ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Φεύγει το κουαρτέτο-Νέο παζάρι για φορολογικό και συντάξεις

Tweet
Share
Tweet
Share

Μια συνολική επισκόπηση της διαπραγμάτευσης που έγινε αυτήν την εβδομάδα αναμένεται να γίνει στο πρωινό ραντεβού κουαρτέτου και κυβέρνησης.

Στη βάση των σημερινών συμπερασμάτων θα γίνει επεξεργασία των θέσεων κάθε πλευράς ώστε στη δεύτερη φάση των συζητήσεων, που αναμένεται να γίνει μέσα στο Φεβρουάριο, να υπάρξει , ει δυνατόν, πρόοδος.

Ωστόσο, οι εκτιμήσεις της κυβερνητικής πλευράς είναι ότι τα μαξιμαλιστικά αιτήματα των δανειστών δημιουργούν προσκόμματα στην επίτευξη συμφωνίας. Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες του Reporter.gr από την πλευρά των θεσμών, παραπέμπουν στο πυρήνα όλων των μνημονίων.

Δηλαδή, στην τήρηση συγκεκριμένων δεσμεύσεων και τήρηση κανόνων που δεν είναι άλλοι από την προώθηση μεταρρυθμίσεων σε φορολογικό, συνταξιοδοτικό, λειτουργία αγορών, τραπεζικού συστήματος.

«Δεν υπάρχει κάτι διαφορετικό απ΄ ότι συνέβαινε στις άλλες αξιολογήσεις. Η Ελληνική πλευρά έχει δεσμεύσεις που πρέπει να τηρήσει. Ο δρόμος είναι δεδομένος κι εφόσον το διαβεί η Ελληνική πλευρά με συνέπεια στο τέλος του υπάρχει το άνοιγμα της κάνουλας της ΕΚΤ με την ένταξη των χρεογράφων στα προγράμματα ρευστότητας» λένε χαρακτηριστικά πηγές με πρόσβαση στα δεδομένα της διαπραγμάτευσης.

Καίει το συνταξιοδοτικό

Στο πλαίσιο αυτό οι θεσμοί ζητούν γερό μαχαίρι στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης με δομικές αλλαγές στη λειτουργία του. Δηλαδή να υπάρξει μαχαίρι και στις ήδη χορηγούμενες συντάξεις αλλά και να αλλάξει η «προνοιακή» εν πολλοίς φιλοσοφία του συστήματος.

Να σταματήσει δηλαδή να θεωρείται η σύνταξη οικογενειακό εισόδημα που συχνά παίζει το ρόλο αναχώματος στη φτωχοποίηση για πολλά κοινωνικά στρώματα και να αντικατασταθεί με ένα σύστημα στοχευμένης κοινωνικής υποστήριξης για τους πένητες (ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα κτλ).

Επίσης, η Ε.Ε. κάνει λόγο στην έκθεσή της, που δημοσιοποιήθηκε χτες και για μέτρα περίπου 2 δισ. ευρώ (1,1% του ΑΕΠ) που έχουν περιληφθεί στον προϋπολογισμό του 2016, για ασφαλιστικό, φορολογικό σύστημα και εξορθολογισμό δαπανών, τα οποία ακόμα δεν έχουν προσδιοριστεί και δεν έχουν εφαρμοστεί.

Τα σχέδια για φορολόγηση φέρνουν πανικό στην αγορά

Στο μεταξύ μεγάλη ανησυχία στον κόσμο των επιχειρήσεων αλλά και των νοικοκυριών έχει φέρει η δημοσιοποίηση του σχεδίου για αλλαγές στο φορολογικό. Πολλοί θεωρούν ότι εφόσον περάσουν τα σχέδια αυτά θα οδηγηθούν πολλές επιχειρήσεις σε κλείσιμο ή μετανάστευση.

Σημειώνεται ότι στο τραπέζι, υπάρχει πρόταση για έξτρα φόρους 300-400 εκατ. ευρώ, με στόχευση στα υψηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια. Αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες θα προκύψει, από διαμόρφωση ενιαίας κλίμακας φορολόγησης των εισοδημάτων από κάθε πηγή, με τρεις διαφορετικές κλίμακες. Μία για τα εισοδήματα μισθωτών και συνταξιούχων, μία παρεμφερή με των μισθωτών αλλά χωρίς αφορολόγητο για τους ελεύθερους επαγγελματίες και μία ακόμα για τα ενοίκια, όπως συμβαίνει και σήμερα αλλά με καθιέρωση και νέου συντελεστή 40%-45%.

Επίσης μισθωτοί, συνταξιούχοι και ελεύθεροι επαγγελματίες με υψηλά εισοδήματα από την άλλη πλευρά, θα έρθουν αντιμέτωποι ενδεχομένως ακόμα και με συντελεστή 60%, αν περάσουν οι κυβερνητικές προτάσεις.

Μετά τους συντελεστές 22% ( για τα πρώτα 25.000 ευρώ) και 32% (για το τμήμα εισοδήματος από 25.001 έως 42.000 ευρώ) καθιερώνεται νέο κλιμάκιο από τα 42.001 έως και τα 60.000 ευρώ στο οποίο θα επιβάλλεται ο συντελεστής 42%. Από 60.001 ευρώ και πάνω ο συντελεστής αυξάνεται σε τουλάχιστον 50% που μπορεί να εκτοξευτεί για εισοδήματα πάνω από 100 χιλιάδες. Για τους επαγγελματίες με εισόδημα τόσο από μισθό- σύνταξη και από ελευθέριο επάγγελμα, τα δύο εισοδήματα δεν θα προστίθενται ώστε να αυξάνεται η φορολογική επιβάρυνση αλλά θα συνεχίσουν να φορολογούνται ξεχωριστά. Έτσι με τις κατατεθειμένες προτάσεις τα πρώτα 25.000 ευρώ εισοδήματος ενός ελεύθερου επαγγελματία θα φορολογούνται με συντελεστή 22% αντί για 33% που ισχύει σήμερα αλλά από τα 42.000 ευρώ και πάνω οι συντελεστές αυξάνονται κατακόρυφα ( σε σχέση με το 33% πάνω από 50.000 ευρώ), με το φόρο να υπολογίζεται και πάλι από το πρώτο ευρώ εισοδήματος.

Σημαντικές είναι και οι αλλαγές στις κλίμακες για τα ενοίκια, όπου προβλέπεται συντελεστής της τάξεως του 40%-45% για εισοδήματα από ενοίκια άνω των 40.000 ευρώ, ενώ δεν αποκλείεται και ένας άλλο κατώτερος ενδιάμεσος συντελεστής. Στόχος είναι να διασφαλιστούν έσοδα πάνω από 200 εκατομμύρια. 
Οι προτάσεις αυτές κατατέθηκαν στους δανειστές, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν από την πλευρά τους σοβαρές ενστάσεις για την αύξηση του ανώτατου συντελεστή, λόγω του φόβου αύξησης της φοροδιαφυγής.

Για τη φορολογία των αγροτικών κερδών επιθυμεί να κερδίσει μεταβατικά διαστήματα καθώς όμως προβλέπεται αύξηση του συντελεστή φόρου από το 13% στο 20% φέτος και στο 26% το 2017 για τους αγρότες, από την οποία όμως ο προϋπολογισμός έχει εγγράψει πρόσθετα έσοδα 32 εκατ. ευρώ.

Γιώργος Αλεξάκης

Πηγή: reporter.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman