ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Στο «βωμό» οι επικουρικές-Από το ρετιρέ στο... ισόγειο λόγω μειώσεων

Tweet
Share
Tweet
Share

Τουλάχιστον 50.000 συντάξεις φαίνεται να θυσιάζονται στο βωμό των θεσμών προκειμένου να επιστρέψουν και να υπάρξει συμφωνία- Ποιοι θα πληγούν από το μέτρο.

Σε αναγκαστική και μάλλον «άτακτη» υποχώρηση φαίνεται να προχωρά η κυβέρνηση προκειμένου να επιστρέψουν την ερχόμενη εβδομάδα οι θεσμοί και να συγκλίνουν προς την ελληνική πρόταση για αύξηση ασφαλιστικών εισφορών κατά 1,5%.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εμφανίζεται έτοιμο να κλειδώσει το ψαλίδι στις επικουρικές συντάξεις και «κούρεμα» του ανώτατου πλαφόν κύριων συντάξεων.

Αυτό φάνηκε άλλωστε και μετά τη χτεσινή τηλεδιάσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών, παρουσία του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου.

Μετά τη τηλεδιάσκεψη κυβερνητικός παράγοντας είπε πως αν και δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία με τους Ευρωπαίους για το ασφαλιστικό, ωστόσο αυτή πιθανότατα θα επιτευχθεί εφόσον προωθηθούν ορισμένες παραμετρικές αλλαγές που αφορούν στις επικουρικές και στη μείωση του ανώτατου πλαφόν στην κύρια σύνταξη και στις πολλαπλές συντάξεις.

Συγκεκριμένα αναφέρθηκε σε περικοπές στις επικουρικές συντάξεις, αλλά και σε μείωση του ανώτατου πλαφόν συντάξεων το οποίο διαμορφώνεται σήμερα σε 2.700 ευρώ για κύρια σύνταξη και σε 3.000 ευρώ για πολλαπλές συντάξεις.

Κατά τον ίδιο εάν γίνουν αυτές οι αλλαγές οι θεσμοί θα δεχθούν την ελληνική πρόταση για αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1,5%. 

Πότε αναμένονται οι θεσμοί

Στο μεταξύ σε αγώνα δρόμου φαίνεται να βρίσκεται το οικονομικό επιτελείο αφού οι τηλεδιασκέψεις με τους επικεφαλής των δανειστών είναι καθημερινές τις τελευταίες ημέρες, ενώ παράλληλα αλλεπάλληλες είναι και οι συσκέψεις με τα τεχνικά κλιμάκια. Σήμερα, είναι η ημέρα του ασφαλιστικού σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων ενώ χθες στο επίκεντρο βρέθηκε το φορολογικό.

Πάντως η εκτίμηση που κυριαρχεί είναι ότι οι επικεφαλής των δανειστών αναμένεται να επανέλθουν την ερχόμενη εβδομάδα αν και κανείς δεν μπορεί να επιβεβαιώσει αν αυτό θα συμβεί την Δευτέρα αφού στέλεχος των δανειστών δήλωσε ότι το πρόγραμμα είναι μάλλον λίγο «σφιχτό».Παρολαυτά η επόμενη εβδομάδα θεωρείται ρεαλιστική από κυβερνητικές πηγές.

Πηγή: reporter.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman