ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τράπεζες: Ποιες ξένες εταιρείες «φλερτάρουν» με τα ελληνικά «κόκκινα» δάνεια

Tweet
Share
Tweet
Share

Πόλος έλξης για εταιρείες που εξειδικεύονται στη διαχείριση μη εξυπηρετούμενων δανείων αποτελεί η ελληνική αγορά με funds από Ευρώπη και ΗΠΑ ήδη να έχουν πιάσει πόστο στη χώρα ή να ετοιμάζονται για... «απόβαση».

Κι ενώ αναμένονται οι… «πινελιές» για τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις δράσης των εν λόγω funds, ξεκαθαρίζει σταδιακά ο αριθμός των ξένων εταιρειών που ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν στην ελληνική αγορά μη εξυπηρετούμενων δανείων, είτε ως διαχειριστές σε κοινοπραξίες με ελληνικές τράπεζες είτε ως επενδυτές, τοποθετώντας, δηλαδή, κεφάλαια σε υπερχρεωμένες επιχειρήσεις που εκτιμάται ότι με αναδιάρθρωση του μη εξυπηρετούμενου δανεισμού τους θα μπορέσουν να ανακάμψουν.

Πολλοί από τους ενδιαφερομένους έχουν αποκτήσει μόνιμη παρουσία στην Αθήνα παρά το γεγονός πως εκκρεμούν ακόμη σημαντικές νομοθετικές ρυθμίσεις. Για παράδειγμα, ο ισπανικός εξειδικευμένος επενδυτικός οργανισμός Nmas1 Dinamia SA (N+1), ο οποίος τοποθετείται σε επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών από 10 έως 200 εκατ. ευρώ. Όμως, οι δύο μεγαλύτεροι «παίκτες» αυτής της αγοράς είναι η Kohlberg Kravis Roberts & Co. (KKR) και η Altamira, που ανήκει στην Apollo Global Management LLC και κινούνται ήδη στην Αθήνα.

Τρία ακόμη μεγάλα ξένα funds που μπορεί να συμμετάσχουν στη διαδικασία ως επενδυτές, σε ad hoc βάση, είναι η Fοrtress, η Oaktree Capital και η Blackstone, οι οποίες έχουν ήδη τοποθετηθεί σε ελληνικούς ομίλους. Στη αγορά των δανείων της λιανικής αγοράς ξεκάθαρο είναι το προβάδισμα που έχει αποκτήσει η επίσης ισπανική αλλά αμερικανικών συμφερόντων Aktua Soluciones Financieras. Η Aktua έχει έρθει σε συμφωνία με την Alpha Bank και σε συνεννόηση με τη Eurobank για τη σύσταση κοινοπραξίας για τη διαχείριση δανείων σε καθυστέρηση μέσω της Aktua Hellas.

Βασικός μέτοχος της Aktua Soluciones Financieras είναι το private equity Centerbridge Partners, L.P., που έχει πάρει σημαντική χρηματοδότηση, της τάξεως των 150 εκατ. ευρώ, από την Deutsche Bank. Στην Ελλάδα δραστηριοποιείται επίσης εδώ και δύο χρόνια η Credit M, η οποία διαχειρίζεται μέρος του χαρτοφυλακίου καταναλωτικών δανείων και μη ενεργών πιστωτικών καρτών της Citibank που πουλήθηκε στις αρχές του 2014 στην Polis Finance Limited με έδρα στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας.

Πηγή: reporter.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman