ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Στην τελική ευθεία για συμφωνία με εκκρεμότητα τα "κόκκινα" δάνεια

Tweet
Share
Tweet
Share

Ένα-ένα κλείνουν τα μέτωπα της διαπραγμάτευσης με τη διαχείριση των "κόκκινων" επιχειρηματικών δανείων να αποτελεί τη μοναδική ουσιαστικά εκκρεμότητα. Έτσι το κουαρτέτο παραμένει άλλη μία μέρα στην Αθήνα ώστε τα θέματα να κλείσουν μέχρι το Σάββατο το πρωί, οπότε και οι εκπρόσωποι των θεσμών αναχωρούν. Με νέα μάλιστα συνάντηση ανάμεσα στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτo, τον υπουργό Ανάπτυξης Γιώργο Σταθάκη στις 11.30 το πρωί της Παρασκευής γίνεται η ύστατη προσπάθεια να κλείσει η συμφωνία και έτσι να ανοίξει ο δρόμος για το 1 δισ. ευρώ.

Βάσει το μέχρι στιγμής σχεδιασμό το πολυνομοσχέδιο με τα μέτρα προγραμματίζεται να ψηφιστεί από τη Βουλή ως την προσεχή Τρίτη, 15 Δεκεμβρίου, ώστε μέχρι την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου να εκταμιευθεί η υπο-δόση του 1 δισ. ευρώ.

«Είμαστε πολυ κοντά. Έχει κλείσει το θέμα του νέου ταμείου αποκρατικοποιήσεων και ο ΑΔΜΗΕ». Αυτό δήλωσε τα χαράματα της Παρασκευής μετά τη συνάντηση με το κουαρτέτο κορυφαίος υπουργός. Όπως είπε ο ίδιος, «έκλεισε» το Ταμείο, αλλά και ο ΑΔΜΗΕ.

Τι αποφασίστηκε για τον ΑΔΜΗΕ

Ουσιαστικά οι δυο πλευρές έχουν συμφωνήσει σε δυο από τα τρία βασικά θέματα αυτής της φάσης της διαπραγμάτευσης. Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές που μετέχουν στη διαπραγμάτευση οι δύο πλευρές κατέληξαν σε διατήρηση του έλεγχου της πλειοψηφίας των μετόχων του Διαχειριστή από το Δημόσιο και διάθεση ποσοστού έως 49% σε στρατηγικό επενδυτή που θα είναι ευρωπαϊκή αντίστοιχη εταιρία και στο Χρηματιστήριο.

Αναλυτικότερα σύμφωνα με τις πληροφορίες από τις ίδιες πηγές:

  • Οι δύο πλευρές κατέληξαν στο ότι ο κλάδος της μεταφοράς ενέργειας θα αποσχιστεί από τη ΔΕΗ και θα μεταφερθεί σε εταιρία κατά 100% θυγατρική του Δημοσίου. Το Δημόσιο θα διατηρήσει τον έλεγχο τουλάχιστον του 51% και θα διαθέσει έως και 49% σε επενδυτές μέσω Χρηματιστηρίου και σε στρατηγικό επενδυτή που θα είναι ευρωπαϊκή εταιρία διαχείρισης δικτύων
  • Το ΔΣ θα αποτυπώνει αναλογικά τη μετοχική σύνθεση, όπως ισχύει σε όλες τις Ανώνυμες Εταιρίες (δηλαδή το Δημόσιο θα έχει την πλειοψηφία), ενώ ο διευθύνων σύμβουλος θα προκύπτει από συμφωνία με τον στρατηγικό επενδυτή. Με αυτόν τον τρόπο φαίνεται να λύθηκε το θέμα του μάνατζμεντ που αποτελούσε το βασικό "αγκάθι" στη διαπραγμάτευση
  • Θα προηγηθεί ανεξάρτητη εκτίμηση του τιμήματος που θα εισπράξει η ΔΕΗ ως αποζημίωση για την απόσχιση του κλάδου μεταφοράς, στην οποία θα ενταχθεί και η εκκαθάριση των ενδοομιλικών εκκρεμοτήτων, ύψους 400 εκατ. Ευρω.

Αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι η ΔΕΗ μπορεί να αποζημιωθεί σχετικά σύντομα, από τα έσοδα που θα προκύψουν από το Χρηματιστήριο και τον στρατηγικό επενδυτή, και όχι σε βάθος χρόνου όπως αναφερόταν νωρίτερα. Μένει ωστόσο να συμφωνηθεί το χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή των συμφωνηθέντων.

Το Ταμείο και κόκκινα δάνεια

Σε ό,τι αφορά το νέο Ταμείο Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας, σύμφωνα με ανώτερη κυβερνητική πηγή, αποφασίστηκε ότι το διοικητικό συμβούλιο θα απαρτίζεται από τρεις Έλληνες και δύο ξένους εκπροσώπους των δανειστών.

Σε ό, τι αφορά το μείζον θέμα των "κόκκινων" δανείων η ίδια πηγή ανέφερε: «Για εμάς συμφωνία σημαίνει η άδεια λειτουργίας των εταιρειών διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων να αφορά μόνο τα μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια».

Ουσιαστικά η συμφωνία που αναμένεται και κλείσει σήμερα θα αφόρα μόνο τη λειτουργία των εταιρειών διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και τα μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια. Σε σχέση με τα "κόκκινα" στεγαστικά δάνεια και τα "κόκκινα" δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, θα υπάρξει νέα ρύθμιση που θα έρθει στην πρώτη αξιολόγηση του Ιανουαρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση παρά το ότι επιδιώκει να βάλει "φρένο" στις πωλήσεις δανείων των μικρών εταιριών μάλλον θα έχει δύσκολο έργο. Αυτό που ζητεί είναι οι εταιρίες με 2,5 εκατ. τζίρου, βάση της ρύθμισης «Δένδια», να έχουν τη δυνατότητα να διαχειριστούν τα δάνειά τους εσωτερικά στο τραπεζικό σύστημα, σε συνεργασία με τα πιστωτικά ιδρύματα, χωρίς την πώληση των δανείων στα distress funds.

Το δρόμο δείχνει η Κύπρος

Όπως έχει αναφέρει το Reporter επανειλημμένως, το μοντέλο που οι θεσμοί θέλουν να προωθήσουν στην Ελλάδα είναι το Κυπριακό. Άλλωστε η Ντ. Βελκουλέσκου που εκπροσωπεί το ΔΝΤ ήταν και μέλος και στην «τρόικα – Κύπρου» που έφερε μετά από αναβολές και σκληρές διαπραγματεύσεις ένα ανοικτό πλαίσιο διαχείρισης των "κόκκινων" δανείων στη Μεγαλόνησο. Εκεί ουσιαστικά υπάρχει ένα πλήρως απελευθερωμένο πλαίσιο το οποίο επιβλήθηκε μετά από πάγωμα των διαπραγματεύσεων και απειλές αποχώρησης της Κύπρου από το πρόγραμμα χρηματοδότησης.

Κατ΄ αντιστοιχία κι εδώ παρά τις προθέσεις της κυβέρνησης να βάλει κάποια νομοθετικά φίλτρα στις πωλήσεις δανείων, αυτό που φαίνεται να προκρίνεται είναι η δημιουργία ενός πλαισίου με κομβικό το ρόλο της ΤτΕ. Ουσιαστικά, σύμφωνα με πληροφορίες, προβλέπεται η δημιουργία εταιρειών διαχείρισης, οι οποίες θα αδειοδοτούνται από την Τράπεζα της Ελλάδος και θα λειτουργούν με βάση την ελληνική νομοθεσία ενώ και για αυτές θα ισχύει και ο κώδικας δεοντολογίας της ΤτΕ.

Παράλληλα, θα υπάρχει μια ευρεία γκάμα επιλογών τόσο ως προς την οργάνωση της αγοράς (αυτόνομη λειτουργία των εταιριών ή joint ventures με τις τράπεζες) όσο και για την ουσία των τύπων ρυθμίσεων που θα μπορούν να ακολουθούν για τα διαχειριζόμενα δάνεια.

Επιπλέον, εξετάζεται και το θέμα της ομαδοποίησης των μεγάλων επιχειρηματικών δανείων που θα πουληθούν ανά κλάδο ([π.χ ξενοδοχεία, ιχθυοκαλλιέργειες, εταιρείες ακινήτων, λιανεμπορικές επιχειρήσεις κλπ.)

Γιώργος Αλεξάκης

Πηγή: reporter.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman