ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Σκηνικό πολέμου: Τούρκοι κατέρριψαν ρωσικό αεροσκάφος-«Πισώπλατη μαχαιριά» λέει ο Πούτιν

Tweet
Share
Tweet
Share

Νεκροί είναι και οι δύο πιλότοι, όπως αναφέρει το CNN, του ρωσικού αεροσκάφους που κατερρίφθη από τουρκικά πυρά-Οργισμένη η απάντηση του Πούτιν, πληροφορίες για αναβολή της προγραμματισμένης επίσκεψης στην Τουρκία του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Διπλωματικό επεισόδιο ανάμεσα στην Τουρκία και τη Ρωσία ενδέχεται να προκαλέσει η κατάρριψη ρωσικού μαχητικού που συμμετείχε στις επιχειρήσεις της Μόσχας στη Συρία, από τουρκικά αεροσκάφη με τη δικαιολογία ότι «παραβίασε τον τουρκικό εναέριο χώρο». Κι αυτό διότι η Ρωσία διαψεύδει κατηγορηματικά τα περί παραβίασης...

Το χρονικό της κατάρριψης του ρωσικού μαχητικού

Όλα ξεκίνησαν όταν έγινε γνωστή η είδηση ότι συνετρίβη μαχητικό τζετ σε συριακό έδαφος στις 09.24 (ώρα Ελλάδος) κοντά στα σύνορα με την Τουρκία. Την είδηση μετέδωσε πρώτο το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο Haberturk, το οποίο μάλιστα έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου απεικονίζεται καρέ-καρέ η συντριβή του αεροσκάφους.

15997515

Λίγα λεπτά αργότερα, το CNNTurk, επικαλούμενο πληροφόρηση από το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, μετέδωσε ότι το τζετ κατερρίφθη από τουρκικά αεροσκάφη επειδή «παρά τις συνεχείς προειδοποιήσεις, εξακολουθούσε να παραβιάζει τον τουρκικό εναέριο χώρο».

Την πληροφορία αυτή διέψευσε κατηγορηματικά το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, από όπου τελικά προέρχεται το μαχητικό τύπου Su-24.

Σύμφωνα με τα όσα αυτό υποστηρίζει «είμαστε σε θέση να αποδείξουμε ότι το αεροσκάφος βρισκόταν στον συριακό εναέριο χώρο κατά τη διάρκεια ολόκληρης της πτήσης του. Το αεροσκάφος Su-24 που ανήκει στις ρωσικές αεροπορικές δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί στη Συρία, συνετρίβη εξαιτίας πυρών που προέρχονταν από το έδαφος. Βρισκόταν αποκλειστικά σε συριακό εναέριο χώρο. Μένει να εξακριβωθεί η τύχη των πιλότων».

Ακολούθησε η άμεση απάντηση της Τουρκίας, από επίσημα πλέον «χείλη», με το στρατιωτικό επιτελείο να γνωστοποιεί ότι «έγιναν δέκα προειδοποιήσεις σε διάστημα πέντε λεπτών ότι παραβιάζει τον τουρκικό εναέριο χώρο πριν τελικά καταρριφθεί το αεροσκάφος από δύο τουρκικά F-16S».

Η Haberturk από την πλευρά της, έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφία του πιλότου, την ώρα που ρωσικά ελικόπτερα περιπολούσαν για τον εντοπισμό των πιλότων.

Πούτιν: Πισώπλατη μαχαιριά - Αλλάζουν οι σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας

«Πισώπλατη μαχαιριά» χαρακτήρισε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού στα σύνορα με την Συρία το πρωί της Τρίτης, ενώ άφησε βαριά υπονοούμενα για τον ρόλο της Τουρκίας και τις σχέσεις της με το Ισλαμικό Κράτος, ενώ από τα πυρά του δεν ξέφυγε ούτε το ΝΑΤΟ. Ο Πούτιν, που είχε επίσημη συνάντηση με τον βασιλιά Αμπντάλα, ο οποίος του εξέφρασε τα συλλυπητήριά του, πρόσθεσε: «Δε μπορώ να βρω άλλη λέξη από αυτό που συνέβη σήμερα».

Το αεροσκάφος μας έπεσε από πύραυλο, σε έδαφος της Συρίας, σε απόσταση 4 χιλιομέτρων από τα σύνορα της Τουρκίας, επισήμανε ο ρώσος πρόεδρος και δήλωσε κατηγορηματικά: «Οι πιλότοι και το αεροσκάφος μας δεν απείλησε την Τουρκία, αυτό είναι γεγονός».

Η κατάρριψη του αεροσκάφους ξεπερνά τη μάχη κατά της τρομοκρατίας, συνέχισε και προχώρησε επιτιθέμενος στην Τουρκία για τις σχέσεις της με τους τρομοκράτες: «Υπάρχουν πολλά προϊόντα και πετρέλαιο που εισέρχονται στην Τουρκία από υπό κατοχή εδάφη. Από αυτή τη συναλλαγή χρηματοδοτούνται οι παραστρατιωτικές ομάδες. Και τώρα μας μαχαιρώνουν πισώπλατα και ρίχνουν τα αεροσκάφη μας επειδή πολεμάμε την τρομοκρατία. Πάντα φερθήκαμε στην Τουρκία όχι μόνο σαν γειτονική χώρα αλλά σαν φιλικό κράτος. Δεν ξέρω ποιον συμφέρει το σημερινό περιστατικό, αλλά σίγουρα δεν είναι προς το δικό μας συμφέρον».

«Η κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους είναι πισώπλατη μαχαιριά από συνεργούς του Ισλαμικού Κράτους. Θέλουν το ΝΑΤΟ να υπηρετήσει τα συμφέροντα του Ισλαμικού Κράτους; Ξέρω ότι κάθε κράτος έχει τα δικά του συμφέροντα και πάντα τα σεβόμαστε αλλά δεν επιτρέπουμε να συμβαίνουν τέτοια εγκλήματα όπως αυτό που συνέβη σήμερα και ελπίζουμε η διεθνής κοινότητα να ενωθεί κατά του κοινού κακού. Στηριζόμαστε σε όλες τις χώρες της περιοχής σε αυτόν τον αγώνα. Θα συνεχίσουμε το έργο μας με ειδικούς και μέλη της ασφαλείας και το υπουργείο Αμύνης και σε συνεργασία με τα γειτονικά κράτη», είπε και συνέχισε: «Το γεγονός ότι η Τουρκία δεν προσπάθησε να επικοινωνήσει με τη Ρωσία μετά το δυστύχημα και έσπευσε να συγκαλέσει σύνοδο του ΝΑΤΟ είναι ανησυχητικό. Μοιάζει σαν η Τουρκία να θέλει το ΝΑΤΟ να υπηρετήσει τα συμφέροντα του Ισλαμικού Κράτους».

«Τα σημερινά τραγικά γεγονότα θα έχουν σοβαρές συνέπειες για τις σχέσεις Ρωσίας – Τουρκίας» κατέληξε ο Βλάντιμιρ Πούτιν.

«Νεκρός και ο δεύτερος πιλότος»

Για θάνατο και του δεύτερου πιλότου του ρωσικού μαχητικού που καταρρίφθηκε από τουρκικά F-16 κάνει λόγο δημοσίευμα του δικτύου Skynews.

Το βρετανικό δίκτυο επικαλείται μαρτυρίες ανταρτών που τόνισαν ότι οι ίδιοι σκότωσαν αμφότερους τους πιλότους.

ΝΑΤΟ: Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση

"Το ΝΑΤΟ παρακολουθεί στενά την κατάσταση. Βρισκόμαστε σε επαφή με τις τουρκικές αρχές", δήλωσε ο αξιωματούχος στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων μετά το σοβαρότερο συμβάν από την στρατιωτική επέμβαση της Μόσχας στη Συρία.

Στις 5 Οκτωβρίου, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ είχε ζητήσει από τη Ρωσία "να σεβαστεί πλήρως τον εναέριο χώρο του ΝΑΤΟ και να αποφύγει μία κλιμάκωση της έντασης με την Ατλαντική Συμμαχία".

"Στη Συρία, παρακολουθούμε μια ανησυχητική κλιμάκωση των ρωσικών στρατιωτικών δραστηριοτήτων", είχε δηλώσει ο ίδιος τρεις ημέρες αργότερα, στις 8 Οκτωβρίου, κατά τη διάρκεια συνόδου των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Ακυρώνεται η επίσκεψη Λαβρόφ στην Τουρκία

Ακυρώνει την προγραμματισμένη για την Τετάρτη (24/11/2015) επίσκεψή του στην Τουρκία ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Sputnik.

Η ακύρωση έρχεται λίγες ώρες μετά την κατάρριψη ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους από την τουρκική αεροπορία, κοντά στα σύνορα Τουρκίας - Συρίας.

Έκτακτη συνεδρίαση του ΝΑΤΟ για την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού

Έκτακτη σύνοδος του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες θα διεξαχθεί στις 18.00 ώρα Ελλάδος, κατόπιν αιτήματος της Τουρκίας, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της Συμμαχίας.

Καταρρίφθηκε το ελικόπτερο που αναζητούσε τους Ρώσους πιλότους

Για κατάρριψη και του ελικοπτέρου που αναζητούσε τους δύο πιλότους του ρωσικού μαχητικού που είχε καταρριφθεί νωρίτερα, κάνουν λόγο διεθνή Μέσα Ενημέρωσης, χωρίς ωστόσο αυτή η πληροφορία να επιβεβαιώνεται από επίσημα χείλη.

Συγκεκριμένα, πρώτο το express.co.uk ανέφερε ότι το ελικόπτερο καταρρίφθηκε στη Λαττάκια, τονίζοντας πάντως ότι η πληροφορία που μεταφέρει δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Πηγή: reporter.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman