ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Politico: Νέα αντιπαράθεση Τσίπρα - δανειστών

Tweet
Share
Tweet
Share

Σύμφωνα με τον συντάκτη του ιστότοπου κάποιες κινήσεις του Έλληνα πρωθυπουργού προκαλούν ανησυχία στους πιστωτές. 

Μάλιστα, την προηγούμενη εβδομάδα σύμφωνα με τον Mάθιου Καρνιτσνίγκ, υπήρξε απαρτία σε μια συγκέντρωση κορυφαίων χρηματοοικονομικών τεχνοκρατών της Ευρώπης και η συζήτηση κατέληξε σε ένα οδυνηρό τελετουργικό γύρω από την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Ελλάδα.

Οι τεχνοκράτες ήταν ιδιαίτερα απαισιόδοξοι ενώ μέρες αργότερα οι πιστωτές "παραπονέθηκαν"  ότι η Αθήνα δεν έχει παραδώσει τα απαιτούμενα στοιχεία για την αξιολόγηση, με την ελληνική κυβέρνηση να απαντάει πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

Το συμπέρασμα, όπως αναφέρει το άρθρο, είναι το εξής: η Ελλάδα επέστρεψε, αλλά όχι με τον τρόπο που ήλπιζε η Ευρώπη. Έξι μήνες μετά την παραλαβή του τρίτου πακέτου στήριξης, η χώρα βρίσκεται ξανά εκτός πορείας, πυροδοτώντας ανησυχίες μεταξύ των πιστωτών ότι δεν αργεί να φανεί ξανά ο γκρεμός του περασμένου καλοκαιριού. Το επίμαχο θέμα είναι και πάλι η αξιολόγηση: για να πάρει η Ελλάδα τις επόμενες δόσεις των 86 δισ. ευρώ θα πρέπει να λάβει… προβιβάσιμο βαθμό στις εξετάσεις των Θεσμών.

Οι τεχνοκράτες, με τη σειρά τους, βρίσκονται μπροστά σε ένα δικό τους déjà vu. Ζητούν στοιχεία από την Ελλάδα και είτε τα λαμβάνουν με μεγάλη καθυστέρηση είτε δεν φτάνουν ποτέ στα χέρια τους.

Τι ανησυχεί τους πιστωτές

Αυτό που ανησυχεί περισσότερο τους πιστωτές είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται να έχει αποφασίσει να μπει ξανά σε φάση παρατεταμένης αντιπαράθεσης για τους όρους της διάσωσης εξαιτίας της πίεσης που δέχεται στο εσωτερικό.

Το πρόγραμμα και οι πρόσφυγες

Η επόμενη σημαντική αποπληρωμή που έχει μπροστά της η Ελλάδα είναι στις 20 Ιουλίου (2,3 δισ. ευρώ σε ομόλογα της ΕΚΤ). Η Αθήνα βιάζεται να τελειώσει η αξιολόγηση το συντομότερο, λόγω του ΔΝΤ που δεν το θέλει να εμπλακεί στο πρόγραμμα. Σύμφωνα με το Politico, η Αθήνα κατηγορεί το Ταμείο ότι φέρνει συχνά πυκνά στο τραπέζι αρκετά σκληρά διαρθρωτικά μέτρα. Βέβαια, η Γερμανία ούτε που σκέφτεται την πιθανότητα να μείνει εκτός το ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα.

Ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε προσφάτως με την Ανγκελα Μέρκελ και θα συναντηθεί τις επόμενες ημέρες με τον Φρανσουά Ολάντ. Και στις δύο συναντήσεις φαίνεται να κρατάει ένα σημαντικό ατού: το Προσφυγικό.

Μάλιστα, ορισμένοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εικάζουν ιδιωτικώς ότι θα μπορούσε να υπάρξει επιείκεια στην αξιολόγηση της Ελλάδας, αρκεί ο Τσίπρας να κάνει κάποιες παραχωρήσεις στο θέμα των προσφύγων.

Πηγή: reporter.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman