ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Αξιολόγηση: Πολιτικό συμβιβασμό επιδιώκει ο Τσίπρας-Συνέπεια αξιώνουν οι δανειστές

Tweet
Share
Tweet
Share

Συνθήκες πολιτικής ασφυξίας για την κυβέρνηση διαμορφώνει ένας περίκλειστος ορίζοντας αμετακίνητων πιέσεων που εκδηλώνονται ραγδαία σε όλα τα μέτωπα.

Η επιβάρυνση- πολιτική, κοινωνική και οικονομική και εν τέλει μείζονος εθνικού συμφέροντος- από το προσφυγικό, το διαφαινόμενο αδιέξοδο με τους αγρότες- όσο κι αν στο Μαξίμου υπολογίζουν στην κόπωση του αγροτικού κόσμου, λύση δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα- η διάχυτη κοινωνική δυσαρέσκεια από τη ματαίωση των προσδοκιών που ο ΣΥΡΙΖΑ μαζικά καλλιέργησε και πάνω απ΄ όλα η βραδυπορία στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, οριοθετούν ένα απειλητικό ναρκοπέδιο στο οποίο η κυβέρνηση δείχνει να πορεύεται χωρίς πυξίδα.

Το κλίμα είναι καλό, αλλά…

Το κλίμα στη συνεδρίαση του τελευταίου Eurogroup, ήταν καλό και φρόντισαν άλλωστε αυτό να το υπογραμμίσουν γενναιόδωρα, όλες οι πλευρές.

Ωστόσο πίσω από τις εύηχες διατυπώσεις της διπλωματικής κομψότητας, δεν κρύβεται η αξίωση των συνομιλητών, να καταθέσει η κυβέρνηση στο τραπέζι συγκεκριμένες προτάσεις και να επισπεύσει τις μεταρρυθμίσεις που έχει συνομολογήσει.

Το τόνισε όσο πιο απλά γινόταν ο Γάλλος Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, όταν παρατήρησε αιχμηρά πως «οι καθυστερήσεις δεν θα κάνουν ευκολότερες τις μεταρρυθμίσεις».

Όσο κι αν η Αθήνα επείγεται, η πλευρά των δανειστών έχει διαμηνύσει με κάθε δυνατό τρόπο, ότι πρωτίστως ενδιαφέρεται για την ποιοτική συνιστώσα της αξιολόγησης, όπερ σημαίνει ότι δεν διατίθεται να κάνει σημαντικές εκπτώσεις, για όσο καιρό τουλάχιστον δεν βλέπει πάνω στο τραπέζι συγκεκριμένες προτάσεις και σχέδιο. 

Αυτό σε απλά ελληνικά σημαίνει, όπως εκτιμούν στην πολιτική αγορά, ότι εκταμίευση των δόσεων, όπως προειδοποίησε και ο Γερούν Ντάϊσελμπλουμ, δεν πρόκειται να γίνει «αν η αξιολόγηση δεν διέπεται από σαφήνεια», προσδιορίζοντας έτσι μια εποχή νέων αβεβαιοτήτων.  

Τσίπρας: Οι δανειστές κωλυσιεργούν

Γνωρίζοντας ότι κινείται σε πολιτικό και κοινωνικό ναρκοπέδιο, ο πρωθυπουργός σε συνέντευξη που παραχωρεί στην κυριακάτικη «Αυγή», εμφανίζεται βέβαιος ότι «πολύ σύντομα» θα κλείσουν οι προκλήσεις της αξιολόγησης, τους χρέους και του προσφυγικού και επιρρίπτει την ευθύνη της καθυστέρησης στην πλευρά των δανειστών, η οποία, όπως προσθέτει εμφανίζει ρήγματα στο εσωτερικό της.

Μολονότι ο κ. Τσίπρας χαρακτηρίζει την τρέχουσα συγκυρία ως τον «πιο δύσκολο κάβο», προσθέτει ότι μόλις κλείσουν αυτές οι προκλήσεις, «η Ελλάδα θα έχει γυρίσει σελίδα», με την κοινωνία όρθια, όπως σχολιάζει σε άλλο σημείο.

Αναφορικά μάλιστα με την διαπραγμάτευση, καλεί τους θεσμούς να πάψουν να κωλυσιεργούν διαφωνώντας μεταξύ τους, και επαναλαμβάνει τη δέσμευσή του ότι δεν πρόκειται να μειωθούν οι συντάξεις.

Όμως, οι δανειστές έχουν ξεκαθαρίσει ότι για να ολοκληρωθεί ο έλεγχος θα πρέπει η κυβέρνηση να τηρήσει τα όσα έχουν συμφωνηθεί και να πετύχει τους στόχους του προγράμματος. Ασφαλιστικό, νέα δημοσιονομικά μέτρα, «κόκκινα» δάνεια και νέο ταμείο αποκρατικοποιήσεων, παραμένουν ανοικτά στο τραπέζι και η απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές είναι αισθητή.

Δανειστές: καλύψτε την απόσταση

Η χθεσινή δήλωση της εκπροσώπου της Κομισιόν, Ανίκα Μπρέϊτνχαρντ, ήταν απολύτως ενδεικτική αυτών των διαθέσεων. «Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί εργάζονται ακόμη πάνω σε ένα πακέτο μέτρων για να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι που έχουν συμφωνηθεί στο μνημόνιο τον Αύγουστο» είπε και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα πρέπει να υιοθετήσει ένα πολύ σημαντικό πακέτο μέτρων για να ικανοποιήσει αυτούς τους στόχους.

Πρόκειται για διαπιστώσεις που επανέλαβε από τη Βουλή την περασμένη Τετάρτη ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας ο οποίος κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις του αστικού κορμού να υπερβούν την πολιτική τους αμφιθυμία και να ψηφίσουν συναινετικά τα μέτρα σχολιάζοντας αιχμηρά, ότι είναι λανθασμένη η επιλογή να τα παρουσιάζουν κάθε φορά ως αποτέλεσμα επιβολής της θέλησης των δανειστών.

Στο κλίμα αυτό, ο πρωθυπουργός ακολουθεί για μια ακόμα φορά τον δύσβατο δρόμο του πολιτικού συμβιβασμού με στόχο η διαδικασία της πρώτης αξιολόγησης να κλείσει μέσα στον Μάρτιο, διότι περαιτέρω χρονοτριβή, όπως παραδέχθηκε ο υπουργός Οικονομικών Ε. Τσακαλώτος,  θα θέσει σε δεινή δοκιμασία τις κάτισχνες αντοχές της ελληνικής οικονομίας.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί την Τρίτη, στην Αθήνα, με τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Ντ. Τουσκ, και την Τετάρτη στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζ. Κ Γιούνκερ ενώ, την προσεχή Πέμπτη και Παρασκευή διεξάγεται στις Βρυξέλλες μια ακόμα κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής, όπου η Αθήνα θα δώσει εξετάσεις για την πρόοδο στην κατασκευή των κέντρων υποδοχής.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman