ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Κάμερον: «Οι απαιτήσεις της χώρας από την ΕΕ δεν είναι ανέφικτες»

Tweet
Share
Tweet
Share

Ο Βρετανός ηγέτης έχει πει ότι προτιμά να μείνει σε μια μεταρρυθμισμένη ΕΕ, αλλά αναμένεται να χρησιμοποιήσει τις δηλώσεις του ως αυστηρή προειδοποίηση.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον αναμένεται να εγκαινιάσει σήμερα τις προσπάθειές του να μεταρρυθμίσει την Ευρωπαϊκή Ένωση με τη δήλωση ότι οι απαιτήσεις του δεν είναι μια "ανέφικτη αποστολή", απλώς μια τιμή που πρέπει να πληρώσουν οι ηγέτες της ΕΕ αν θέλουν να κρατήσει ο Κάμερον την Βρετανία στην Ένωση.

Ο Κάμερον, που έχει συγχίσει μερικούς αξιωματούχους της ΕΕ με την έλλειψη λεπτομερειών για το ποιές ακριβώς αλλαγές θέλει, θα στείλει σήμερα επιστολή στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ εξηγώντας τους τέσσερις κύριους στόχους του: εγγυήσεις δίκαιας μεταχείρησης για μη-μέλη της ΕΕ, μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα, εξαίρεση από την αρχή της "διαρκώς στενότερης ένωσης της Ευρώπης" και λύση στην παραβίαση της ελευθερίας μετακίνησης.

"Θα υπάρξουν αυτοί που λένε, εδώ και αλλού στην ΕΕ, ότι έχουμε ξεκινήσει μια Ανέφικτη Αποστολή," αναμένεται να πει ο Κάμερον, αναφερόμενος σε μια δημοφιλή τηλεοπτική σειρά και επακόλουθες ταινίες (Mission Impossible), σύμφωνα με τμήματα της επιστολής που έδωσε στη δημοσιότητα το γραφείο του, "αλλά εγώ δεν το πιστεύω ούτε λεπτό."

Ο Βρετανός ηγέτης έχει πει ότι προτιμά να μείνει σε μια μεταρρυθμισμένη ΕΕ, αλλά αναμένεται να χρησιμοποιήσει τις δηλώσεις του ως αυστηρή προειδοποίηση ότι μπορεί να υποστηρίξει την αποχώρηση της Βρετανίας από την ομάδα των 28 κρατών αν δεν συμφωνήσουν στις απαιτήσεις του οι άλλοι ηγέτες.

"Η ΕΕ έχει ιστορικό  στην επίλυση των δύσκολων προβλημάτων. Μπορεί να λύσει και αυτό. Ας προσπαθήσουμε λοιπόν να το κάνουμε," αναμένεται να πει στην επιστολή του.

Το γράμμα θα αποτελέσει την αρχή της επανδιαπραγματευτικής περιόδου μεταξύ των δύο πλευρών πριν το συμβούλιο κορυφής τον Δεκέμβριο, όπου οι ηγέτες χωρών της ΕΕ θα συσκεφθούν πάνω στις λεπτομέρειες των απαιτήσεων της Βρετανίας. Ο Κάμερον έχει υποσχεθεί δημοψήφισμα, για το να θα πρέπει να μείνει η Βρετανία στην ΕΕ, μέχρι το τέλος του 2017.

Σε γενικές γραμμές όμως, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πλειοψηφία των Βρετανών προτιμά να παραμείνει η χώρα στην ΕΕ.

Πηγή: reporter.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman