ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Eurogroup: «Κλειδί» Ασφαλιστικό- Δημοσιονομικά για την αξιολόγηση

Tweet
Share
Tweet
Share

Η συζήτηση για την Ελλάδα στη συνεδρίαση του Εurogroup την Πέμπτη έγινε σε καλό κλίμα, αλλά τα αγκάθια παραμένουν, με την πλευρά των εταίρων να πιέζει την Αθήνα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης μέχρι το Πάσχα των Καθολικών..

Ο πρόεδρος του Εurogroup Γερούν Ντάϊσελμπλουμ και ο Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, φρόντισαν να κάνουν μερικά καλά σχόλια, αλλά, οι διαφορές σε σημαντικά θέματα, όπως το ασφαλιστικό και το δημοσιονομικό, ρίχνουν βαρειά τη σκιά τους στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων.

Έχει τη σημασία του πάντως το γεγονός ότι ο κ. Ντάϊσελμπλουμ προσερχόμενος στη σύσκεψη διέψευσε πληροφορίες περί αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις λέγοντας: «Υπάρχουν φήμες στον Τύπο ότι η διαδικασία έχει εκτροχιαστεί. Είμαι πεπεισμένος ότι είναι λανθασμένες», ενώ από την πλευρά του ο Γάλλος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί υπογράμμισε ότι «πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες ώστε οι θεσμοί να επιστρέψουν το συντομότερο δυνατό στην Αθήνα και να κλείσει η διαπραγμάτευση μέσα στις επόμενες εβδομάδες».

Σημειώνεται ότι πριν από τη συνεδρίαση, ο υπουργός Οικονομικών κ. Τσακαλώτος είχε διαδοχικές συναντήσεις τόσο με τον κ. Μοσκοβισί όσο και με τον διευθυντή του γραφείου του ΔΝΤ στην Ευρώπη Πολ Τόμσεν, στις οποίες σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών υπήρξε συνεκτίμηση της ανάγκης να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατόν η αξιολόγηση.

Καλό το κλίμα, αλλά…

Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάϊσελμπλουμ χαρακτήρισε καλή τη συνεργασία με την ελληνική πλευρά, πλευρά μετά το πέρας του Eurogroup, τονίζοντας πως επιτεύχθηκε σημαντική πρόοδος.

Ταυτόχρονα όμως αναγνώρισε ότι οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν, κυρίως σε τομείς όπως το συνταξιοδοτικό, τα δημοσιονομικά ζητήματα  και η έναρξη της λειτουργίας του Ταμείου ιδιωτικοποιήσεων.

Ο κ. Ντάϊσελμπλουμ επανέλαβε ότι η υλοποίηση μεταρρυθμίσεων αποτελεί «κλειδί» για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.

Ερωτηθείς σχετικά, ανέφερε ότι δεν έχει τεθεί επί τάπητος η «αποπολιτικοποίηση» της Δημόσιας Διοίκησης, τόνισε ωστόσο ότι έχει κρίσιμη σημασία.

Μοσκοβισί: Η καθυστέρηση δεν το κάνει ευκολότερο…

Από πλευράς του ο Γάλλος Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί ενημέρωσε ότι οι διαβουλεύσεις αφορούν δύσκολες μεταρρυθμίσεις σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο « όπως το συνταξιοδοτικό», σχολίασε όμως αιχμηρά προς την Αθήνα, ότι η προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών  είναι αναγκαία  και πως «οι καθυστερήσεις δε θα κάνουν ευκολότερες τις μεταρρυθμίσεις».

Τόνισε επίσης ότι η πρόσφατη αναχώρηση των θεσμικών εκπροσώπων των δανειστών από την Αθήνα δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ότι συνιστά πρόβλημα και ότι στόχος είναι η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του νέου ελληνικού προγράμματος πριν το Πάσχα των Καθολικών. Απέφυγε παρόλα αυτά να προσδιορίσει πότε χρονικά θα επιστρέψουν οι τεχνοκράτες στην Ελλάδα.

Έστειλε πάντως και ένα αισιόδοξο μήνυμα, λέγοντας πως αν συνεχιστεί η σημερινή δυναμική, η επιστροφή στην ανάπτυξη για την ελληνική οικονομία θα επιτευχθεί στο δεύτερο εξάμηνο του 2016.

Ρέγκλινγκ: Η Ελλάδα σημείωσε κάποια πρόοδο

«Κάποια» πρόοδο διαπίστωσε μετριοπαθώς από την πλευρά του ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης Κλάους Ρέγκλινγκ, μιλώντας μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Eurogroup.

Όπως είπε, έχει εκταμιευθεί το ένα τέταρτο του ποσού που συμφωνήθηκε στο ελληνικό πρόγραμμα.

 «Βλέπουμε καλή συνεργασία με την Ελλάδα και καλή πρόοδο, αλλά ταυτόχρονα αρκετή δουλειά πρέπει να γίνει ακόμα» είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του ESM. «Βλέπουμε θετικά μηνύματα από τις μεταρρυθμίσεις που έγιναν. Αναβάθμιση από οίκους αξιολόγησης και καλύτερα έσοδα από τις προβλέψεις», συμπλήρωσε.

Σχετικά με τη ρευστότητα, επεσήμανε αφενός τα καλύτερα των αναμενομένων έσοδα, αλλά και τα σημαντικά κέρδη από την Τράπεζα της Ελλάδα που θα λάβει ο προϋπολογισμός. «Αυτό διευκολύνει βραχυπρόθεσμα, ωστόσο δεν επιτρέπει εφησυχασμό γιατί οι κίνδυνοι παραμένουν» είπε χαρακτηριστικά.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman