ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Διάβημα Αθήνας εναντίον Βιέννης για τη διάσκεψη για το προσφυγικό

Tweet
Share
Tweet
Share

Η Ελλάδα προέβη σε διάβημα διαμαρτυρίας για την πρωτοβουλία διοργάνωσης διάσκεψης των υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών της Αυστρίας και των χωρών των δυτικών Βαλκανίων στη Βιέννη εξαιτίας του γεγονότος ότι εκείνη δεν κλήθηκε ποτέ να παρευρεθεί.

Ο πρέσβης Πέτρος Μαυροειδής, πολιτικός διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών επέδωσε χτες το διάβημα, κατόπιν οδηγιών του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, στην πρέσβη της Αυστρίας στην Αθήνα Andrea Ikić-Böhm.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, ο κ. Μαυροειδής τόνισε, μεταξύ άλλων, στην πρέσβη της Αυστρίας ότι με τη μονομερή και καθόλου φιλική προς τη χώρα μας ενέργεια αυτή, επιχειρείται να ληφθούν, εν τη απουσία της Ελλάδας, αποφάσεις που αφορούν άμεσα την Ελλάδα και τα ελληνικά σύνορα, επισημαίνοντας ότι προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι η πρωτοβουλία αυτή ανακοινώθηκε λίγες μόνο ώρες μετά την ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το οποίo εξέτασε διεξοδικά το ζήτημα του προσφυγικού, υιοθετώντας και σχετικά συμπεράσματα.

Τέλος, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα, η οποία επωμίζεται ένα δυσανάλογο βάρος μιας προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης που προκλήθηκε από ενέργειες άλλων, θα εξακολουθήσει να υπερασπίζεται τις αρχές, τις αξίες και το όνομα της ενωμένης Ευρώπης και θα αντικρούσει όλους αυτούς που υπονομεύουν στην πράξη τη συνοχή και το όραμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Aντίστοιχο διάβημα διαμαρτυρίας επιδόθηκε και από την Πρεσβεία μας στη Βιέννη, προς το υπουργείο Εξωτερικών της Αυστρίας.

Γ. Μουζάλας: Πραξικοπηματική ενέργεια στα σύνορα σε βάρος της Ελλάδος

Για πραξικοπηματική ενέργεια στα σύνορα σε βάρος της Ελλάδος έκανε λόγο ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

«Πέντε αρχηγοί Αστυνομιών κατήργησαν την απόφαση αρχηγών κρατών στη σύνοδο Κορυφής σημείωσε. Πιέζουμε όπως μπορούμε. Ο πρωθυπουργός μιλάει με αρχηγούς κρατών και εγώ με ομολόγους μου, εξαντλούνται όλα τα διπλωματικά περιθώρια», δήλωσε ο κ. Μουζάλας.

Σημείωσε ακόμη ότι είναι σε επαφή με την ολλανδική προεδρία, ότι η Κομισιόν εκφράζει τη δυσαρέσκεια της και ότι αύριο, στη σύνοδο των ομολόγων του στις Βρυξέλλες θα διατυπώσει τη θέση της Ελλάδας.

Ο υπουργός εξέφρασε τη λύπη του για την πρωτοβουλία της Αυστρίας να συγκαλέσει την Τετάρτη τη σύσκεψη των χωρών του Βαλκανικού διαδρόμου χωρίς την Ελλάδα και έκανε μάλιστα λόγο για κίνηση λυπηρή που κρύβει βαθύ αντιευρωπαϊσμό.

Είπε μάλιστα ότι η κίνηση αυτή μπορεί να ανακόψει τις προσφυγικές ροές προς τη Βόρεια Ευρώπη, αλλά θα αυξήσει την παράνομη μετανάστευση.

Αναφερόμενος στο κλείσιμο των συνόρων από τα Σκόπια, ο κ. Μουζάλας είπε ότι αυτό δημιουργεί προβλήματα αλλά θα αντιμετωπιστούν.

Να σημειωθεί ότι, νωρίτερα, ο κ. Μουζάλας διεμήνυσε ότι την πρόθεση της κυβέρνησης να σκληρύνει τη στάση της προς τις γειτονικές χώρες που δεν δέχονται τους πρόσφυγες.

Μιλώντας στον ραδιοσταθμό του ΑΜΠΕ «Πρακτορείο FM», ο κ. Μουζάλας δήλωσε ότι η Ελλάδα θα αυξήσει τις διπλωματικές της πιέσεις.

«Πέντε αστυνομικοί διευθυντές των χωρών του Βίζεγκραντ και δυστυχώς της Αυστρίας καταργήσανε την απόφαση που πήραν οι πρωθυπουργοί 15 ώρες πριν. Αυτά είναι πρωτοφανή πράγματα για την ευρωπαϊκή ιδέα» είπε ο κ. Μουζάλας, σημειώνοντας ότι οι μετανάστες που απομακρύνθηκαν από τις σιδηροδρομικές γραμμές θα πάνε σε χώρους που ήδη έχουν δημιουργηθεί, ενώ θα δημιουργηθούν κι άλλοι.

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κάλεσε τους Έλληνες πολίτες να βοηθήσουν, εκτιμώντας ότι πολύ γρήγορα η κατάσταση θα είναι υπό έλεγχο. «Το παλεύουμε, έχουμε σχέδιο, θα τα καταφερουμε» ανέφερε.

Πηγή: reporter.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman