ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Γεωπολιτικό θρίλερ μετά την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους-Στήριξη ΝΑΤΟ στην Τουρκία

Tweet
Share
Tweet
Share

Δύο εκδοχές για την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από τις τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις παρουσιάστηκαν κατά την έκτακτη συνεδρίαση του ΝΑΤΟ, με τη μια να υποστηρίζει ότι το Σουχόι SU-24 κατερρίφθη έπειτα από παραβίαση του τουρκικού εναερίου χώρου για 17 δευτερόλεπτα και την άλλη ότι το αεροσκάφος επλήγη ενώ βρισκόταν στο συριακό εναέριο χώρο.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τους New York Times που επικαλούνται διπλωματικές πηγές το ρωσικό αεροσκάφος εβλήθη κατά τη διάρκεια των 17 δευτερολέπτων που πέταξε πάνω από την τουρκική επαρχία Χατάι και στη συνέχεια επέστρεψε στον συριακό εναέριο χώρο και έτσι έπεσε στο συριακό έδαφος.

Μάλιστα, στη σύσκεψη οι Τούρκοι παρουσίασαν ηχητικά ντοκουμέντα από τις προειδοποιήσεις που απηύθυναν οι πιλότοι των τουρκικών F16 χωρίς να λάβουν απάντηση από τους Ρώσους πιλότους. Η εκδοχή αυτή φαίνεται και σε έγγραφο που έχει στην κατοχή του ο ιστότοπος WikiLeaks, το οποίο παρουσιάσαν οι Τούρκοι διπλωμάτες στη σύσκεψη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Σύμφωνα με την άλλη εκδοχή, την οποία μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο αμερικανικές πηγές, το ρωσικό αεροσκάφος χτυπήθηκε ενώ βρισκόταν στο συριακό εναέριο χώρο, έπειτα από μια σύντομη παραβίαση του τουρκικού εναέριου χώρου. Ο αξιωματούχος που μίλησε στο πρακτορείο υποστήριξε ότι αυτό προκύπτει από το θερμικό ίχνος που άφησε πίσω του ρωσικό μαχητικό.

Ποια η τύχη των πιλότων;

Εν τω μεταξύ, οι πληροφορίες για την τύχη των δύο πιλότων παραμένουν αντικρουόμενες, με τα τουρκικά ΜΜΕ να μεταδίδουν ότι και οι δύο άντρες είναι ζωντανοί και πως καταβάλλονται προσπάθειες προκειμένου να μεταφερθούν στην Τουρκία. Το ίδιο δήλωσε στο πρακτορείο Reuters και Τούρκος αξιωματούχος.

Αντιθέτως, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν πως ένας από τους δύο πιλότους σκοτώθηκε από πυρά εδάφους την ώρα που έπεφτε με το αλεξίπτωτό του. Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με δεδομένα που έδωσε στη δημοσιότητα το ρωσικό γενικό επιτελείο, ο ένας από τους δύο πιλότους του ρωσικού βομβαρδιστικού Σουχόι έκανε χρήση του εκτινασσόμενου καθίσματός του, αλλά σκοτώθηκε από πυρά που προήλθαν από το έδαφος.

Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ένας πιλότος είναι νεκρός και ο άλλος βρίσκεται στα χέρια των τουρκμενικών ανταρτικών δυνάμεων που πολεμούν κατά του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Ασαντ στη βόρεια Συρία.

Όμως, λίγο αργότερα, διοικητές των τουρκμενικών δυνάμεων ισχυρίστηκαν ότι πυροβόλησαν και σκότωσαν και τους δύο Ρώσους πιλότους του μαχητικού αεροσκάφους SU-24, υπογραμμίζοντας ότι έχουν στην κατοχή τους και τις δύο σορούς.

«Και οι δύο πιλότοι εντοπίστηκαν νεκροί. Οι σύντροφοί μας άνοιξαν πυρ ενώ εκείνοι βρίσκονταν στον αέρα και τους σκότωσαν πριν προσγειωθούν στο έδαφος», δήλωσε ο Αλπασλάν Τζελίκ, αναπληρωτής διοικητής μιας ταξιαρχίας των τουρκμενικών δυνάμεων σε περιοχή κοντά στο συριακό χωριό Γιαμάντι. Ο ίδιος κρατούσε στα χέρια του, όπως τουλάχιστον υποστήριξε, ένα κομμάτι από το αλεξίπτωτο ενός εκ των πιλότων.

ΝΑΤΟ: Στήριξη στην Τουρκία για την κατάρριψη του αεροσκάφους

Στήριξή στην Τουρκία παρείχε το ΝΑΤΟ για το συμβάν, όπως φάνηκε από τις δηλώσεις του Γ.Γ. κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε λίγο μετά την έκτακτη Σύνοδο της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Στόλτενμπεργκ συνέστησε «διπλωματία και αποκλιμάκωση της κατάστασης» και κάλεσε τη Μόσχα και την Άγκυρα να συνεχίσουν τις επαφές τους, για να επιλύσουν το ζήτημα. «Έχουν ήδη υπάρξει επαφές μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας και θα θέλαμε οι επαφές αυτές να συνεχιστούν», ανέφερε ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ.

«Η Τουρκία ενημέρωσε τους συμμάχους για την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους που παραβίασε τον τουρκικό εναέριο χώρο. Έχω εκφράσει στο παρελθόν την ανησυχία μου σχετικά με τις συνέπειες των στρατιωτικών δράσεων της Ρωσίας κοντά στα σύνορα του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Γ. Στόλτενμπεργκ, τονίζοντας ότι οι σύμμαχοι είναι αλληλέγγυοι με την Τουρκία και στηρίζουν την εδαφική ακεραιότητά της.

Ομπάμα: Η Τουρκία έχει δικαίωμα να υπερασπιστεί την εθνική της κυριαρχία

Το δικαίωμα της Τουρκίας στην υπεράσπιση της εθνικής της κυριαρχίας επεσήμανε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής του επικοινωνίας με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν «ότι είναι σημαντική η αποκλιμάκωση των εντάσεων και η προσπάθεια για την να αποτραπεί η επανάληψη παρόμοιων περιστατικών».

Πηγή: reporter.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman