ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Μείωση των συντάξεων:Τι σχεδιάζει η κυβέρνηση-Οι ενστάσεις των δανειστών

Tweet
Share
Like
Tweet
Share
Like

Και ενώ οι θεσμοί έχουν ήδη εκφράσει τις ενστάσεις τους σχετικά με την πρόταση της κυβέρνησης για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, το Μαξίμου σχεδιάζει το plan B προκειμένου να "πείσει" το κουαρτέτο. 

Το κουαρτέτο εξέφρασε τη διαφωνία του για την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1,5 μονάδα από τον πρώτο κιόλας γύρο της διαπραγμάτευσης, για την αξιολόγηση του προγράμματος.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», το plan B που επεξεργάζεται η κυβέρνηση περιλαμβάνει σημαντικές μειώσεις συντάξεων αλλά και... γενναίες εκπτώσεις σε βασικές επιλογές του ασφαλιστικού σχεδίου. Παράλληλα, επιδιώκει να υπάρχει μία έστω μικρότερη αύξηση των εισφορών, της τάξεως της 1 μονάδας, αλλά και να καλυφθεί η «τρύπα» των 150-300 εκατ. ευρώ που δημιουργείται μέσα από κλιμακωτές μειώσεις στις επικουρικές.

Στο τραπέζι θα πέσει και η πρόταση για αυστηρότερο πλαφόν στους δικαιούχους πολλών συντάξεων, στα 2.500 ευρώ για το συνολικό εισόδημα του συνταξιούχου (κύριες, επικουρικές, μερίσματα κτλ.). Σήμερα, το αντίστοιχο πλαφόν διαμορφώνεται κοντά στις 3.600 ευρώ, ενώ ειδικοί δεν αποκλείουν να πέσει τελικά στις 2.000 ευρώ.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι αναμένονται υπαναχωρήσεις και σε ό,τι αφορά το ύψος της εθνικής σύνταξης, για όσους συνταξιοδοτούνται με λιγότερα από 20 χρόνια ασφάλισης.

Ωστόσο, το κεντρικό σενάριο προβλέπει μειώσεις από 2% έως 30% σε περισσότερες από 800.000 επικουρικές συντάξεις άνω των 150 ευρώ. Βάσει του σχεδιασμού, η πλειονότητα των συνταξιούχων που θα θιγούν- περίπου 692.000- λαμβάνει επικουρική σύνταξη από 150 έως 270 ευρώ και με τις μειώσεις το ποσό της σύνταξης δεν θα ξεπερνά τα 195 ευρώ.

Ο αρχικός σχεδιασμός για την εθνική σύνταξη προβλέπει την καταβολή 384 ευρώ σε όλους όσοι έχουν 15 χρόνια ασφάλισης, αλλά για να καμφθούν οι αντιδράσεις το υπουργείο Εργασίας επεξεργάζεται πρόταση σύμφωνα με την οποία το ποσό να πέσει κοντά στα 350 ευρώ για όσους έχουν μεταξύ 15 και 20 χρόνια ασφάλισης.

Προς το παρόν δεν έχει γίνει λόγος για την επιβολή εισοδηματικών κριτηρίων.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, δεν αποκλείεται υπαναχώρηση στα προβλεπόμενα ποσοστά αναπλήρωσης. Τα νέα ποσοστά, αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, θα ξεκινούν από το 0,7% για τα πρώτα 15 έτη ασφάλισης και θα καταλήγουν το πολύ στο 1,8%, στα έτη ασφάλισης πάνω από 40.

Πηγή: reporter.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman
Copyrights © 2009-2020 Premium S.A. All Rights Reserved.