ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Στην ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών θα συμμετάχουν IFC και EBRD

Tweet
Share
Tweet
Share

"Ψήφο εμπιστοσύνης" στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα δίνουν η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) και η Παγκόσμια Τράπεζα, οι οποίες θα συμμετάσχουν στην ανακεφαλαιοποίησή των ελληνικών τραπεζών.

Όπως μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο πηγή με γνώση των σχεδίων της τράπεζας, η EBRD είναι έτοιμη να επενδύσει έως 250 εκατ. ευρώ σε μετοχικά μερίδια στις τέσσερις συστημικές ελληνικές τράπεζες.

Μάλιστα, η ίδια πηγή ανέφερε ότι η EBRD είναι σε θέση να επενδύσει έως και 80 εκατ. ευρώ σε κάθε τράπεζα.

Πρόκειται για την πρώτη επένδυση της EBRD στην Ελλάδα μετά την απόφασή της φέτος να διευρύνει τον δανεισμό προς τη χώρα.

Νωρίτερα, η Παγκόσμια Τράπεζα έκανε γνωστή την απόφασή της να συμμετάσχει στην ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών με 300 εκατ. ευρώ, κατανέμοντας το συγκεκριμένο ποσό και στις τέσσερις συστημικές τράπεζες.

Η συμμετοχή αυτή θα γίνει μέσω του IFC (International Finance Corporation), ο οποίος αποτελεί επενδυτικό βραχίονα της τράπεζας. Το ύψος της συμμετοχής οριστικοποιήθηκε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του διεθνούς οργανισμού.

Την πρόθεσή του συμμετοχή στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είχε προαναγγείλει από χτες το κλιμάκιο της Παγκόσμιας Τράπεζας που επισκέπτεται την Αθήνα, κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον υπ. Οικονομίας, Γ. Σταθάκη.

Εκτός από την εισφορά κεφαλαίων, η Παγκόσμια Τράπεζα είναι πρόθυμη να προσφέρει και τεχνοκρατική βοήθεια. Συγκεκριμένα, αναμένεται να διενεργήσει μελέτη για την ανταποδοτικότητα του φορολογικού συστήματος, αλλά και για την αντιμετώπιση των "κόκκινων" δανείων.

Όπως ανέφερε ο αντιπρόεδρος της IFC Δημήτρης Τσιριγκάνος, «η συμμετοχή στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών εντάσσεται στο πλαίσιο της διεύρυνσης της συνεργασίας του ομίλου της Παγκόσμιας Τράπεζας με την Ελλάδα και έχει ως κύριο στόχο όχι τόσο την κάλυψη κάποιου σημαντικού μέρους των αναγκών σε κεφάλαια αφού ούτως ή άλλως τα χρήματα που θα διατεθούν δεν είναι πολλά αλλά πρωτίστως στοχεύει στη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης προς τη διεθνή επενδυτική κοινότητα καθώς ένας οργανισμός με το κύρος της World Bank δίνει θετική ψήφο στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Προφανής στόχος της απόφασης είναι να κινητοποιηθούν και να προσελκυσθούν ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια ώστε να έχει επιτυχία η διαδικασία».

Πηγή: reporter.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman