ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Ο Τσίπρας καλεί σε διάλογο τους αγρότες και «παγώνει» τις εκλογές

Tweet
Share
Tweet
Share

Πρόσκληση στους αγρότες να προσέλθουν στο τραπέζι του διαλόγου απηύθυνε από το υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας την ώρα που οι απεργοί ζεσταίνουν τις μηχανές και απειλούν να στρατοπεδεύσουν στο κέντρο της Αθήνας.

Χωρίς να προχωρήσει σε σαφείς προτάσεις, ο πρωθυπουργός άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο αναθεωρήσεων στο ασφαλιστικό, αναγνωρίζοντας ότι υπάρχουν δυνατότητες για βελτιώσεις, στο θέμα των εισφορών, της μεταβατικότητας των διατάξεων, και στα θέματα που αφορούν κυρίως την προστασία του εισοδήματος των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών.

Ο κ. Τσίπρας κάλεσε τους αγρότες να σκεφτούν γιατί τα συστημικά Μέσα Ενημέρωσης σήμερα τους αποθεώνουν συστηματικά, ενώ πριν από μερικά χρόνια τους λοιδορούσαν. Απέρριψε την ίδια ώρα, την πρόταση του προέδρου της ΝΔ να αποσυρθεί το κυβερνητικό σχέδιο λέγοντας ότι το αίτημα του κ. Μητσοτάκη δεν ενδιαφέρεται για την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την εκκίνηση της συζήτησης για το χρέος.

Μικρό άνοιγμα στους αγρότες

«Στην προσπάθεια μας να προστατέψουμε τους πιο αδύναμους, μοιράζουμε το δικό τους βάρος στα υψηλά και μεσαία εισοδήματα- βάρος που αναλογεί στις εισφορές. Αυτό δημιουργεί επιβαρύνσεις που πρέπει να επανεξεταστούν» παραδέχθηκε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι το ίδιο θα πράξει η κυβέρνηση και για τους αγρότες, αρκεί να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου.

Αναφερθείς στις θέσεις του προέδρου της ΝΔ για το ασφαλιστικό είπε ότι πρόκειται για προτάσεις που η κυβέρνηση παλεύει να αποφύγει, δηλαδή, παλεύει να μην κόψει συντάξεις, μεριμνά να προστατέψει το εισόδημα των πιο αδύναμων, και των αγροτών κυρίως, και να τους εξασφαλίσει μια αξιοπρεπή σύνταξη.

Η πρόταση της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό τηρεί το γράμμα της συμφωνίας και γι΄ αυτό είναι αυτονόητο ότι θα γίνει αποδεκτή από τους θεσμούς, υποστήριξε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι αυτή η πρόταση γράφτηκε από την κυβέρνηση στα ελληνικά και δεν μας δόθηκε από τους θεσμούς όπως γινόταν στο παρελθόν.

Επέμεινε μάλιστα ότι η πρόταση αυτή εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα του συστήματος, επισήμανε ότι η ασφαλιστική μεταρρύθμιση «αφορά εμάς» για να προσθέσει ότι η πρόταση αυτή, που προστατεύει τους ασθενέστερους και κάνει δίκαιη κατανομή δικαιωμάτων και υποχρεώσεων, είναι ανοιχτή σε βελτιώσεις.

Να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση

«Βρισκόμαστε σε ένα σημείο καμπής» είπε ο πρωθυπουργός αναφερθείς στην οικονομική και πολιτική συγκυρία.

«Δεν παραβλέπω την κόπωση του λαού μας από τα έξι χρόνια, ωστόσο για πρώτη φορά έχουμε μπροστά μας έναν δύσκολο κάβο αλλά μετά από αυτό βλέπουμε φως στον ορίζοντα. Γι αυτό θέλουμε η αξιολόγηση να ολοκληρωθεί χωρίς κωλυσιεργίες και τακτικισμούς από την πλευρά των δανειστών» είπε.

«Τηρούμε κατά γράμμα τη συμφωνία έχοντας στο νου μας τους πιο αδύναμους. Αυτό που μένει είναι να αναγνωριστεί από το σύνολο των θεσμών που επιτηρούν το πρόγραμμα της χώρας ώστε να ανοίξει η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους και να περάσουμε σε ανάκαμψη» επισήμανε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Οι προϋποθέσεις υπάρχουν αρκεί όλες οι πλευρές να επιδείξουν στάση συνεργασίας».

Έτοιμα τα Κέντρα Υποδοχής προσφύγων 

Στο ζήτημα της προσφυγικής κρίσης, υποσχέθηκε ότι μέχρι την ερχόμενη εβδομάδα η χώρα θα έχει υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της για τη δημιουργία των κέντρων υποδοχής.

«Περιμένουμε από τους εταίρους μας να κάνουν το ίδιο, διότι οι συμφωνίες δεν μπορεί να είναι "αλά καρτ"» επανέλαβε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως: «Η χώρα μας παρά τις οικονομικές δυσκολίες μετατρέπεται σε αυτό που όφειλε πάντα να είναι εξαιτίας τις γεωγραφικής της θέσης, σε μια χώρα γέφυρα μεταξύ Δύσης και Ανατολής».

Πάγος στα εκλογικά σενάρια

Κλείνοντας τη σεναριογραφία των εκλογών στην οποία η ίδια η κυβέρνηση επιδόθηκε το τελευταίο διάστημα και σε μια εμφανή προσπάθεια να αναπτερώσει το ηθικό των υπουργών που βάλλονται πανταχόθεν, ο κ. Τσίπρας είπε: «Θα αντέξουμε, θα ολοκληρώσουμε με σαφήνεια την εντολή που μας έδωσε τρεις φορές τον τελευταίο χρόνο ο λαός».

Ενώ, στο κλίμα αυτό, σημείωσε ακόμα: «Ειμαστε το τέκνο της ανάγκης για να μπει μια τάξη στον τόπο. Και αυτό θα το υλοποιήσουμε χωρίς ολιγωρίες, χωρίς να χαριστούμε σε κανέναν. Επανεκλεγήκαμε μόλις πριν τέσσερις μήνες με μια σαφή εντολή. Να υλοποιήσουμε μια συμφωνία αλλά να τηρήσουμε με "κόκκινες γραμμές" την προστασία των αδύναμων στρωμάτων. Δεν θα κόψουμε για 12η φορά τις συντάξεις, θα προστατεύσουμε την α κατοικία, θα προχωρήσουμε με το παράλληλο πρόγραμμα και θα βάλουμε τέλος στη διαφθορά και τη φοροδιαφυγή».

Για το διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες

Αναφερόμενος στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, ο κ. Τσίπρας διεμήνυσε ότι «ο καιρός της υπομονής της κυβέρνησης απέναντι στην αντιπολίτευση για συναίνεση στο ΕΣΡ έλαβε τέλος».

«Η άρνηση να συναινέσουν σε συγκρότηση ΕΣΡ αποτελεί θεσμική εκτροπή, και το λέω μετρώντας τα λόγια μου. Η συναίνεση δεν είναι προαιρετική. Επιβάλλεται από το Σύνταγμα της χώρας», συμπλήρωσε.

«Κρίμα που ξεκίνησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεπληρώνοντας χρέη στη διαπλοκή», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

«Την Πέμπτη κατατίθεται ρύθμιση στη Βουλή για τέσσερις άδειες. Με δεδομένη την άρνηση της αντιπολίτευσης να συναινέσει, το διαγωνισμό θα κάνει η εκλεγμένη κυβέρνηση της χώρας με έγκριση του κοινοβουλίου», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Πηγή: reporter.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman