ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Παραδοχή-ΣΟΚ Μουζάλα:«Και έτοιμοι να είμαστε μπορεί να κλείσουν τα σύνορα»

Tweet
Share
Like
Tweet
Share
Like

Με τη γλώσσα της αλήθειας μίλησε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, σε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού Star.

Ο ίδιος προχώρησε σε μία τραγική παραδοχή για τη χώρα μας και το φλέγον ζήτημα των ημερών. Όπως είπε «ακόμα και να κλείσουν τα σύνορα, παρ' ότι η Ελλάδα θα είναι εντάξει στις υποχρεώσεις της» συμπληρώνοντας ότι σε αυτή την περίπτωση «δεν θα δημιουργηθεί κάποιο φαινόμενο, το οποίο θα είναι τραγικό, αλλά θα είναι ένα πολύ δύσκολο ζήτημα, που θα μπορέσουμε να το διαχειριστούμε».

Ο κ. Μουζάλας υποστήριξε πως γίνονται προσπάθειες ενοχοποίησης της Ελλάδας από κάποιες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά στο εσωτερικό, σε πολιτικό επίπεδο, η κυβέρνηση έχει τη βοήθεια της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ για το προσφυγικό.

Ερωτηθείς τι θα γίνει αν κλείσουν τα σύνορα οι γειτονικές χώρες, ο κ. Μουζάλας απάντησε πως καταρχάς θα μειωθούν οι προσφυγικές ροές, αλλά ο αριθμός των προσφύγων που θα εγκλωβιστεί θα είναι διαχειρίσιμος.

Αναφερόμενος στις αντιδράσεις για τη δημιουργία κέντρων καταγραφής και κέντρων μετεγκατάστασης προσφύγων ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής επισήμανε πως «το φαινόμενο της μετανάστευσης και των προσφύγων υπάρχει, συνέπειες θα υπάρξουν» και πως «η εθνική προσπάθεια είναι να μειωθούν οι συνέπειες».

Ο κ. Μουζάλας αναφέρθηκε και στη στάση του δημάρχου Κω λέγοντας: «Προβλήματα υπήρξαν και στη Σάμο και στη Λέσβο και στην Ειδομένη. Λύθηκαν, σε εισαγωγικά, γιατί κάνουμε διαχείριση του προβλήματος. Είχαμε δημάρχους που ήταν αντίθετοι, τσακωθήκαμε, ήρθαμε σε αντίθεση, αλλά βρίσκαμε κάθε φορά μία λύση στο πρόβλημα για να ισορροπήσουμε το βάρος της τοπικής κοινωνίας με το προσφυγικό. Όπου μπορούσαμε, το κάναμε. Στην Κω βρήκαμε πόρτα».

Σε ερώτηση για το αν θα μπορούσαν να δημιουργηθούν κέντρα ταυτοποίησης σε ακατοίκητα νησιά, ο κ. Μουζάλας ήταν κατηγορηματικός: «Θεωρώ ότι ήρθαμε να κάνουμε μια σοβαρή συζήτηση. Οι πρόσφυγες έχουν δικαιώματα. Η έννοια ότι ο πρόσφυγας πηγαίνει εξορία είναι μια έννοια ξένη προς την κυβέρνηση».

Σε ό, τι αφορά στον φράχτη του Έβρου είπε πως αν και καταλαβαίνει το αίτημα «να πέσει ο φράχτης», που και ο ίδιος φώναζε παλιότερα, σήμερα το πρόβλημα τίθεται διαφορετικά. «Ζητούμενο είναι η ασφαλής διαδρομή, όχι απλώς μια ασφαλής δίοδος, δηλαδή. Δεν αρκεί όμως μόνο ένα πιο ασφαλές πέρασμα, γιατί επίσης στον Έβρο και μετά υπάρχουν κίνδυνοι, αν δεν έχουμε εξασφαλίσει ότι οι πρόσφυγες θα έρχονται στην Ελλάδα με ασφάλεια και θα συνεχίζουν το ταξίδι τους οργανωμένα» εξήγησε.

Για την ευρωπαϊκή οικονομική βοήθεια, ο αναπληρωτής υπουργός διευκρίνησε πως τα 475 εκατομμύρια ευρώ αφορούν χρήματα πριν την προσφυγική κρίση, που προορίζονταν για την Ελλάδα ως το 2020 για το μεταναστευτικό, εκ των οποίων έχουν δεσμευτεί περίπου τα 50 εκατομμύρια. Επίσης, 70 εκατομμύρια έχουν έρθει ως έκτακτη επιχορήγηση και έχουν διοχετευθεί στην Υπηρεσία Ασύλου και σε άλλες υπηρεσίες.

Πηγή: reporter.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman
Copyrights © 2009-2022 Premium S.A. All Rights Reserved.