ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Διαπραγμάτευση: Στο τραπέζι οι συντάξεις-Χάνει τις κόκκινες γραμμές η κυβέρνηση

Tweet
Share
Tweet
Share

Οι Θεσμοί ήρθαν να επιβάλλουν τους κανόνες τους και η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται ότι οπισθοχωρεί. Η εβδομάδα του Κατρούγκαλου, τα... κόκκινα σημεία και η σκληρή πραγματικότητα.

Βρισκόμαστε ίσως στην πιο κρίσιμη εβδομάδα της διαπραγμάτευσης κυβέρνησης-Θεσμών καθώς ο υπουργός Εργασίας αναμένεται να συναντηθεί  την Τετάρτη,  3 Φεβρουαρίου με τους θεσμούς, ενώ στις 4 Φεβρουαρίου είναι προγραμματισμένη η Γενική Απεργία.

Σύμφωνα με διαρροές, οι ευρωπαίοι έρχονται αποφασισμένοι για να επιβάλλουν τους δικούς όρους στο παιχνίδι. Την ίδια ώρα φαίνεται πως η κυβέρνηση αρχίζει να… σβήνει τις κόκκινες γραμμές που έβαζε στους Θεσμούς.

Εξετάζει μείωση των κύριων συντάξεων η κυβέρνηση

Λύση με «αμοιβαίες» υποχωρήσεις αναζητά πλέον η κυβέρνηση στο συνταξιοδοτικό, λόγω του διπλού μπλόκου, από θεσμούς και ελληνική κοινωνία, το οποίο υπόκειται το προσχέδιο της.

Αυτή η διέξοδος φαίνεται πως θα μπορούσε να περιλαμβάνει, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, μία σημαντική υποχώρηση της κυβέρνησης σε σχέση με το χαράτσι του 20% στο οποίο αντιδρούν οι επαγγελματίες και οι αγρότες (και αμφισβητούν την απόδοση του οι θεσμοί), αλλά και μία μείωση έως 8% ακόμα και στις νυν καταβαλλόμενες κύριες συντάξεις, για τις οποίες πιέζουν οι θεσμοί και κυρίως το ΔΝΤ.

Προετοιμασμένη για τα χειρότερα λοιπόν, εισέρχεται στις διαπραγματεύσεις με τους επικεφαλής των θεσμών η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας. Οι διαρροές όλων των προηγούμενων ημερών έχουν σίγουρα θορυβήσει τον κ. Κατρούγκαλο, καθώς πληθαίνουν οι πληροφορίες που θέλουν τους δανειστές και κυρίως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) να ζητούν με επιτακτικό τρόπο περικοπές και στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις.

Ο υπουργός Εργασίας θα έχει την πρώτη επίσημη επαφή με τους επικεφαλής του κουαρτέτου πιθανότατα την Τετάρτη.

Θα έχουν προηγηθεί συναντήσεις των τεχνικών κλιμακίων με τον Γενικό Γραμματέα Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκο Φράγκο, κατά τις οποίες αναμένεται να τεθούν οι βάσεις της κεντρικής διαπραγμάτευσης. Και αυτό γιατί θα μπουν στο τραπέζι τα δημοσιονομικά στοιχεία της μεταρρύθμισης καθώς και οι πρώτες αναλογιστικές προβολές των προτεινόμενων αλλαγών στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.

Τα επικρατέστερα σενάρια

Στην λογική του «το μη χείρον βέλτιστον» οδηγείται η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες τρία είναι τα βασικά σενάρια τα οποία βρίσκονται στο τραπέζι σε σχέση με τις κύριες συντάξεις:

  • Να περάσει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο  ως έχει, δηλαδή με τα βασικά του σημεία να προβλέπουν εισφορά 20% σε επαγγελματίες, αγρότες και μειωμένα έως 15% τα ποσοστά αναπλήρωσης για τους νέους συνταξιούχους (δηλ. όσους βγουν στη σύνταξη μετά την 1.1.2016 ή μετά την δημοσίευση του νόμου) και διατήρηση της «προσωπικής διαφοράς» για τις αποδοχές που προκύπτουν με βάση τα σημερινά ποσοστά αναπλήρωσης και εκείνες που θα προκύψουν με τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης όσο αναφορά τις νυν καταβαλλόμενες συντάξεις. Ο Υπουργός Επικρατείας δήλωσε χθες σε συνέντευξή του πως «δεν συζητάμε απόσυρση του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό», επισημαίνει και χαρακτήρισε την ασφαλιστική μεταρρύθμιση «απολύτως αναγκαία και κατεπείγουσα».
  • Να υπάρξει μία μείωση της εισφοράς 20%  ακόμα και για τα μεγάλα εισοδήματα και παράλληλα μία μείωση ακόμα και των νυν καταβαλλόμενων κύριων συντάξεων έως 8%.
  • Να υπάρξουν μειώσεις έως 15% όλων των κύριων συντάξεων, σημερινών και μελλοντικών αμέσως μετά τη δημοσίευση του νόμου ή ακόμα και αναδρομικά. Σύμφωνα με δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας, η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντφέρεται να δήλωσε στη συνάντηση που είχε με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός τον περασμένο μήνα πως «οι περικοπές στις μελλοντικές συντάξεις δεν επαρκούν»

Τελεσίγραφο από τους Θεσμούς

Νωπές παραμένουν ακόμα οι μνήμες από τη δήλωση-«βόμβα» του ο επικεφαλούς του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ πως «μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2016 η Ελλάδα θα πρέπει να αποπληρώσει στους δανειστές δόσεις συνολικού ύψους 4 δισ. ευρώ και ως εκ τούτου θα μπορούσε να αντιμετωπίσει και πάλι σύντομα έλλειψη ρευστότητας».

Την ίδια ώρα, ο γνωστός «φιλέλλην» Πολ Τόμσεν, φέρεται να απαιτεί γενική μείωση συντάξεων κατά 6%, καθώς και μείωση 15% με 20% για συντάξεις που υπερβαίνουν τα 800 ευρώ. Μείωση 6% σε συνδυασμό με αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,5% αντιπροτείνουν οι Ευρωπαίοι.

Προς κατάργηση το ΕΚΑΣ

Όλοι οι δανειστές πάντως, επισημαίνει σημερινό δημοσίευμα της FAZ, συμφωνούν στην εκτίμηση ότι δεν μπορεί να διατηρηθεί το ΕΚΑΣ στη σημερινή του μορφή.

Και αυτό γιατί στο εξής δεν θα καταβάλλεται κανενός είδους σύνταξη, εάν δεν έχει προηγηθεί η καταβολή ασφαλιστικών εισφορών. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να διαμεσολαβήσει και να αφήσει τη σφραγίδα της στη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού. Μέχρι στιγμής έχει λάβει τη διαβεβαίωση των εργοδοτών ότι θα συναινούσαν στην αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1% (μία απόφαση που, κατά τους δανειστές, θα είχε ως αποτέλεσμα την επιδείνωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας)».

«Επιπλέον», συνεχίζει το δημοσίευμα, «η κυβέρνηση επιμένει να μην αγγίξει τις απολαβές του μέσου συνταξιούχου και να διατηρήσει, εν μέρει έστω, το κοινωνικό επίδομα ΕΚΑΣ».

Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η σκληρή διαπραγμάτευση των δύο πλευρών θα φανεί στο επόμενο τριήμερο…

Πηγή: reporter.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman