ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Eurogroup: Τρία αγκάθια φρενάρουν την αξιολόγηση

Tweet
Share
Like
Tweet
Share
Like

Ασφαλιστικό, δημοσιονομικό κενό και νέο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων είναι οι βασικές εκκρεμότητες για να κλείσει η αξιολόγηση σύμφωνα με όσα είπε στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ωστόσο σημείωσε ότι υπάρχει καλή συνεργασία και έχει επιτευχθεί πρόοδος στις συζητήσεις για την αξιολόγηση «Χρειάζεται περαιτέρω δουλειά σε διάφορους τομείς ώστε να φτάσουμε στη συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων (staff level agreement)» είπε.

Από την πλευρά του ο Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί ανέφερε ότι η ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας ήταν ευχάριστη έκπληξη παρά τα capital controls.

Σημείωσε ότι πρέπει να συνεχιστούν με καλό ρυθμό οι επαφές σε τεχνικό επίπεδο για να επιστρέψουν οι Θεσμοί στην Αθήνα «το συντομότερο δυνατό» και να μπορέσει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση τις επόμενες εβδομάδες.

Ο ίδιος ανέφερε ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες και οι καθυστερήσεις δεν βοηθούν κανέναν. Μίλησε για καλό κρίμα και πρόοδο αλλά ξεκαθάρισε ότι απομένει ακόμη δρόμος τον οποίο πρέπει να διανύσουμε.

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ σημείωσε την αναβάθμιση της Ελλάδας από τους οίκους αξιολόγησης και στάθηκε στην καλή πορεία των εσόδων.

Το δημοσιονομικό κενό διχάζει

 Αξίζει να σημειωθεί οτι ο κ. Μοσκοβισί επέμεινε οτι υπάρχουν ελλείψεις στα στοιχεία που εχει αποστείλει η κυβέρνηση σε σχέση με τη πορεία του προυπολογισμού και των δημοσιονομικών μεγεθών. «Χρειαζόμαστε στοιχεία για το πως θα καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό» είπε ο Επίτροπος προσθέτοντας ότι αναμένεται πρόοδος από τις τεχνικές ομάδες εντός και εκτός Ελλάδας ώστε να καταστεί εφικτή η συνέχεια της αξιολόγησης.

Πάσχα αλλά ποιο Πάσχα;

Προχωρώντας ένα βήμα παρακάτω ο κ. Μοσκοβισί είπε ότι η πρώτη αποστολή του κουαρτέτου πήγε όσο καλά μπορούσε να πάει σημειώνοντας ότι «είναι ακόμη πιθανό να ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση πριν το Πάσχα».

Στο σημείο αυτό οι δημοσιογράφοι τον διέκοψαν ρωτώντας ποιο Πάσχα εννοεί, των Καθολικών στις 27 Μαρτίου ή το Ορθόδοξο που πέφτει 1η Μαΐου. 

Χωρίς να ξεκαθαρίσει απολύτως ποια από τις δύο ημερομηνίες εννοεί, ο Επίτροπος «έδειξε» εμμέσως προς το Πάσχα των Καθολικών, που πέφτει φέτος 27 Μαρτίου.

Πρόβλημα η πολιτικοποίηση

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους ο κ. Νταισελμπλουμ είπε ότι η απολιτικοποίηση της διοίκησης των τραπεζών και ευρύτερα του δημοσίου τομέα είναι ένα κρίσιμο θέμα.

Ο κ. Μισκοβισί  ανέφερε ότι υπάρχει κάποια ανησυχία για το θέμα της πολιτικοποίησης και ότι το θέμα βρίσκεται υπό στενή παρακολούθηση.

Για το θέμα της ρευστότητας ο κ. Ρέγκλινγκ είπε ότι τα έσοδα πήγαν καλύτερα του αναμενόμενου αλλά πρόσθεσε ότι η ανησυχία παραμένει.

Γ. Α.

Πηγή: reporter.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman
Copyrights © 2009-2020 Premium S.A. All Rights Reserved.