ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Σήμερα η απάντηση των θεσμών στο νέο φορολογικό-50% τουλάχιστον ο ανώτατος συντελεστής

Tweet
Share
Tweet
Share

Την απάντηση των θεσμών για το αν θα δεχτούν ή όχι την πρόταση που τους παρέδωσε την Τρίτη για τις αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος περιμένει σήμερα ο υπουργός Οικονομικών κύριος Ευκλείδης Τσακαλώτος, στη συνάντηση που θα έχει το πρωί με τους επικεφαλής των θεσμών.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβερνητική πρόταση που παραδόθηκε χτες στο κουαρτέτο προβλέπει, σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο, ανώτατο φορολογικό συντελεστή τουλάχιστον 50% (από 42% που ίσχυε το 2015) χωρίς να έχει υπολογιστεί καν σε αυτόν η ενσωμάτωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης 1%-8% (και από το πρώτο ευρώ) για πρόσθετα έσοδα το 2016 τουλάχιστον 290 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, υπήρξαν εισηγήσεις και για ακόμα υψηλότερο συντελεστή.

Το φορολογικό σύστημα που προτείνεται από την κυβέρνηση μπορεί να περιγραφεί ως «πολλών ταχυτήτων» και επιχειρεί να μην επιβαρύνει ιδιαίτερα τους φορολογούμενους για εισοδήματα έως περίπου 30.000 ευρώ το χρόνο, αλλά να φορολογεί βαριά τα υψηλά και πολύ υψηλά εισοδήματα από 50.000 ή 60.000 ευρώ και πάνω το χρόνο.

Η πρόταση προβλέπει επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, ενιαία φορολογική κλίμακα για τα εισοδήματα από μισθούς–συντάξεις και ενοίκια. Υπάρχει, μάλιστα, το ενδεχόμενο στην κλίμακα αυτή να περιληφθούν και τα εισοδήματα των ελευθέρων επαγγελματιών, χωρίς όμως να υπάρχει αφορολόγητο.

Οι προτάσεις αυτές βέβαια θα λάβουν την τελική τους μορφή, έπειτα από διαπραγμάτευση με τους θεσμούς. Στόχος είναι το νέο φορολογικό σύστημα να αποφέρει στα κρατικά ταμεία πρόσθετα φορολογικά έσοδα σε μόνιμη βάση τουλάχιστον 380 εκατομμυρίων ευρώ.

Τα "κόκκινα" δάνεια στο τραπέζι

Στο επίκεντρο της διαπραγμάτευσης θα τεθεί σήμερα το φλέγον ζήτημα των "κόκκινων" δανείων, με τον υπουργό Οικονομίας, Γιώργο Σταθάκη, να αναμένεται να δεχτεί πιέσεις να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την δημιουργία της αγοράς μεταπώλησης των δανείων αυτών.

Ωστοσο, οι θεσμοί συμφώνησαν να παραταθεί κατά έναν μήνα η εξαίρεση από την πώληση σε funds των προβληματικών δανείων νοικοκυριών και μικρομεσαίων. 

Πρακτικά έως τις 15 Μαρτίου θα πρέπει να έχει ξεκαθαρίσει τι θα απογίνουν όλα τα "κόκκινα" δάνεια, με όποιες εξαιρέσεις τυχόν συμφωνηθούν για την προστασία της μοναδικής κατοικίας του δανειολήπτη.

Πηγή: reporter.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman