ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Βαρουφάκης: Χάσαμε την ευκαιρία να... χρεοκοπήσουμε!

Tweet
Share
Like
Tweet
Share
Like

Σε νέα του συνέντευξη, στον Guardian αυτή τη φορά, ο τέως υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, σημειώνει ότι δεν μετανιώνει για τίποτα κατά τη θητεία του, ενώ παράλληλα ομολογεί ότι δεν έχει κάποια ιδέα που θα μπορούσε να λύσει το προσφυγικό ζήτημα. 

«Ρίξτε μία ματιά στα γεγονότα της Ευρώπης τα τελευταία 10-15 χρόνια από την νομισματική ένωση. Το σχέδιο έχει αποτύχει θεαματικά», αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρώην υπουργός Οικονομικών και συμπληρώνει: «Οι Ευρωπαίοι είναι ένας λαός που τους διχάζει το κοινό νόμισμα. Η κρίση του ευρώ έχει κατακερματίσει την Ευρώπη στρέφοντας τους Έλληνες κατά των Γερμανών, τους Ιρλανδούς κατά των Ισπανών κ.λπ.».

«Η γενική στρατηγική ήταν σωστή. Ανέλαβα υπουργός Οικονομικών 15 μέρες πριν χρεοκοπήσουμε», σημειώνει, εξηγώντας ότι το δάνειο δεν ήταν βιώσιμο. Ο κ. Βαρουφάκης υποστηρίζει επίσης ότι η Ελλάδα είχε την ευκαιρία να χρεοκοπήσει και δεν το έκανε.

«Αλλά οι δανειστές ενδιαφέρονταν περισσότερο να επιδείξουν τα αποτελέσματα της συντριβής μίας κυβέρνησης που τόλμησε να τους αντιταχθεί ώστε να μπορέσουν να εκφοβίσουν άλλους όπως η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Γαλλία. Η Ελλάδα αντιμετωπίστηκε σαν πιόνι σε μία σκακιέρα και ήταν πολύ δύσκολο. Είχαμε την ευκαιρία (να χρεοκοπήσουμε) και την χάσαμε. Έπρεπε να είχαμε χρεοκοπήσει. Θα είχαμε μία συμβιβαστική συμφωνία, αλλά δεν μου επετράπη να χρησιμοποιήσω αυτό το όπλο. Αλλά κάτι πρέπει να δώσεις. Δυστυχώς η λύση όπως είναι τώρα δεν είναι συμβατή με τα συμφέροντα των ευρωπαϊκών χωρών», λέει.

Όσον αφορά στο πρόβλημα των προσφύγων ο κ. Βαρουφάκης τονίζει ότι δεν έχει την απάντηση γιατί πρόκειται για μεγάλο αριθμό ανθρώπων. Ωστόσο επισημαίνει: «Αν κάποιος μου χτυπήσει την πόρτα μετά τις 3 τα ξημερώματα, φοβισμένος, πεινασμένος και έχοντας πυροβοληθεί, έχω έχει ηθικό καθήκον σαν άνθρωπος να τον δεχτώ και να τον ταΐσω. Οτιδήποτε άλλο είναι προσβολή για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό».

Πηγή: reporter.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman
Copyrights © 2009-2021 Premium S.A. All Rights Reserved.