ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Με έξωση απειλούνται 150.000 δανειολήπτες-Σήμερα "κλειδώνει" το θέμα των πλειστηριασμών

Tweet
Share
Tweet
Share

Σήμερα θα μπει τέλος στην αγωνία χιλιάδων νοικοκυριών με μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια, τα οποία κινδυνεύουν να χάσουν με πλειστηριασμό τα σπίτια τους, καθώς στη σημερινή τηλεδιάσκεψη του EuroWorking Group αναμένεται να "κλειδώσει" το ζήτημα για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Όπως αναφέρει ο «Ελεύθερος Τύπος», το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης "παζαρεύει" με τους θεσμούς τα κριτήρια υπαγωγής των «κόκκινων» δανειοληπτών στον νόμο Κατσέλη, προσπαθώντας να εξασφαλίσει προστασία για τα 2 στα 3υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Όσον αφορά στο 35% περίπου των νοικοκυριών που δεν θα δικαιούται προστασίας, έχουν πέσει στο τραπέζι προτάσεις περί «αναδόμησης» του Κώδικα Δεοντολογίας των Τραπεζών, αλλά η συζήτηση αυτή βρίσκεται σε εξαιρετικά αρχικό στάδιο.

Οι δανειστές έχουν βάλει νερό στο κρασί τους, αλλά και η νέα πρόταση που φέρεται να έχει υποβάλει το οικονομικό επιτελείο στους εκπροσώπους των δανειστών μειώνει το χάσμα απόψεων μεταξύ των δύο πλευρών.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η οποία επικαλείται πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης, η πρόταση αυτή φαίνεται πως θα καλύπτει περίπου το 65% των δανειοληπτών με "κόκκινα" στεγαστικά, από 72,4% που ήταν η προηγούμενη ελληνική πρόταση.

Μάλιστα, άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δανειστές έχουν αναθεωρήσει για το ποσοστό των "κόκκινων" δανειοληπτών που δικαιούνται προστασία από τους πλειστηριασμούς, με τις εκτιμήσεις να αναφέρουν πως θα είναι μεγαλύτερο τελικά του 40% που υποστήριζαν προσφάτως.

Τα κριτήρια για την προστασία

Αρμόδια στελέχη επισημαίνουν στην εφημερίδα πως τουλάχιστον σε επίπεδο αντικειμενικών αξιών έχει καταγραφεί σύγκλιση. Η ελληνική πλευρά -βάσει εκτιμήσεων- έχει πέσει από τα 200.000 ευρώ στα επίπεδα των 150.000-180.000 ευρώ. Η τελευταία, επισήμως, γνωστή πρόταση των δανειστών αφορά σε κύρια κατοικία αντικειμενικής αξίας 120.000 ευρώ.

Να σημειωθεί πως την πενταετία της μεγάλης «έκρηξης» στις χορηγήσεις στεγαστικών δανείων (2005-2009) το μέσο ύψος δανείου που χορηγούσαν οι τράπεζες ήταν 110.000-120.000 ευρώ, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν ελήφθησαν δάνεια και 200.000 ή και 300.000 ευρώ. 

Εκεί εκτιμάται ότι πάτησαν οι θεσμοί, ζητώντας το όριο στα 120.000 ευρώ.

Παρόλα αυτά, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης επιβεβαίωσε πως οι θεσμοί έκαναν λόγο για βελτιωμένη πρόταση η οποία κλείνει -σε κάποιο βαθμό- την ψαλίδα μεταξύ των δύο πλευρών. Συγκλίνουσες πληροφορίες υποστηρίζουν πως πρόκειται για πρόταση που δεν έχει συζητηθεί, σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων.

Μεγάλο "αγκάθι" αποτελούν τα εισοδηματικά κριτήρια, αφού μέχρι πρότινος υπήρχαν αποκλίσεις της τάξεως των 10.000 ευρώ, με την ελληνική πλευρά να προτείνει ετήσιο εισόδημα έως 35.000 ευρώ και τους δανειστές να αντιπροτείνουν 8.180 ευρώ για άγαμο, 13.917 ευρώ για ζευγάρι χωρίς παιδιά και προσαύξηση 3.350 ευρώ για κάθε παιδί έως τρία παιδιά.

Πηγή: reporter.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman