ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Θεοφάνεια: Πρώτη φορά σταυρός στην προκυμαία της Σμύρνης μετά το 1922

Tweet
Share
Like
Tweet
Share
Like

Με επίσημη άδεια των τουρκικών αρχών θα τελεστεί για πρώτη φορά μετά την καταστροφή και τον ξεριζωμό του 1922 η τελετή κατάδυσης του Τίμιου Σταυρού και ο αγιασμός των υδάτων στην αιματοβαμμένη προκυμαία της Σμύρνης μπροστά από το ιστορικό κτήριο του ελληνικού προξενείου.

Σε μια κίνηση καλής θέλησης οι αρχές της Τουρκίας συνεπείς με την τακτική των τελευταίων ετών που έχει ζωντανέψει πολλούς ιστορικούς θρησκευτικούς χώρους επιτρέπουν τον αγιασμό των υδάτων που θα τελεστεί στις 12:30. Σημειώνεται ότι θα υπάρξει εκπροσώπηση από την τοπική αυτοδιοίκηση της πόλης, ενώ θα υπάρξει το πρωί λειτουργία στην Αγία Φωτεινή.

Τη θρησκευτική τελετή θα παρακολουθήσουν και πιστοί από την Ελλάδα, καθώς θα ταξιδέψουν τρία γκρουπ θα ταξιδέψουν από την Αθήνα, τη Μυτιλήνη και τη Χίο. Σκοπός της εκκλησίας είναι να τελεστεί άψογα το μυστήριο ώστε να καθιερωθεί ο εορτασμός και να πραγματοποιείται απρόσκοπτα κάθε χρόνο από την ορθόδοξη κοινότητα της Σμύρνης. Μπορεί η κίνηση να έχει υψηλό συμβολισμό, αλλά και να δίνει το στίγμα της επανάκαμψης πολλών Ελλήνων στο άλλοτε διαμάντι της ανατολής ωστόσο δε λύνει το βασικό ζήτημα των θρησκευτικών ελευθεριών στη γείτονα που κύρια έχουν να κάνουν με την επαναλειτουργία της θεολογικής σχολής της Χάλκης.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman
Copyrights © 2009-2020 Premium S.A. All Rights Reserved.