ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Βόμβα ΣΥΡΙΖΑ: Στα αζήτητα η Λίστα Μπόργιανς με εντολή Σαμαρά

Tweet
Share
Tweet
Share

Βαρύτατη καταγγελία εναντίον του Αντώνη Σαμαρά έκανε αργά το βράδυ της Παρασκευής ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή. Σε έγγραφο που κατέθεσε εμφανίζεται ο διευθυντής του γραφείου του πρώην πρωθυπουργού να δίνει εντολή στον γενικό πρόξενο της Ελλάδας στο Ντίσελντορφ, το 2012 να "αρνηθεί ευγενικά" την παραλαβή λίστας φοροφυγάδων για λογαριασμό της Ελλάδας.

Πρόκειται για τη γνωστή «λίστα Μπόργιανς» επωνύμων και μη φοροφυγάδων, την οποία ο υπουργός Οικονομικών του κρατιδίου Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας Νόρμπερτ Μπόργιανς προθυμοποιήθηκε να δώσει στην Ελλάδα, πλην όμως κατά τον ΣΥΡΙΖΑ η τότε κυβέρνηση αρνήθηκε να παραλάβει με εντολή του διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου του κ. Σαμαρά, Κώστα Μπούρα.

«Στη συνέχεια τηλεφωνικών οδηγιών που έλαβα από τον Κ. Μπούρα απέρριψα ευγενικά προς τον υπουργό Οικονομικών της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας Dr. Walter Borjans την πρόταση του για συνεργασία στο γνωστό θέμα» αναφέρει ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στο Ντίσελντορφ σε έγγραφο της 19 Νοεμβρίου του 2012 που απεστάλη προς τον τότε υφυπουργό Οικονομικών, Γιώργο Μαυραγάνη.

Το έγγραφο που διαβίβασε στη Βουλή ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς, αποκάλυψαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Καραγιαννίδης και Αννέτα Καββαδία επισημαίνοντας ότι «ενοχοποιεί» την τρικομματική συγκυβέρνηση του 2012. 

Διερωτώνται μάλιστα για ποιους λόγους η τρικομματική απέρριπτε προτάσεις για διερεύνηση ενδεχομένων πηγών εσόδων και επέλεξε το δρόμο της δραματικής μείωσης συντάξεων. «Νέα Δημοκρατία και Δημοκρατική Συμπαράταξη οφείλουν απαντήσεις» πρόσθεσαν οι δύο βουλευτές, επισημαίνοντας ότι η επίμαχη λίστα είχε αγοραστεί νομίμως από τις αρμόδιες αρχές της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας.

«Γελοιότητες» σχολιάζουν οι κύκλοι…

«Γελοιότητες» χαρακτήρισε τις αποκαλύψεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ το περιβάλλον του  Κώστα Μπούρα, υποστηρίζοντας ότι ο ίδιος ο Norbert Borjans έχει παραδεχτεί σε συνέντευξή του ότι το 2012 η λίστα δεν περιλάμβανε έλληνες φοροφυγάδες αλλά μόνον Γερμανούς.

«Η λίστα με τους έλληνες φοροφυγάδες έφτασε την άνοιξη του 2015» ισχυρίζονται κύκλοι του κ. Μπούρα, επικαλούμενοι σχετική δήλωση του τότε υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα ο οποίος ανέφερε ότι δεν ήξερε τίποτα.

Περιορίστηκαν δ να προσθέσουν, πως οι συνομιλίες μεταξύ της Ελλάδος και του γερμανικού κρατιδίου εκείνης της περιόδου, αφορούσαν απλώς ζητήματα «τεχνικής βοήθειας».

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman