ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Ντάισελμπλουμ: Περικοπές στις συντάξεις για να «κλείσει» η συμφωνία

Tweet
Share
Tweet
Share

Αμετακίνητος από τη νέα περικοπή στις κύριες συντάξεις ούτως ώστε να υπάρξει οριστική συμφωνία, εμφανίζεται ο Γερούν Ντάισελμλουμ, παρά τις «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης.

Πιο συγκεκριμένα, ο επικεφαλής του Eurogroup, μετά την ερώτηση του ευρωβουλευτή της ΝΔ, Γιώργου Κύρτσου για τις συντάξεις, στην Κοινοβουλευτική Διάσκεψη για τη Σταθερότητα, τον Οικονομικό Συντονισμό και τη Διακυβέρνηση στην ΕΕ, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δεν έδειξε να κάνει πίσω. 

«Οι προτάσεις που έχουν γίνει στο ασφαλιστικό, αφορούν τις μεταρρυθμίσεις που θα το εξυγιάνουν για να γίνει βιώσιμο. Το κεντρικό ζήτημα είναι φυσικά ποιο είναι το βάρος που θα σηκώσουν οι συνταξιούχοι. Προσπαθούμε να βρούμε τρόπους για να λύσουμε τα βραχυπρόθεσμα οικονομικά και φορολογικά ζητήματα. Ναι ενδεχομένως να γίνουν κάποιες περικοπές ωστόσο δεν μπορώ να σας πω περισσότερα προς το παρόν» σχολίασε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, σχολίασε πως αν και είναι πολιτικά δύσκολο για τους Έλληνες, η κυβέρνηση οφείλει να εφαρμόσει τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος και να αντιμετωπίσει έναν αριθμό δημοσιονομικών ζητημάτων στα οποία συμφώνησε στο πλαίσιο του πρώτου "πακέτου" μεταρρυθμίσεων.

Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη η Ελλάδα να δημιουργήσει ένα ταμείο ιδιωτικοποιήσεων προτού εκταμιευτούν άλλα χρήματα με την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.

Νωρίτερα, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, είχε σημειώσει ότι «η ποιότητα των μεταρρυθμίσεων που απομένει να υλοποιηθούν είναι η βασική μας ανησυχία, οι ελληνικές Αρχές θα πρέπει να επιταχύνουν τις διαπραγματεύσεις ώστε αυτές να ολοκληρωθούν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα» ενώ δήλωσε «θετικός» για την πορεία της αξιολόγησης και επανέλαβε ότι η επιστροφή της εμπιστοσύνης στην Ελλάδα είναι ζωτικής σημασίας για την ανάκαμψη. «Το στοιχείο κλειδί είναι η ανάκτηση της εμπιστοσύνης» επανέλαβε πολλές φορές.

«Χαίρομαι που η σημερινή κυβέρνηση συνεργάζεται εποικοδομητικά με τους δανειστές» είπε, δηλώνοντας αισιόδοξος παρά το γεγονός ότι, όπως είπε, υπάρχουν ακόμα δυσκολίες, και προειδοποιώντας ότι η αξιολόγηση «δεν πρέπει να κολλήσει πουθενά».

Σε ερώτηση του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη για το πότε θα επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα και για το πότε ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, απάντησε ότι επιθυμία όλων είναι να γίνει όσο πιο γρήγορα γίνεται.

«Η Ελλαδα έκανε σοβαρές προτάσεις για το ασφαλιστικό, αλλά μένουν ακόμα ζητήματα για τα δημοσιονομικά χάσματα, οπότε η πρόταση πρέπει να συνεχίσει να είναι βιώσιμη. Υπάρχουν κενά που πρέπει να καλυφθούν κι αυτό είναι που γίνεται σήμερα. Δεν ξέρω πότε θα ολοκληρωθεί, όλοι θέλουμε να γίνει όσο το δυνατό πιο γρήγορα» απάντησε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, τόνισε ότι για την Ελλάδα δεν υπάρχει εύκολη λύση, καθώς η χώρα μας έχει πολλά διαρθρωτικά προβλήματα γι΄αυτό και το πρόγραμμα είναι τόσο εκτενές, όπως είπε.

Κλείνοντας δε, προέβη και στην αισιόδοξη πρόβλεψη ότι η ελληνική οικονομία θα επιστρέψει στην ανάπτυξη αργότερα μέσα στο 2016.

Τόμσεν: Να υπάρξει ισορροπία στις μεταρρυθμίσεις

Θυμίζουμε πως τη δική του θέση για τις ελληνικές μεταρρυθμίσεις και την κατάσταση του Ελληνικού Προγράμματος, γνωστοποίησε χθες και ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Ευρώπης του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, τονίζοντας ότι η αποστολή του Ταμείου θα επιστρέψει στην Ελλάδα όταν φτάσουν στην Ουάσιγκτον από την ελληνική κυβέρνηση οι αριθμοί για το δημοσιονομικό κενό του 2015.

Παράλληλα, όσον αφορά την εκτίμησή του την κατάσταση της χώρας μας στο εγγύς μέλλον, δεν έκρυψε τα λόγια του και τόνισε ότι την φαντάζεται δύσκολη. Χαρακτηριστικά σχολίασε,

«Το ερώτημα που αναμένεται να τεθεί στην κυβέρνηση και στους Ευρωπαίους, είναι: Αν κάνετε λίγες μεταρρυθμίσεις θα χρειαστεί μεγάλη ελάφρυνση χρέους, αν κάνετε πολλές μεταρρυθμίσεις θα χρειαστεί λιγότερη ελάφρυνση χρέους. Αυτή η θέση, αν τεθεί ως έχει, θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς ότι είναι εις βάρος της Ελλάδας επειδή οι Ευρωπαίοι αποκλείεται να δεχθούν να υποστούν μεγαλύτερες ζημίες από αυτές που θεωρούν ότι τους αναλογούν».

Αξίζει να αναφέρουμε, ότι ο κ. Τόμσεν ήταν αρκετά προσεκτικός στις αναφορές του στην κυβέρνηση Τσίπρα, σημειώνοντας ότι «δεν νοιώθουμε κυνηγημένοι, συζητάμε μαζί τους, δεν μας κρατάνε σε απόσταση, αλλά δεν έφτασαν ακόμα οι αριθμοί που ζητήσαμε για το δημοσιονομικό έτος 2015, για να μπορεί να επιστρέψει η αποστολή».

Πηγή: reporter.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman