόσημα για τα οποία οι θεσμοί εξετάζουν σχολαστικά τις αλλαγές στην τιμολόγησή τους.

Τι συζήτηση με τον Πρωθυπουργό

Σύμφωνα με άτυπη ενημέρωση από το μέγαρο Μαξίμου, μεταξύ Τσίπρα και Μοσκοβισί, συζητήθηκαν όλα τα θέματα που σχετίζονται με την Συμφωνία και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Στο θέμα των κόκκινων δανείων, που έθεσε ο Πρωθυπουργός, ο Π. Μοσκοβισί εξέφρασε την βεβαιότητα ότι μπορεί να βρεθεί λύση που δεν θα θέτει σε κίνδυνο την κοινωνική συνοχή.

Συζητήθηκε επίσης το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, για την οποία και οι δύο πλευρές εξέφρασαν την βεβαιότητά τους ότι το θέμα θα έχει ολοκληρωθεί επιτυχώς πριν το τέλος του χρόνου.

Ο Πιερ Μοσκοβισί μίλησε εξαιρετικά θετικά για την μέχρι τώρα συνεργασία της Ελλάδας με τους θεσμούς. Εξέφρασε την βεβαιότητα ότι θα υπάρξει συνεννόηση στα ανοιχτά ζητήματα, καθώς και την ιδιαίτερη αισιοδοξία για την πορεία και την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος.

Μοσκοβισί: Λύστε τα ως τη Δευτέρα αλλιώς θα έχουμε δυσκολίες

Ο αρμόδιος για την Οικονομική και Νομισματική Πολιτική επίτροπος συναντήθηκε με τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Χουλιαράκη. Ακολούθησε κοινή συνέντευξη Τύπου.

Στην τοποθέτησή του ο Πιερ Μοσκοβισί είπε πως υπάρχουν «τρία-τέσσερα θέματα προς διευθέτηση» εκτιμώντας ότι «σε πνεύμα συνεργασίας πιστεύω θα τα επιλύσουμε μέχρι την Δευτέρα» αναφερόμενος στο προγραμματισμένο Eurogroup.

Προειδοποίησε ωστόσο ότι «εάν δεν επιλυθούν θα είναι πιο δύσκολη η συμφωνία».

Τόνισε ακόμη ότι έχει γίνει «πολλή δουλειά» ως τώρα για την πρώτη δέσμη προαπαιτούμενων, αλλά σημείωσε πως «χρειάζονται περισσότερα» για τη δεύτερη δέσμη. Ο Επίτροπος Οικονομικών εξέφρασε την πεποίθηση ότι μπορεί να τελειώσει η αξιολόγηση ως το τέλος του έτους.

Απέφυγε δε να αποσυνδέσει διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης από εκείνη της αξιολόγησης, χωρίς όμως να πει σαφώς ότι αν δεν κλείσει η αξιολόγηση δεν θα εκταμιευθούν τα 10 δισ. για τις τράπεζες.

Πηγή: reporter.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman