ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Εφορία: Ξεκινά το… σαφάρι στις καταθέσεις–Ποιοι κινδυνεύουν με αύξηση φόρου

Tweet
Share
Tweet
Share

Σε εξέλιξη βρίσκεται το «σάρωμα» των ελεγκτών της Εφορίας σε καταθέσεις, ακίνητα, αυτοκίνητα, μετοχές, ομόλογα και αμοιβαία κεφάλαια. Αν υποπέσει στην αντίληψή τους πως έχουν προέλθει από παράνομη, αδικαιολόγητη ή άγνωστη αιτία επιβάλουν φόρο 33% στους φορολογούμενους.

Με «φόρο-σοκ» απειλούνται λοιπόν, όσοι φορολογούμενοι υπόκεινται σε έλεγχο του «Πόθεν Έσχες» και δεν μπορούν να δικαιολογήσουν κάθε προσαύξηση της περιουσίας τους. Στις περιπτώσεις αυτές οι ελεγκτές της Εφορίας ότι βρουν το θεωρούν κέρδος από επιχειρηματική δραστηριότητα και το φορολογούν με συντελεστή 33%.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Ημερησία», όταν κάνει λόγο η Εφορία για προσαύξηση της περιουσίας που δεν δικαιολογείται από τα εισοδήματα που δηλώνει ο φορολογούμενος τότε εννοεί:

  • Οικόπεδα, σπίτια, αυτοκίνητα, σκάφη, αεροσκάφη
  • Τραπεζικές καταθέσεις αλλά και μετοχές, τοκομερίδια, ομόλογα, αμοιβαία κεφάλαια

Στις περιπτώσεις αυτές μόνη άμυνα του φορολογούμενου, είναι να αποδείξει την πραγματική πηγή ή την αιτία προέλευσης ή ότι η εν λόγω προσαύξηση φορολογήθηκε ή απαλλάχθηκε νόμιμα προσκομίζοντας νόμιμα δικαιολογητικά και έγγραφα.

Από τους ελέγχους που έχει κάνει εως τώρα η Εφορία όμως προέκυψαν μεγάλα προβλήματα με τις τραπεζικές καταθέσεις. Γιατί φορολογούμενοι χρεώθηκαν με πρόσθετο εισόδημα καθώς οι ελεγκτές θεωρούσαν κάθε κατάθεση ποσού σε λογαριασμό τους ως νέο εισόδημα, παρά το γεγονός ότι πολλά από αυτά τα ποσά είχαν προηγουμένως αναληφθεί από άλλους λογαριασμούς των ίδιων προσώπων.

Για να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων έβγαλε εγκύκλιο με αναλυτικές οδηγίες στους φοροελεγκτές, ώστε να ξεχωρίζουν πότε είναι αδικαιολόγητη η προσαύξηση περιουσίας ενός φορολογούμενου.

Πηγή: reporter.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman