ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Διαπραγμάτευση: Πρόσω ολοταχώς για το «Plan B»-Νέα μέτρα έως το 2017

Tweet
Share
Tweet
Share

Το δημοσιονομικό κενό 2 δισ. ευρώ που διαπιστώνουν οι Θεσμοί, οδηγεί στην απαίτηση νέων μέτρων ύψους 4 δισ. ως το 2017. Πώς επιλέγει να ελιχθεί η κυβέρνηση;

 

Ήλθαν, είδον, απήλθον…

Ο λόγος για τους εκπροσώπους των Θεσμών, οι οποίοι δεν έμειναν καθόλου ικανοποιημένοι από τα στοιχεία που τους παρουσίασε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Όλο και πιο πίσω φαίνεται να πηγαίνει η ημερομηνία επιστροφής, που άφησαν ανοιχτή φεύγοντας οι επικεφαλής του κουαρτέτου των δανειστών, ενώ την ίδια στιγμή ανεβαίνει και ο λογαριασμός των μέτρων για τα οποία καλείται να αποφασίσει η κυβέρνηση.

Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε την επιστροφή του κουαρτέτου στις 15 Φεβρουαρίου και ο β' γύρος της αξιολόγησης να τελειώνει στις 26-28 Φεβρουαρίου. Την Παρασκευή που αναχώρησαν από την Αθήνα οι επικεφαλής, η ελληνική πλευρά εκτιμούσε ότι θα επιστρέψουν περί τις 17 ή 18 Φεβρουαρίου. Σύμφωνα όμως με τις τελευταίες πληροφορίες, μπορεί να μην επιστρέψουν τελικά πριν τις 20 του μηνός. Μια τέτοια εξέλιξη σημαίνει πως θα απομένει λιγότερο ίσως από μία εβδομάδα για να κλειστεί η συμφωνία ή, όπως φοβούνται στην κυβέρνηση, να μην υπάρξει καν συμφωνία μέσα στον Φεβρουάριο.

Για το λόγο αυτό η κυβέρνηση μελετά το Plan B…

Οι θεσμοί, έφυγαν από την Αθήνα έχοντας εκφράσει ξεκάθαρα τις ενστάσεις τους για την αύξηση των εισφορών. Παράλληλα όμως, αμφισβήτησαν και τα έσοδα που, η ελληνική πλευρά εκτιμούσε πως θα εισέρεαν στα Δημόσια ταμεία από μια πιθανή αύξηση των εισφορών κατά 1,5 ποσοστιαία μονάδα. Για το λόγο αυτό ζήτησαν να καταγραφεί η πιθανή αύξηση των εσόδων σε ετήσια βάση έως το 2018, αλλά και το τι θα συμβεί όταν οι εισφορές επανέλθουν στο σημερινό επίπεδο. Άλλωστε, οι επικουρικές συντάξεις αναμένεται να είναι το πρώτο μεγάλο «θύμα» στην επικείμενη δεύτερη φάση της διαπραγμάτευσης, με το υπουργείο Εργασίας να επαναφέρει από το συρτάρι τα σενάρια κλιμακωτής μείωσης των επικουρικών συντάξεων άνω των 150 ευρώ ή στην καλύτερη περίπτωση των 170 ευρώ.

Ήδη, κατά την τελευταία συνάντηση των δύο πλευρών στο Χίλτον, σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά περιέγραψε τα πιθανά πεδία στα οποία θα μπορούσε να υπαναχωρήσει αλλά και τις εναλλακτικές τις προτάσεις, οι οποίες θα συζητηθούν κατά την επόμενη φάση των διαπραγματεύσεων.

Σε αυτό το πλαίσιο, εντάσσεται και η πρόταση για μικρότερη Εθνική Σύνταξη στην περίπτωση λιγότερων από 20 ετών ασφάλισης. Με στόχο να «σώσει» τη 15ετία και να μην προχωρήσει στην αύξηση των απαιτούμενων ετών ασφάλισης, στο υπουργείο Εργασίας εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να δίνεται ένα μικρότερο ποσό Εθνικής Σύνταξης για όσους φεύγουν με 15 – 20 χρόνια ασφάλισης.

Ένα τέτοιο ποσό θα μπορούσε να είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, τα 370 ευρώ, αντί των 384 που προβλέπει το προσχέδιο του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου και τα οποία θα δίνονται στην 20ετία.

Στο τραπέζι οι κύριες συντάξεις- Εξαφανίζονται οι κόκκινες γραμμές

Παρόλο που ο υπουργός Εργασίας φέρεται να εμμένει στη διατήρηση των ήδη καταβαλλόμενων κύριων συντάξεων στο σημερινό τους ύψος, χωρίς νέες μειώσεις, στο κυβερνητικό επιτελείο φαίνεται πως πληθαίνουν οι φωνές για μικρές παρεμβάσεις με μεγαλύτερο επικοινωνιακό χαρακτήρα και πολύ μικρότερο δημοσιονομικό.

Σε αυτό το επίπεδο, στο υπουργείο Εργασίας εξετάζουν νέα αυστηροποίηση του πλαφόν.

Να σημειωθεί ότι το προσχέδιο Κατρούγκαλου οριοθετεί το νέο ανώτατο πλαφόν στα 2.300 ευρώ για μια κύρια σύνταξη και 3.000 για άθροισμα συντάξεων. Πλέον, δεν αποκλείεται το πλαφόν να πέσει κοντά στα 2.500 ευρώ για το συνολικό εισόδημα του συνταξιούχου και στα 2.000 ευρώ για την μια κύρια σύνταξη.

Σήμερα το πλαφόν για την μια σύνταξη ανέρχεται στα 2.773 ευρώ (μεικτό ποσό μαζί με επιδόματα) και στα 3.680 ευρώ (καθαρό ποσό) για το άθροισμα των συντάξεων.

Όσο για τις νέες κύριες συντάξεις, οι δανειστές ζητούν επιπλέον μειώσεις, μέσω αλλαγών στα προτεινόμενα ποσοστά αναπλήρωσης. Ειδικά εάν η Εθνική Σύνταξη παραμείνει για τη συντριπτική πλειονότητα των δικαιούχων στα 384 ευρώ, το μεγάλο παζάρι θα γίνει στα ποσοστά αναπλήρωσης.

«Μάχη» με τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους επιστήμονες

Στα άκρα φαίνεται πως οδηγείται η σύγκρουση της κυβέρνησης με τους επιστήμονες και τους ελεύθερους επαγγελματίες, που αντιδρούν στο νέο σύστημα αυξημένων εισφορών, την ώρα που η ελληνική πλευρά έχει να αντιμετωπίσει και τις ενστάσεις των δανειστών. Ενδεικτικό του κλίματος είναι πως οι εκπρόσωποι των επιστημονικών φορέων (δικηγόρων, μηχανικών, γιατρών, συμβολαιογράφων κ.λπ.) και των ελευθέρων επαγγελματιών δεν ανταποκρίθηκαν την Παρασκευή στην πρόσκληση για νέα συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκο Φράγκο, ζητώντας ποσοτικοποιημένα στοιχεία και αναλογιστική μελέτη.

Να σημειωθεί ότι η νέα πρόταση αφορά σε σημαντικές εκπτώσεις, που ξεκινούν από 50% στα χαμηλά εισοδήματα και φθάνουν έως 5% στα εισοδήματα των 55.000 ευρώ. Οι επαγγελματικοί φορείς τονίζουν ότι στη νέα πρόταση δεν παρέχεται καμία διευκρίνιση για το χρόνο ισχύος της νέας έκπτωσης 5% - 50% όπως και καμία διευκρίνιση για τη βάση υπολογισμού τους.

Όλα ξεκαθαρίζουν στο Eurogroup - Έτοιμο το νέο πακέτο μέτρων

«Κλειδί» των εξελίξεων θεωρείται το Eurogroup της ερχόμενης Πέμπτης 11 Φεβρουαρίου, όπου θα φανεί αν οι δανειστές έχουν διάθεση να επιστρέψουν γρήγορα ή όχι στην Αθήνα.

Όσο χάνεται χρόνος, η Αθήνα πιέζεται πολλαπλά. Ειδικά το ΔΝΤ δείχνει διάθεση να μην βιάζεται να βγάλει εισιτήριο επιστροφής, βάζοντας «φωτιά» στην αξιολόγηση. Σε τέτοια περίπτωση, θα ανέβει το πολιτικό θερμόμετρο και η «κόντρα» της Αθήνας με τους δανειστές, καθώς η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να προβεί σε μονομερείς ενέργειες, την ώρα που συνεχώς θα αυξάνεται ο λογαριασμός των πρόσθετων μέτρων που ζητούν οι πιστωτές.

Ήδη πάντως η Τρόικα πιέζει για πρόσθετα μέτρα 1,8-2 δισ. ευρώ για τη διετία 2016-2017, πέραν από όσα περιλαμβάνονται στη Συμφωνία του Αυγούστου, που ψήφισε η ελληνική Βουλή. Αν αθροιστούν μάλιστα και οι εκκρεμείς μνημονιακές δεσμεύσεις (1,305 δισ. ευρώ για το 2017 και 435 εκατ. ευρώ για το 2018), τότε ο «λογαριασμός» με τα νέα βάρη πλησιάζει τα 4 δισ. ευρώ, πλέον των 5,7 δισ. ευρώ που κομίζει ο φετινός προϋπολογισμός.

Πηγή: reporter.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman