ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

«Τρέχουν» διεργασίες για το Ελληνικό

Tweet
Share
Tweet
Share

Πολλαπλασιάστηκαν τις τελευταίες εβδομάδες οι επαφές μεταξύ Lamda Development και Δημοσίου για το Ελληνικό. Στόχος είναι να οριστικοποιηθεί ένα νέο πλαίσιο συμφωνίας για την ανάπτυξη της έκτασης του πρώην αεροδρομίου, με τις εμπλεκόμενες πλευρές να εκτιμούν πως είναι εφικτή η επίτευξη της συμφωνίας έως την προθεσμία της 26ης Απριλίου, που τα δύο μέρη έχουν από κοινού προσδιορίσει.

Το Ελληνικό είναι μία από τις τελευταίες μεγάλες αποκρατικοποιήσεις που προωθούνται πριν από τη δημιουργία του νέου Ταμείου για την άμεση λειτουργία του οποίου πιέζουν ασφυκτικά πλέον οι δανειστές. Το Ελληνικό όμως έχει αποφασιστεί να προχωρήσει. Παραμένουν ασφαλώς ανοιχτά ζητήματα, αλλά, όπως προκύπτει, υπάρχει διάθεση να βρεθούν λύσεις. Εφόσον βέβαια οι πολιτικές και οικονομικές συνθήκες το επιτρέψουν και η αρνητική διεθνής συγκυρία δεν ανατρέψει ριζικά τον σχεδιασμό.

Εάν όλα εξελιχθούν ομαλά, ολοκληρωθεί η υπό επεξεργασία σύμβαση παραχώρησης και οριστικοποιηθεί η κατάρτιση σχεδίου ολοκληρωμένης ανάπτυξης, θα οδεύσουν προς κύρωση από τη Βουλή και έγκριση μέσω Προεδρικού Διατάγματος, αντίστοιχα, ενώ θα ακολουθήσει η έκδοση των υπουργικών αποφάσεων που απαιτούνται για την εφαρμογή τους.

Βέβαια, σε καθοριστικό παράγοντα έχει αναδειχθεί η επίτευξη συναίνεσης των τοπικών κοινωνιών για την επένδυση. Για να καταστεί αυτό εφικτό πρέπει να ικανοποιηθεί ένας σημαντικός αριθμός αιτημάτων που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων παραχωρήσεις στους δήμους παραλιακών εκτάσεων που δεν βρίσκονται στην κυριότητά τους, αλλά και προβλέψεις για τη διαχείριση απορριμμάτων, τον συγκοινωνιακό σχεδιασμό, θέματα πρασίνου και ρύθμιση ανοιχτών υπολοίπων εκατέρωθεν υποχρεώσεων.

Από την Περιφέρεια σημειώνουν πως εφόσον οι τοπικές κοινωνίες συναινούν, δεν θα ανακύψουν εμπόδια από τη δευτεροβάθμια τοπική αυτοδιοίκηση και επισημαίνουν πως ούτως ή άλλως οι αδειοδοτικές της αρμοδιότητες στη συγκεκριμένη επένδυση είναι μικρές, αφού ο βασικός όγκος τους θα γίνει από την κεντρική διοίκηση και με Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης.

Πηγή: reporter.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman