ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Συντάξεις: «Εκτελούν» τους συνταξιούχους-Μειώσεις με επιβολή ρήτρα ηλικίας

Tweet
Share
Tweet
Share

Τον ρόλο του κακού τιμωρού θα παίξει η κυβέρνηση για όσους συνταξιοδοτήθηκαν σε μικρή ηλικία (50-62 έτη) στο παρελθόν.

Μειώσεις στις συντάξεις μέσω επανυπολογισμού στις αποδοχές 2,6 εκατ. συνταξιούχων με ρήτρα ορίου ηλικίας και χρόνου ασφάλισης ετοιμάζει η κυβέρνηση, με τις περικοπές να κυμαίνονται από 3% έως 10% με 12% σύμφωνα με το βασικό σενάριο που επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας.

Τα ποσοστά των μειώσεων αλλάζουν αν το ηλικιακό όριο που θα ληφθεί υπόψη για τις μειώσεις ξεκινά από τα 50 ή αν ξεκινά από τα 55. Ανάλογα με το ποια θα είναι η ηλικία που θα ληφθεί ως κριτήριο για τη μείωση της σύνταξης, θα μεταβάλλονται και τα ποσοστά των περικοπών.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», τα σενάρια των περικοπών περιλαμβάνουν όλες ανεξαιρέτως τις συντάξεις. Το αν θα υπάρξουν εξαιρέσεις θα εξαρτηθεί από το αν θα επιλεγεί να περικοπούν συντάξεις από 600 ευρώ και πάνω ή οι νέες περικοπές θα ισχύσουν για όσους παίρνουν από 1.000 ευρώ και πάνω.

Ποιοι θα είναι οι μεγαλύτεροι «χαμένοι»

Από το νέο ψαλίδι, σύμφωνα με το δημοσίευμα, είναι πιθανό να εξαιρεθούν μόνον οι πολύ χαμηλές συντάξεις, έως τα 600 ή τα 700 ευρώ καθώς οι περικοπές δεν θα είναι οριζόντιες αλλά θα βασίζονται σε κοινωνικά κριτήρια.

Οι μειώσεις θα φτάσουν το 10%-12% για τους 50αρηδες που αποχώρησαν με λίγα ένσημα, ενώ το "ψαλίδι" θα είναι μικρότερο για όσους συνταξιοδοτήθηκαν μετά τα 60. Τα λιγότερα αναμένεται να χάσουν οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ, ενώ μικρότερες αναμένονται οι απώλειες για τους συνταξιούχους του Δημοσίου, των ΔΕΚΟ και των τραπεζών. Από το "τσεκούρι" δεν γλιτώνουν ούτε και οι δικαιούχοι του ΟΑΕΕ.

Τις μεγαλύτερες απώλειες θα έχουν οι 50αρδες, που αποχώρησαν με πλήρη σύνταξη από το Δημόσιο και από τα πρώην ειδικά ταμεία (ΔΕΚΟ, τραπεζών) με 25 έως 30 χρόνια ασφάλισης. Όσοι πήραν σύνταξη από τα 60 και μετά και είχαν περισσότερα χρόνια ασφάλισης, θα έχουν αναλογικά μικρότερες μειώσεις. Τα λιγότερα θα χάσουν οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ, ενώ μεγαλύτερες θα είναι οι μειώσεις για τους συνταξιούχους του Δημοσίου, των ΔΕΚΟ και των τραπεζών. Δεν τη γλιτώνουν ούτε οι συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ, πρώην ΤΕΒΕ, καθώς πάνω στο ποσό σύνταξης λαμβάνουν και 220€ επιπλέον, χωρίς να έχουν καταβάλει εισφορές.

Το κριτήριο της ηλικίας θα λειτουργεί αντίστροφα στις περιπτώσεις των ασφαλισμένων που αποχώρησαν μεν στα 65 ή στα 67, αλλά πλήρωσαν εισφορές μόνο για 15 χρόνια και ωστόσο παίρνουν σύνταξη που αντιστοιχεί σε εισφορές 25 ετών. Παράδειγμα: στοΙΚΑ τα λίγα χρόνια ασφάλισης οδηγούν στη λήξη της κατώτατης σύνταξης των 486€. Για όσους έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος δίνεται και ΕΚΑΣ 230€, σύνολο σύνταξη 716 ευρώ, ενώ άλλοι παίρνουν την ίδια σύνταξη με 25 ή 30 χρόνια εισφορών.

Πηγή: reporter.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman