ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Σε κλίμα ολικής αμφισβήτησης της κυβέρνησης συνέρχεται το υπουργικό συμβούλιο

Tweet
Share
Tweet
Share

Συμβιβαστική πρόταση για το ασφαλιστικό των αγροτών αναμένεται να παρουσιάσει, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά το υπουργικό συμβούλιο που θα συγκληθεί σήμερα στις 10:30 το πρωί, ενόψει και του παναγροτικού συλλαλητηρίου που έχει προγραμματιστεί στην Αθήνα για την Παρασκευή και ενώ η κυβέρνηση βρίσκεται σε κλοιό πολλαπλών πιέσεων.

Παρότι η κυβέρνηση διατείνεται ότι αυτό που την απασχολεί είναι η αξιολόγηση και το προσφυγικό και όχι το αγροτικό και ενώ οι αγρότες ετοιμάζουν την κάθοδό τους στην πλατεία Συντάγματος, ο Αλέξης Τσίπρας συγκαλεί σήμερα εκτάκτως το υπουργικό συμβούλιο, αναζητώντας διεξόδους αποκλιμάκωσης της έντασης.

Η πρόταση αυτή εξετάζεται λόγω της σφοδρής αντίδρασης των αγροτών στην εισφορά 20% στο εισόδημά τους υπέρ του κλάδου κυρίας σύνταξης, αν και η μετάβαση στο 20% προβλέπεται από το προσχέδιο του νέου ασφαλιστικού να γίνει σταδιακά (14% το 2017, 17% το 2018, 20% το 2019).

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να δοθεί μεγαλύτερη παράταση προσαρμογής στο 20% μέχρι το 2020 και όχι μέχρι το 2019. Υπενθυμίζεται οτι χθες ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, ανακοίνωσε εκπτώσεις έως 50% στη διπλή εισφορά του 27% στο εισόδημα των επιστημόνων.

Αυστηρά μηνύματα της κυβέρνησης προς τους αγρότες

Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση τηρεί σκληρή στάση έναντι των αγροτικών κινητοποιήσεων, με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, να διαμηνύει, μιλώντας στην Βουλή: «Η οικονομία δεν μπορεί να λειτουργήσει όπως παλιά και οι διάφορες κοινωνικές ομάδες δεν μπορούν να εξασφαλίσουν το επίπεδο που είχαν στο παρελθόν, μένοντας σε αντιδράσεις του παρελθόντος».

Παράλληλα, και η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, από βήματος Τακτικής Ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, δήλωσε ότι οι νόμοι θα τηρηθούν και μάλιστα παρέπεμψε όσους αποφασίσουν να κινηθούν παρανόμως στις εθνικές οδούς... στην τροχαία.

«Σε αυτή τη χώρα υπάρχουν νόμοι και κανόνες. Αν πάω εγώ, ας πούμε, με ένα αυτοκίνητο να ανέβω σε ένα πεζοδρόμιο νομίζω ότι η τροχαία θα με σταματήσει και θα με κατεβάσει. Επίσης υπάρχουν κανόνες για το ποια οχήματα εισέρχονται στο κέντρο της Αθήνας. Νομίζω είναι δουλειά της τροχαίας να δει τι θα κάνει απέναντι σε αυτό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μηνύματα με πολλούς αποδέκτες

Η παρουσία του πρωθυπουργού στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο θα αποτελέσει και μια προσπάθεια να σταλεί στίγμα αποφασιστικής διακυβέρνησης ώστε να διαψευστούν τα σενάρια «διαφυγής», στο φόντο των πιέσεων που δέχεται η κυβέρνηση από τα εσωτερικά μέτωπα, από τους δανειστές και εσχάτως στο πεδίο των γεωπολιτικών ισορροπιών μετά τη συμφωνία Βερολίνου – Άγκυρας για εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο προσφυγικό.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από τη συνέντευξη Καμμένου στη Realnews, απορρίπτοντας τα σενάρια της πρόωρης κάλπης, της οικουμενικής και της πολιτικής αστάθειας, ενώ θα επιμείνει στη γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης και στις διαβεβαιώσεις ότι η χώρα θα είναι έτοιμη στις υποσχέσεις της για το προσφυγικό.

Πονοκέφαλος η εμπλοκή του ΝΑΤΟ

Πρώτα και κύρια αναμένεται να στείλει μήνυμα στην Τουρκία ότι η εθνική κυριαρχία δεν τίθεται σε αμφισβήτηση λόγω της ενδεχόμενης εμπλοκής του ΝΑΤΟ. Η ούτως ή άλλως με πολλά ερωτήματα ενδεχόμενη παρουσία της συμμαχίας σε μια επιχείρηση για την οποία δεν υπάρχει εντολή δημιουργεί προβληματισμό στην Αθήνα. Η απειλή να εμπλακεί το ΝΑΤΟ και κυρίως η χώρα στις επιχειρήσεις στη Συρία μέσω της ανάπτυξης δύναμης στο Αιγαίο (συλλογή πληροφοριών, διάθεση δεδομένων στην Τουρκία που ουσιαστικά είναι σε πολεμική διαδικασία με τη Μόσχα κτλ) μπορεί αν θέσει ζητήματα στις σχέσεις με τη Ρωσία αλλά και συνολικά.

Ήδη, μετά τον πρώτο αιφνιδιασμό, σε κατάσταση ετοιμότητας βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση καθώς συγκαλείται στις Βρυξέλλες η Σύνοδος των υπουργών Άμυνας της Συμμαχίας.

Γιώργος Αλεξάκης

Πηγή: reporter.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman