ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Ξεκίνησε το "θρίλερ" του Ασφαλιστικού

Tweet
Share
Tweet
Share

Ολοκληρώθηκε η πρώτη συνάντηση μεταξύ των κυβερνητικών στελεχών και των επικεφαλής των θεσμών, με τον υπουργό Εργασίας, Γιώργο Κατρούγκαλο, να επισημαίνει εξερχόμενος ότι έγινε μια σκληρή διαπραγμάτευση και ότι τα θέματα που τέθηκαν από τους θεσμούς ήταν «τα γνωστά». Νωρίτερα, από τη συνάντηση αποχώρησε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος δήλωσε ότι οι θεσμοί εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους για την πρόταση της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό, αλλά χωρίς να επιμείνουν πολύ.

«Εγινε μια σκληρή διαπραγμάτευση, που θα συνεχιστεί. Το κλίμα ήταν αυτό που περιμέναμε. Εγινε μια δημιουργική συζήτηση και θα συνεχιστεί αύριο το μεσημέρι. Στόχος, στο τέλος, το αποτέλεσμα να είναι προς το συμφέρον της χώρας», δήλωσε πιο συγκεκριμένα ο κ. Κατρούγκαλος. «Τα θέματα που τίθενται από τους θεσμούς είναι τα γνωστά», σημείωσε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ενστάσεις των δανειστών αφορούσαν κυρίως στην αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.

Ο κ. Τσακαλώτος, ο οποίος αποχώρησε νωρίτερα από τη συνάντηση, εμφανίστηκε ικανοποιημένος από τη στάση των επικεφαλής των θεσμών σχετικά με τις δημοσιονομικές αποκλίσεις, αλλά δεν αναφέρθηκε στο ζήτημα των πιέσεων για την παραχώρηση των "κόκκινων" δανείων σε διεθνή funds.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των δανειστών εξέφρασαν αντιρρήσεις στην πρόθεση της κυβέρνησης να μην περικόψει κύριες συντάξεις, «αλλά δεν ήταν ιδιαίτερα πιεστικοί».

Στη συνάντηση συζητήθηκε τόσο η δομή του νέου συστήματος, όσο και η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά του, καθώς και το δημοσιονομικό σκέλος της προωθούμενης μεταρρύθμισης για το διάστημα 2016-2018.

Στόχος για συμφωνία τον Μάρτιο... «με έναν πόνο»

Τέσσερις εβδομάδες φιλοδοξεί η κυβέρνηση να διαρκέσει η διαδικασία των διαπραγματεύσεων με τους επικεφαλής των θεσμών, σκοπεύοντας να επικυρώσει την συμφωνία επί της πρώτης αξιολόγησης στη Βουλή με ένα ή δυο νομοσχέδια, δηλαδή «με έναν πόνο» όπως σχολίασαν χαρακτηριστικά πηγές προσκείμενες στη διαπραγμάτευση.

Σήμερα Τρίτη πραγματοποιήθηκε νέος γύρος συζητήσεων από τις 11 το πρωί μέχρι τις 3 περιπου το μεσημέρι, παρουσία του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γιώργου Κατρούγκαλου, σχετικά με το ασφαλιστικό. Μάλιστα, η κυβέρνηση αναμένεται σήμερα να παραδώσει στους θεσμούς το σχέδιο της για τις αλλαγές στην φορολογία εισοδήματος, τα στοιχεία για τις αλλαγές στις συντάξεις για να εξοικονομηθούν τα 1,8 δισ. ευρώ, καθώς και τις προτάσεις της για τις αλλαγές στα "κόκκινα" δάνεια.

Όπως μάλιστα προέκυψε από τον χθεσινό πρώτο κύκλο διαπραγμάτευσης, οι αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος προστέθηκαν και αυτές στη λίστα με τα τρέχοντα προαπαιτούμενα για την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης των επικεφαλής των θεσμών με τους εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης Ευκλείδη Τσακαλώτο, Γιώργο Σταθάκη και Γιώργο Χουλιαράκη, προσδιορίστηκε το χρονοδιάγραμμα, αλλά και τα βασικά κεφάλαια στα οποία θα επικεντρωθούν οι δυο πλευρές στον πρώτο γύρο των συζητήσεων, ο οποίος θα κρατήσει μέχρι την Παρασκευή.

Στη συνέχεια, θα υπάρξει διακοπή των συζητήσεων το λιγότερο για μια εβδομάδα και το περισσότερο για δυο εβδομάδες, όπως ανέφερε ανώτατο στέλεχος της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας. Ο δεύτερος γύρος συζητήσεων θα διαρκέσει περίπου δυο εβδομάδες, με την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων να τοποθετείται χρονικά στις αρχές Μαρτίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δύο είναι τα βασικά κεφάλαια που θα ανοίξουν στη διαπραγμάτευση αυτής της εβδομάδας, το ασφαλιστικό και οι αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος. Όσον αφορά στο ασφαλιστικό, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή που ερωτήθηκε σχετικά, η ελληνική πλευρά έχει ήδη παραδώσει στους θεσμούς προβλέψεις για τις δημοσιονομικές επιπτώσεις των μέτρων που προτείνονται στο ασφαλιστικό όχι μόνο για το 2016 αλλά και για τη διετία 2017-2018.

Αναφορικά με τις αλλαγές στο φορολογικό, η πρόταση της ελληνικής πλευράς θα κατατεθεί την Τρίτη στους θεσμούς και εντάσσεται στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για το δημοσιονομικό της περιόδου 2016-2019. Ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος ξεκαθάρισε ότι φορολογικές διατάξεις με δημοσιονομικό αντίκτυπο που συνδέονται με τους στόχους του μνημονίου, θα ψηφιστούν σε αυτή τη φάση της διαπραγμάτευσης.

Να σημειωθεί ότι για την Τρίτη είναι προγραμματισμένη και η συζήτηση για τα "κόκκινα" δάνεια. Στους δανειστές έχουν παραδοθεί τρεις φάκελοι με τις ελληνικές προτάσεις. Ο πρώτος αφορά στους μεγάλους οφειλέτες σε τράπεζες και δημόσιο, ο δεύτερος αφορά στην τροποποίηση του νόμου Δένδια για τα επιχειρηματικά δάνεια κι ο τρίτος είναι ο κανονισμός για τη μεταβίβαση των «κόκκινων» δανείων, καταναλωτικών, μικρομεσαίων και στεγαστικών, σε funds.

Πηγή: reporter.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman