ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Το Μαξίμου συνδέει αξιολόγηση με προσφυγικό

Tweet
Share
Tweet
Share

Την ώρα που η αξιολόγηση της εφαρμογής της συμφωνίας καρκινοβατεί το Μέγαρο Μαξίμου που επιχειρεί με διπλωματικές πρωτοβουλίες να αντιμετωπίσει τις εφιαλτικές συνέπειες του αποκλεισμού χιλιάδων προσφύγων που έχουν αρχίσει βαθμιαία να κατακλύζουν την ενδοχώρα, ο πρωθυπουργός αποφάσισε να εντείνει τις πιέσεις στην πλευρά των μεγάλων δυτικών κέντρων.

Μιλώντας από τη Βουλή το βράδυ της Τετάρτης, ο Αλέξης Τσίπρας συνέδεσε έμμεσα αλλά με σαφή τρόπο τη λύση του προσφυγικού προβλήματος με την τήρηση της οικονομικής συμφωνίας, απειλώντας όχι μόνο με έγερση βέτο στις ευρωπαϊκές αποφάσεις, αλλά και με την εγκατάλειψη των όρων της ίδιας της συμφωνίας, αν δεν επιδειχθεί πνεύμα αλληλεγγύης.

«Η διαχείριση της κρίσης από την Ευρώπη είναι απογοητευτική» διαπίστωσε από την αρχή της ομιλίας του ο πρωθυπουργός, σπεύδοντας να στείλει ευκρινές μήνυμα με τα λόγια: «σήμερα φαίνεται πλέον καθαρά ότι κάποιοι δεν κατανοούν ότι οι κοινοί μας κανόνες, είτε ισχύουν για όλους, είτε δεν υπάρχουν».

»Κάποιοι δεν κατανοούν ότι οι κοινές μας συμφωνίες, είτε τηρούνται από όλους, είτε δεν υπάρχουν συμφωνίες» ανέφερε ο κ. Τσίπρας και κλιμακώνοντας τη ρητορική του, πρόσθεσε:. 

«Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε –κανείς στην Ευρώπη δεν μπορεί να ξεχάσει και κανείς στην Ελλάδα δεν μπορεί να ξεχάσει- ότι η Ελλάδα το καλοκαίρι βρέθηκε στο απόσπασμα, στο όνομα των κοινών κανόνων και στο όνομα της αρχής, ότι οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται. 

Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε αυτό που μας επαναλάμβαναν διαρκώς –pacta sunt servanda- και, ξαφνικά, σήμερα, αποδεικνύεται ότι η πίεση για εφαρμογή των συμφωνηθέντων και των κανόνων είναι κάτι που αφορά, μάλλον, ορισμένους. Δεν αφορά όλους».

Για να μην αφήσει μάλιστα καμία αμφιβολία για τις προθέσεις του, ο πρωθυπουργός διαμήνυσε εμφατικά : «από δω και στο εξής δύο μέτρα και δύο σταθμά δεν μπορεί να γίνονται αποδεκτά. Ή θα βρισκόμαστε σε μια Ένωση με κοινούς κανόνες για όλους, που όλοι θα τους τηρούμε, ή ο καθένας θα κάνει του κεφαλιού του, αδιαφορώντας για τις συνέπειες».

 Η «δουλειά» να προχωράει παντού λέει ο Ντομπρόβσκις

Η μεταναστευτική κρίση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα καθιστά ακόμα πιο σημαντική την ανάγκη να ολοκληρωθεί σύντομα η πρώτη αξιολόγηση, δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για το ευρώ, Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Ο Β. Ντομπρόβσκις τόνισε ότι, επειδή η Ελλάδα αντιμετωπίζει δυσκολίες με το μεταναστευτικό, καλό θα ήταν να υπάρξουν αποτελέσματα ως προς την εφαρμογή του μνημονίου, να ολοκληρωθεί σύντομα η πρώτη αξιολόγηση, να προχωρήσει η χρηματοδότηση του προγράμματος και να αρθεί το κλίμα αβεβαιότητας.

Ο ίδιος προσέθεσε ότι η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος βρίσκεται σε εξέλιξη και η δουλειά προχωράει σε όλους τους τομείς. Όπως είπε ο κ. Ντομπρόβσκις η Ελλάδα πρέπει να ικανοποιήσει τους δημοσιονομικούς στόχους που έχει συμφωνήσει, να μεταρρυθμίσει το συνταξιοδοτικό, να εκσυγχρονίσει τη δημόσια διοίκηση και να θέσει σε λειτουργία το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων. Υπενθύμισε, επίσης, ότι τα τεχνικά κλιμάκια βρίσκονται ήδη στην Αθήνα και προετοιμάζουν το έδαφος για την αποστολή των επικεφαλής των θεσμών.

Όσον αφορά τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα έναντι του προσφυγικού ζητήματος, ο Β. Ντομπρόβσκις υπογράμμισε ότι έχει γίνει «αξιοσημείωτη πρόοδος», προσέθεσε ωστόσο ότι «δεν πρέπει να έχουμε αυταπάτες, πολλά ακόμα πρέπει να γίνουν σε όλα τα επίπεδα».

Πηγή: reporter.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman