ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Προσφυγικό: Στα πρόθυρα ανθρωπιστικής κρίσης

Tweet
Share
Tweet
Share

Περίκλειστη χώρα απειλείται να γίνει η Ελλάδα εξαιτίας της πρόδηλης πλέον αδυναμίας να διαχειριστεί τα κύματα προσφύγων που διοχετεύει η Τουρκία κατά μήκος της θαλάσσιας ακτογραμμής.

Χρειάστηκαν μόλις λίγα 24ωρα για να ακυρωθεί από χαμηλόβαθμους συνοριακούς αξιωματικούς της Αυστρίας και των Βαλκανίων η απόφαση που έλαβε η Σύνοδος Κορυφής την περασμένη Παρασκευή ώστε να μείνουν τα σύνορα ανοικτά.

Αμήχανη και αιφνιδιασμένη η Αθήνα που επωμίζεται ένα δυσανάλογο βάρος παρακολουθεί τις εξελίξεις οι οποίες βαθμιαία τείνουν να προσλάβουν χαρακτήρα μείζονος ανθρωπιστικής κρίσης.

Το υπογραμμίζουν αυτό τις τελευταίες ώρες δυτικοί παράγοντες και το επισήμαναν εμφατικά σε κοινή δήλωσή τους ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Δ. Αβραμόπουλος και ο αρμόδιος υπουργός της προεδρεύουσας Ολλανδίας.

Με την ίδια δήλωση καλούν «όλες τις χώρες και τους φορείς κατά μήκος της «βαλκανικής διαδρομής», να εκπονήσουν σχέδια έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών αναγκών, συμπεριλαμβανομένης της δυναμικότητας υποδοχής.

Παράλληλα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «συντονίζει τις προσπάθειες σχεδιασμού έκτακτης ανάγκης, για την παροχή στήριξης σε περίπτωση ανθρωπιστικής κρίσης, τόσο εκτός όσο και εντός της ΕΕ, καθώς και για την περαιτέρω ενίσχυση του συντονισμού της διαχείρισης των συνόρων».

Είναι φανερό, ότι το πνεύμα αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει ξεθωριάσει επικίνδυνα, καθώς οι μεγάλες δυτικές πρωτεύουσες-και αυτό παρά τα λάθη και τις αστοχίες της ελληνικής πλευράς- αρνούνται να αναλάβουν τις ευθύνες τους και περιχαρακώνονται σε ιδιοτελείς και κοντόθωρες λύσεις στενά εθνικού συμφέροντος.

Την ίδια ώρα, η τουρκική πλευρά, ενεργώντας χωρίς περιστροφές εχθρικά, προβάλλει νέες ενστάσεις για τον επιχειρησιακό ρόλο του ΝΑΤΟ, αξιοποιώντας την προσφυγική κρίση σαν μοχλό στρατηγικών επιδιώξεων για να προωθήσει την αναθεωρητική πολιτική της στο Αιγαίο.

Το Μαξίμου αντιδρά δια της διπλωματικής οδού-χθες επιδόθηκε και διάβημα διαμαρτυρίας προς την αυστριακή πλευρά- αλλά προσώρας αρνείται να συγκαλέσει Συμβούλιο Πολιτικών αρχηγών, παραπέμποντας σχετικές αποφάσεις για μετά την προσεχή Σύνοδο Κορυφής.

Στο μεταξύ, τη δυσαρέσκειά του για την αδυναμία της ΕΕ να διασφαλίσει την τήρηση των ομόφωνων αποφάσεων σε σχέση με το προσφυγικό, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε χθες με τον Ολλανδό ομόλογό του Μαρκ Ρούτε.

Ν. Κοτζιάς: Εξωθεσμική πρωτοβουλία η Διάσκεψη στη Βιέννη

Το βλέμμα του Μαξίμου και οι προσδοκίες στρέφονται στη σημερινή σύσκεψη που έχει συγκαλέσει με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων η Αυστρία, η οποία ουσιαστικά έχει προκαλέσει με τις μονομερείς ενέργειές της ένα ντόμινο αποκλεισμού χιλιάδων προσφύγων που περιφέρονται εντός της ελληνικής ενδοχώρας.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, χαρακτηρίζει εξωθεσμική πρωτοβουλία που παραβιάζει το γράμμα και το πνεύμα των Συνθηκών της ΕΕ και του διεθνούς δικαίου για τους πρόσφυγες, την επίμαχη συνάντηση στην Αυστρία.

Σε δήλωσή του ο κ. Κοτζιάς τονίζει πως η μη πρόσκληση της χώρας μας σ' αυτήν τη συνάντηση εκλαμβάνεται ως μη φιλική ενέργεια «καθώς δημιουργείται η εντύπωση ότι κάποιοι ερήμην μας επιθυμούν να δρομολογήσουν αποφάσεις που μας αφορούν άμεσα».

Προσθέτως, τονίζει, ότι πρωτοβουλίες συνάντησης αστυνομικών διευθυντών κρατών-μελών του χώρου Σένγκεν με αστυνομικούς αξιωματούχους των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, λίγες μόνο ώρες μετά την ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και αποφάσεις οι οποίες κινούνται σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση από τις αποφάσεις των Ευρωπαίων ηγετών, καταδεικνύουν σοβαρό έλλειμμα δημοκρατίας. Αστυνομικοί διευθυντές δεν μπορούν να ακυρώνουν αποφάσεις εκλεγμένων Ευρωπαίων ηγετών, επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Πηγή: reporter.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman