ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
EWG

Σε νέο EWG το δεύτερο «πακέτο» με προαπαιτούμενα

Tweet
Share
Tweet
Share

Ολοκληρώθηκε η λίστα με το δεύτερο κύμα προαπαιτούμενων δράσεων που πρέπει να αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση για την εκταμίευση της δόσης του ενός δισ. ευρώ, κατόπιν αρχικής συμφωνίας με τους θεσμούς.

Η εν λόγω λίστα θα παρουσιαστεί στη σημερινή συνεδρίαση του EuroWorking Group ώστε να λάβει το «πράσινο φως» των εκπροσώπων των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης και να αρχίσει η ελληνική κυβέρνηση την εφαρμογή της. Δέσμευση  της κυβέρνησης  είναι τα προαπαιτούμενα, αφού λάβουν και την τελική έγκριση, να εφαρμοσθούν  έως  τις 15 Δεκεμβρίου με στόχο να εκταμιευθεί  το 1 δισ. ευρώ.

Στη λίστα, σύμφωνα με πληροφορίες, περιέχονται οι παρεμβάσεις για τα κόκκινα δάνεια (που μεταφέρθηκαν χρονικά από το πρώτο πακέτο και πρέπει να νομοθετηθούν μέσα στον Δεκέμβριο), το εργασιακό, η απελευθέρωση αγορών/επαγγελμάτων, οι παρεμβάσεις στην αγορά ενέργειας (ιδιωτικοποίηση ΑΔΜΗΕ, θέμα δημοπρασιών ηλεκτρικής ισχύος) και  στην  Γενική Γραμματεία Εσόδων, το νέο μισθολόγιο στο δημόσιο, η εφαρμογή του clawback στα νοσοκομεία, η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που προτείνει ο ΟΟΣΑ (καύσιμα, ποτά), μέτρα για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου. Δεν περιλαμβάνεται, όπως αναμενόταν άλλωστε, το ασφαλιστικό, αλλά και το φορολογικό (αγρότες, ενοίκια, έκτακτη εισφορά στην κλίμακα).

Στο επίκεντρο της συνεδρίασης αναμένεται να βρεθεί και η δημιουργία του νέου υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων, καθώς η ελληνική πλευρά επιχειρεί να μεταθέσει τις όποιες αποφάσεις για το θέμα για τον Ιανουάριο ενώ η πλευρά των θεσμών πιέζει για τη δημιουργία ομάδας εργασίας με την συμμετοχή στελεχών της τρόικας που θα αποφασίσουν την ταχύτατη δημιουργία του ταμείου.

Στο πακέτο περιλαμβάνονται και μεγάλα έργα του ΕΣΠΑ. Η κυβέρνηση δεσμεύθηκε  να λάβει  τις απαραίτητες αποφάσεις που απαιτούνται για την εξάλειψη των καθυστερήσεων σε σημαντικά έργα (συμπεριλαμβανομένου του μετρό, των αυτοκινητόδρομων και έργων περιβάλλοντος) που συγχρηματοδοτούνται από την ΕΕ και την ΕΤΕπ.

Γ. Π. 

Πηγή: reporter.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman