ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Στόχος για συμφωνία τον Μάρτιο... «με έναν πόνο»

Tweet
Share
Tweet
Share

Τέσσερις εβδομάδες φιλοδοξεί η κυβέρνηση να διαρκέσει η διαδικασία των διαπραγματεύσεων με τους επικεφαλής των θεσμών, σκοπεύοντας να επικυρώσει την συμφωνία επί της πρώτης αξιολόγησης στη Βουλή με ένα ή δυο νομοσχέδια, δηλαδή «με έναν πόνο» όπως σχολίασαν χαρακτηριστικά πηγές προσκείμενες στη διαπραγμάτευση.

Σήμερα Τρίτη αναμένεται να υπάρξει νέος γύρος συζητήσεων στις 11 το πρωί, παρουσία του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γιώργου Κατρούγκαλου, σχετικά με το ασφαλιστικό. Μάλιστα, η κυβέρνηση αναμένεται σήμερα να παραδώσει στους θεσμούς το σχέδιο της για τις αλλαγές στην φορολογία εισοδήματος, τα στοιχεία για τις αλλαγές στις συντάξεις για να εξοικονομηθούν τα 1,8 δισ. ευρώ, καθώς και τις προτάσεις της για τις αλλαγές στα "κόκκινα" δάνεια.

Όπως μάλιστα προέκυψε από τον χθεσινό πρώτο κύκλο διαπραγμάτευσης, οι αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος προστέθηκαν και αυτές στη λίστα με τα τρέχοντα προαπαιτούμενα για την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης των επικεφαλής των θεσμών με τους εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης Ευκλείδη Τσακαλώτο, Γιώργο Σταθάκη και Γιώργο Χουλιαράκη, προσδιορίστηκε το χρονοδιάγραμμα, αλλά και τα βασικά κεφάλαια στα οποία θα επικεντρωθούν οι δυο πλευρές στον πρώτο γύρο των συζητήσεων, ο οποίος θα κρατήσει μέχρι την Παρασκευή.

Στη συνέχεια, θα υπάρξει διακοπή των συζητήσεων το λιγότερο για μια εβδομάδα και το περισσότερο για δυο εβδομάδες, όπως ανέφερε ανώτατο στέλεχος της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας. Ο δεύτερος γύρος συζητήσεων θα διαρκέσει περίπου δυο εβδομάδες, με την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων να τοποθετείται χρονικά στις αρχές Μαρτίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δύο είναι τα βασικά κεφάλαια που θα ανοίξουν στη διαπραγμάτευση αυτής της εβδομάδας, το ασφαλιστικό και οι αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος. Όσον αφορά στο ασφαλιστικό, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή που ερωτήθηκε σχετικά, η ελληνική πλευρά έχει ήδη παραδώσει στους θεσμούς προβλέψεις για τις δημοσιονομικές επιπτώσεις των μέτρων που προτείνονται στο ασφαλιστικό όχι μόνο για το 2016 αλλά και για τη διετία 2017-2018.

Αναφορικά με τις αλλαγές στο φορολογικό, η πρόταση της ελληνικής πλευράς θα κατατεθεί αύριο Τρίτη στους θεσμούς και εντάσσεται στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για το δημοσιονομικό της περιόδου 2016-2019. Ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος ξεκαθάρισε ότι φορολογικές διατάξεις με δημοσιονομικό αντίκτυπο που συνδέονται με τους στόχους του μνημονίου, θα ψηφιστούν σε αυτή τη φάση της διαπραγμάτευσης.

Να σημειωθεί ότι για αύριο Τρίτη είναι προγραμματισμένη και η συζήτηση για τα "κόκκινα" δάνεια. Στους δανειστές έχουν παραδοθεί τρεις φάκελοι με τις ελληνικές προτάσεις. Ο πρώτος αφορά στους μεγάλους οφειλέτες σε τράπεζες και δημόσιο, ο δεύτερος αφορά στην τροποποίηση του νόμου Δένδια για τα επιχειρηματικά δάνεια κι ο τρίτος είναι ο κανονισμός για τη μεταβίβαση των «κόκκινων» δανείων, καταναλωτικών, μικρομεσαίων και στεγαστικών, σε funds.

Κυβερνητικό στέλεχος ξεκαθάριζε ότι αν δεν έχει ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου, τότε θα υπάρξει παράταση στην εξαίρεση των στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας απο τη μεταβίβαση σε κερδοσκοπικά funds.

Γ. Κατρούγκαλος: Συζητάμε τη μείωση της εισφοράς στο 17% από 20%

Η κυβέρνηση εξετάζει την περικοπή της εισφοράς στο εισόδημα των επαγγελματιών, των επιστημόνων και των αγροτών κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες (από το 20% στο 17%), σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος σε συνέντευξη του στο Star.

Μάλιστα, ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε πως η μείωση της εισφοράς από το 20% στο 17% «εξαρτάται από τη διαπραγμάτευση», αλλά εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει «να δούμε επέκταση της μεταβατικότητας» στο 20%.

Ο ίδιος δήλωσε πως η κυβέρνηση είναι έτοιμη να συζητήσει με τους αγρότες να πάει η εισφορά στο εισόδημα τους από το 14% (σ.σ. από 1/1/2017) π.χ. στο 15-15,5% και όχι στο 17% (από 1/1/2018), όπως προβλέπει το κυβερνητικό προσχέδιο του νέου ασφαλιστικού.

Πηγή: reporter.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman