ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

«Καρφιά» Βρυξελλών για μέτρα, ασφαλιστικό, φορολογία, ιδιωτικοποιήσεις: Eurogroup χωρίς αποφάσεις

Tweet
Share
Like
Tweet
Share
Like

Δεν αναμένεται να υπάρχει κάποια ιδιαίτερη εξέλιξη στο μεθαυριανό Eurogroup όσον αφορά στο μέτωπο της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος. Αντιθέτως, όπως επισημαίνουν πηγές της Ε.Ε., το Eurogroup δεν θα πάρει σημαντικές αποφάσεις, καθώς παρά τη σύγκλιση υπάρχουν δύσκολα και πολύπλοκα ανοιχτά θέματα στο ασφαλιστικό αλλά και σε άλλους τομείς. Οι Βρυξέλλες «έριξαν πολλά καρφιά» για μια σειρά από «γκρίζες ζώνες», από το ασφαλιστικό, το φορολογικό και τα δημοσιονομικά, έως τη δημόσια διοίκηση και της ιδιωτικοποιήσεις.

Όσον αφορά στο μεγάλο θέμα των νέων μέτρων για το 2016, η πηγή της Ε.Ε. είπε σε δημοσιογράφους πως «έχουν σταλεί τα στοιχεία του 2015 και πρέπει να δουλέψουμε για το 2016. Στο προσχέδιο του προϋπολογισμό του 2016 είχαν προβλεφθεί μέτρα 1% τουΑΕΠ που δεν έχουν ακόμα προσδιοριστεί, πρέπει τώρα να τα προσδιορίσουμε». 

Επιπλέον, τόνισε πως η πολιτικοποίηση του δημοσίου τομέα είναι μείζον ζήτημα στον εκσυγχρονισμό του δημοσίου, ενώ αναφορικά με την δημιουργία του ταμείου ιδιωτικοποιήσεων, ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης τόνισε πως «απογοητευτήκαμε» καθώς ορισμένα υπουργεία δεν έχουν λάβει υπόψη τις αποφάσεις του Ιουλίου και Αυγούστου. 

Οι επικεφαλής των θεσμών πρέπει να επιστρέψουν στην Αθήνα και να μπουν στη διαδικασία ολοκλήρωσης των ζητημάτων, όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κοινοτικός αξιωματούχους. Οι συνομιλίες ήταν «λεπτομερείς και ειλικρινείς» με τις ελληνικές αρχές, ενώ ήδη μεγάλος αριθμός τεχνικών κλιμακίων εργάζεται στην Ελλάδα. 

Ειδικότερα, σύντομο Eurogroup με 5 - 6 θέματα και καμία ουσιαστική απόφαση προαναγγέλλει ο κοινοτικός αξιωματούχος που ενημέρωσε σήμερα (9/2) τον Τύπο στις Βρυξέλλες, ενόψει της συνάντησης των ευρωπαίων ΥΠΟΙΚ την Πέμπτη.

Μάλιστα, μόλις τέταρτο θέμα στην ατζέντα της Πέμπτης θα είναι η ενδιάμεση έκθεση των δανειστών για την Ελλάδα, σύμφωνα με κοινοτικό αξιωματούχο, ενώ παραμένουν οι διαφωνίες σε ασφαλιστικό, φορολογικό, δημόσια οικονομικά, καθυστερεί το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων και παραμένει η ανάγκη για μεταρρύθμιση του δημοσίου. 

Όπως αναφέρουν δημοσιεύματα του Τύπου, το πρώτο θέμα της ατζέντας θα είναι οι χειμερινές οικονομικές προβλέψεις της Κομισιόν, με τους ανανεωμένους κινδύνους για την οικονομία της ευρωζώνης. Το δεύτερο θέμα της ατζέντας θα είναι η συζήτηση για τηνχρηματοδότηση της ανάπτυξης και της απασχόλησης, σε σχέση με την ποιότητα των δημοσίων οικονομικών. 

Ο αξιωματούχος μίλησε με λεπτομέρειες για τον τρόπο με τον οποίο τα κράτη - μέλη κατανέμουν τα δημόσια έσοδα και τα ποσοστά που τοποθετούν σε επενδύσεις, την έρευνα, την ανάπτυξη και την εκπαίδευση. 

Τα ευρήματα, όπως είπε, δεν είναι δεσμευτικά, αλλά καλή συζήτηση για προβληματισμό. Αμέσως μετά θα ακολουθήσει μια παρουσίαση για τον διεθνή ρόλο του ευρώ, που ανατέθηκε προς μελέτη στα όργανα πριν από ένα χρόνο. Ο αξιωματούχος είπε ότι δεν έχει δει όλη την έκθεση, αλλά διαβεβαίωσε ότι από όσα διάβασε δεν υπάρχει κανένας ανασταλτικός παράγοντας για την διεθνή χρήση του ευρώ, παρά το γεγονός ότι το δολάριο είναι ακόμα κυρίαρχο. 

Σε σχέση με την Ελλάδα οι θεσμοί (τέσσερις οργανισμοί) θα παρουσιάσουν μια ενδιάμεση έκθεση, όπου ένας «μεγάλος αριθμός συναδέλφων» αφιέρωσε πολύ χρόνο στην Ελλάδα για να καταγράψει την κατάσταση. 

«Τώρα οι συζητήσεις πρέπει να γίνουν πιο ουσιαστικές και να μπούμε σε στέρεα δεδομένα και αριθμούς», ανέφερε ο κοινοτικός αξιωματούχος.  
Σε σχέση με τα θέματα που πρέπει να κλείσουν, ανέφερε τα δημόσια οικονομικά του 2016, τη μεταρρύθμιση δημοσίου, το ασφαλιστικό, τις ιδιωτικοποιήσεις και «πολλά άλλα». 

«Όλα τα θέματα είναι δύσκολα πολιτικά, αλλά και πολύπλοκα», είπε ο αξιωματούχος, «όλοι θέλουν να τελειώσει σχετικά νωρίς» αλλά όπως τόνισε «η ποιότητα είναι πάνω από την ταχύτητα, αυτό πιστεύω και εγώ. Ελπίζουμε να τελειώσουμε σχετικά σύντομα»,κατέληξε.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας ερωτήσεων - απαντήσεων μετά το πέρας της αρχικής του τοποθέτησης, ο αξιωματούχος εξήγησε ότι: «Είναι τελείως καθαρό ότι παρά τη σύγκλιση, προφανώς οι διαφορές παραμένουν, αλλιώς θα στέλναμε ένα γράμμα και θα μας έλεγαν ok».

«Σε σχέση με το ασφαλιστικό είναι ανοικτό το ζήτημα των ποσοστών αναπλήρωσης, υπάρχει το θέμα του πως συνδέεις το σύστημα με την μαύρη αγορά εργασίας, καθώς το σύστημα πρέπει να ενθαρρύνει την επίσημη εργασία, να είναι ελκυστικό», ανέφερε.

«Ξέρουν στην Αθήνα πως υπάρχει θέμα βιωσιμότητας, οι συζητήσεις ήταν αρκετά ανοιχτές, ακόμα όμως και όταν υπάρχει σύγκλιση, οι διαφορές παραμένουν», σημείωσε. 

Επιπλέον, ο αξιωματούχος ανέφερε πως «το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων είναι πολύ σημαντικό για τα κράτη μέλη», ενώ είπε πως «πρέπει να τελειώσει πριν τον έλεγχο και εκεί μένει μεγάλος αριθμός νομοθεσίας που πρέπει να περάσει από το κοινοβούλιο, όπως υπάρχουν πολλές οντότητες του δημοσίου που πρέπει να μπουν στο ταμείο (προς πώληση) για να γίνει υπηρεσιακό». 

Πηγή: reporter.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman
Copyrights © 2009-2020 Premium S.A. All Rights Reserved.
Διαβάστε ακόμα