ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας οι αγρότες στο Μαξίμου-Τι θα προτείνει ο Τσίπρας

Tweet
Share
Tweet
Share

Στο ραντεβού τους με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, κατέφθασαν τελικά εκπρόσωποι 39 μπλόκων, οι οποίοι υποβλήθηκαν σε εξονυχιστικούς ελέγχους πριν καν πλησιάσουν το Μέγαρο Μαξίμου, ενώ η περιοχή της Ηρώδου Αττικού είναι αποκλεισμένη από κλούβες των ΜΑΤ.

Ενδεικτικό των δρακόντειων μέτρων ασφαλείας είναι ότι από την περιοχή περνούν μόνο με την επίδειξη ταυτότητας, ενώ οι δημοσιογράφοι στέκονται απέναντι από την είσοδο.

Να σημειωθεί ότι στη συνάντηση, εκτός από τον Αλέξη Τσίπρα, θα μετάσχουν και οι υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου και Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος.

Εκ μέρους των αγροτών 20 εκπρόσωποι από τα μπλόκα θα καθίσουν στο τραπέζι των συζητήσεων. Όπως δήλωσαν νωρίτερα οι εκπρόσωποι των αγροτών από τα Τέμπη Παναγιώτης Καλογιάννης και από τις Μικροθήβες Χρήστος Μάντσιος, οι επιφυλάξεις και οι αμφισβητήσεις που είχαν ξεπεράστηκαν, καθώς δόθηκαν οι απαραίτητες διευκρινίσεις από το Μέγαρο Μαξίμου και άρα θα συμμετάσχουν στον διάλογο.

Εμπλοκή είχε υπάρξει, καθώς οι αγρότες είχαν ενστάσεις για το ποιοι θα ήταν αυτοί που θα κάθονταν στο τραπέζι του διαλόγου καθώς δεν ήθελαν να καθίσουν και με εκπροσώπους από άλλους φορείς που τους θεωρούν μη αγρότες, δεν ανήκουν στον πρωτογενή τομέα παραγωγής και δεν έχουν βγει στα μπλόκα.

Εισφορές και συντάξεις «τριών ταχυτήτων» θα προτείνει ο πρωθυπουργός στους αγρότες

Τρεις διαφορετικές επιλογές αναμένεται να δώσει στους αγρότες η κυβέρνηση, προκειμένου να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις, κατά τη διάρκεια της συνάντησης.

Η κυβερνητική πρόταση περιλαμβάνει εισφορές και σύνταξη α λα καρτ για τους αγρότες, με το υπουργείο Εργασίας να έχει επεξεργαστεί σενάρια για τρεις διαφορετικές ασφαλιστικές κατηγορίες για τους αγρότες, που θα οδηγούν και σε διαφορετικές συντάξεις.

Ουσιαστικά πρόκειται για τρεις διαφορετικές δυνατότητες επιλογής εισφορών που θα οδηγούν όμως σε ανάλογο ύψος συντάξεων. Τις προηγούμενες ημέρες είχε τεθεί στο τραπέζι η πιθανότητα μία από τις τρεις ασφαλιστικές κατηγορίες που θα μπορούν να επιλέξουν οι αγρότες να είναι 10%, αλλά τελικά η πρώτη κατηγορία αναμένεται να αφορά εισφορές της τάξης του 12%. Η δεύτερη ορίζεται στο 15% και η τρίτη αυξάνει τις εισφορές στο 20%, με την τελευταία να έχει μεταβατική περίοδο όχι έως το 2019 αλλά το 2021, προκειμένου η μετάβαση να γίνει ομαλότερα γι' αυτούς που θα επιλέξουν Εθνική Σύνταξη 384 ευρώ και αντίστοιχη ανταποδοτική.

Όσοι επιλέξουν να πληρώνουν εισφορά στο 12% (ή 14%) του εισοδήματός τους, θα δικαιούνται τα 12/20 (ή 14/20) της Εθνικής Σύνταξης, δηλαδή 230

(ή 268,8 αντίστοιχα) ευρώ και θα έχουν ανάλογη μείωση και στο ανταποδοτικό τμήμα.

Παράλληλα, όσοι επιλέξουν να πληρώνουν εισφορές στο 14% (ή εναλλακτικά 17%) θα λάβουν 15/20 (ή 17/20) της Εθνικής Σύνταξης, δηλαδή 288 (ή 326,4) ευρώ συν το ανταποδοτικό, ενώ όσοι αγρότες επιλέξουν το 20%, θα δικαιούνται ολόκληρη την Εθνική, δηλαδή 384 ευρώ συν το ανταποδοτικό.

Μάλιστα, θα υπάρξει η πρόβλεψη για τους αγρότες που αν και επέλεξαν να πληρώνουν μειωμένες εισφορές, θα θελήσουν να λάβουν τελικά ολόκληρη την Εθνική Σύνταξη, μέσω εξαγοράς, καθώς και δυνατότητα αλλαγής ασφαλιστικής κλάσης.

Δεν αποκλείεται επίσης στην κυβερνητική πρόταση να υπάρξουν και κάποιες φορολογικές ελαφρύνσεις, κυρίως για όσους αγρότες δηλώνουν πολύ χαμηλά εισοδήματα.

Επιφυλακτικοί οι αγρότες

Την κατάσταση δυσχαιρένει το γεγονός ότι η πρόταση που θα κατατεθεί στους εκπροσώπους των αγροτών από τον ίδιο τον πρωθυπουργό θα πρέπει να ικανοποιεί αφενός τα αιτήματά τους και αφετέρου να μην ανατρέπει τα οικονομικά δεδομένα του νέου ασφαλιστικού και του διαλόγου με τους δανειστές.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη ξεκαθάρισε χθες βράδυ ότι το ραντεβού θα γίνει κανονικά και, ουσιαστικά είπε ότι όποιος θέλει προσέρχεται. «Ο πρωθυπουργός έχει εκφράσει εδώ και ένα μήνα την πρόθεση της κυβέρνησης και του ίδιου προσωπικά για διάλογο με τους εκπροσώπους των αγροτικών κινητοποιήσεων. Η συνάντηση αυτή έχει οριστεί για τη Δευτέρα 22/2/2016» σημείωσε σε δήλωσή της και πρόσθεσε:

«Η κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει στον τρόπο με τον οποίο οι αγρότες θα ορίσουν τους εκπροσώπους τους. Ευελπιστούμε ότι στην συνάντηση αυτή θα εκπροσωπηθεί η μέγιστη πλειοψηφία του αγροτικού κόσμου. Ακόμα και συλλογικότητες αγροτών και συντονιστικά των μπλόκων που μέχρι σήμερα δεν ήταν θετικοί απέναντι στην κυβερνητική πρόσκληση για διάλογο, έχουν κάθε δυνατότητα να επανακαθορίσουν την στάση τους και να συμμετάσχουν με τον εκπρόσωπό τους στην αυριανή συνάντηση».

Το μπλόκο των Τεμπών εξέφρασε νωρίτερα σοβαρές επιφυλάξεις για την ουσία των συζητήσεων που θα πραγματοποιηθούν, ενώ αγρότες από πολλά μπλόκα διεμήνυσαν ότι δεν αποσύρουν τα τρακτέρ τους από το δρόμο και ότι αν δεν πάρουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις για αλλαγές στο σχέδιο Κατρούγκαλου, βάσει των προτάσεών τους, στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, τότε θα εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους.

Η συντονιστική επιτροπή του μπλόκου των Τεμπών, διεμήνυσε νωρίτερα ότι αν η συνάντηση δεν γίνει κάτω από τις προϋποθέσεις που έχει θέσει η ομάδα που θα επισκεφθεί τον πρωθυπουργό, δεν θα καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

«Η ομάδα των Τεμπών, που απαρτίζεται πλέον από 38 επίσημα και υπαρκτά μπλόκα, στέλνει ξεκάθαρο το μήνυμα ότι εάν μέχρι το βράδυ δεν διασφαλιστεί ο ουσιαστικός και σωστός διάλογος που έχει αποφασιστεί να γίνει υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και βάσει των αιτημάτων που έχει θέσει η ομάδα, τότε δεν θα πάμε στη συζήτηση και ας αναλάβουν την ευθύνη αυτοί που τελικά θα κάτσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και η κυβέρνηση», δήλωσε ο επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου των Τεμπών, Παναγιώτης Καλογιάννης.

Η ομάδα της Νίκαιας που εκπροσωπεί 69 μπλόκα είχαν ανακοινώσει ότι ζητούν συνάντηση με τον πρωθυπουργό για την Τρίτη. «Όπως είναι γνωστό δεν τα ζητάμε όλα, ζητάμε τα 5 αιτήματα και επιμένουμε σε αυτά που συμπυκνώσαμε στην προηγούμενη σύσκεψη. Ζητάμε συνάντηση με τον πρωθυπουργό την Τρίτη να θέσουμε αυτά τα αιτήματα και να πάρουμε απάντηση», ανακοίνωσε εκ μέρους των αγροτών ο Βαγγέλης Μπούτας.

Παράλληλα, οι συμμετέχοντες στα μπλόκα της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης αποφάσισαν να μην συμμετέχουν σε «έναν προσχηματικό διάλογο, που δεν έχουν τηρηθεί οι προϋποθέσεις που τέθηκαν από τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα για συζήτηση επί των προτάσεων που έχουν καταθέσει στο Μέγαρο Μαξίμου», όπως επισήμανε ο επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου στην Εξοχή Βασίλης Καστίδης, αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κάτω Νευροκοπίου. Τόνισε δε ότι, «στην απόφαση αυτή συντέλεσε και το γεγονός ότι δεν τηρήθηκε η συμφωνία για την εκλογή ανάδειξης της επιτροπής που θα εκπροσωπήσει την Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων στο διάλογο με τον Έλληνα πρωθυπουργό μέσα από τα συμμετέχοντα μπλόκα» και στο πλαίσιο αυτό, τόνισε, «δεν νομιμοποιούνται αυτοί που θα παρευρεθούν στο διάλογο, εάν τελικά το πράξουν».

Πηγή: reporter.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman