ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Αναζητείται ορίζοντας επιστροφής του κουαρτέτου

Tweet
Share
Tweet
Share

Με εξέταση των στοιχείων του προϋπολογισμού του 2015, αλλά με καυτά ζητήματα το Ειδικό Ταμείο και τα κόκκινα δάνεια συνεχίζονται οι εξ αποστάσεως εργασίες των τεχνικών κλιμακίων για την διαδικασία της αξιολόγησης. Μπορεί το προσφυγικό να σκεπάζει την επικαιρότητα αλλά και το θέμα της αξιολόγησης καίει την κυβέρνηση, καθώς αχλή είναι η εικόνα της επιστροφής του κουαρτέτου αλλά και του χρονοδιαγράμματος νομοθέτησης των συνδεόμενων μέτρων.

Σύμφωνα πάντως με τα μέχρι στιγμής δεδομένα στο Euroworking Group, που συνεδριάζει την προσεχή Δευτέρα, θα αποφασιστεί πότε θα επιστρέψουν οι επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα. Εκεί θα παρουσιαστεί η πρόοδος των εργασιών των τεχνικών κλιμακίων και εκεί θα κριθεί η ημερομηνία επιστροφής των επικεφαλής. Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, παραμένει ως βασικό σενάριο η έλευσή τους εντός της επόμενης εβδομάδας, ενώ αναμένονται και άλλα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών να έρθουν στην Αθήνα σήμερα.
Από την Ελληνική πλευρά υποστηρίζεται ότι πέρυσι ο προϋπολογισμός έκλεισε με πρωτογενές πλεόνασμα 0,2% του ΑΕΠ, έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 0,25% του ΑΕΠ. Επίσης ζητεί να έχει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο έλεγχο του Ειδικού Ταμείου αλλά και το μεγαλύτερο μερίδιο από τα έσοδα (για ανάπτυξη ασφαλιστικό). Από την άλλη πλευρά οι Θεσμοί προωθούν επικεφαλής για το Ταμείο αλλοδαπό αλλά με εκχώρηση της έδρας στην Αθήνα, ενώ ταυτόχρονα στα κόκκινα δάνεια ζητούν ανοικτές δυνατότητες πωλήσεων.
 
Στο δημοσιονομικό κενό υπάρχει χάσμα μεταξύ όλων των πλευρών με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) να  έχει επισήμως ζητήσει μέτρα έως 9 δισ. ευρώ από τώρα έως και το 2018, για να επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Κομισιόν υπολογίζει ότι τα νέα μέτρα για τη συγκεκριμένη περίοδο κινούνται πέριξ των 5,5 δισ. ευρώ, ενώ το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι είναι ελαφρώς λιγότερα των 2 δισ. ευρώ.
 
Εκκρεμότητα επίσης παραμένει το δημοσιονομικό βάρος του μεταναστευτικού, καθώς οι εκτιμήσεις ποικίλουν από 600 εκατ. ευρώ μέχρι και πάνω από 1 δισ. ενώ αναμένεται να ζητηθεί και η εξαίρεση από το έλλειμμα των δαπανών αυτών.
 
Την ώρα που οι συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο κινούνται αργά, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Β. Ντομπρόβσκις έστειλε χθες μήνυμα για γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης, καλώντας την κυβέρνηση να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα. Όπως δήλωσε, η μεταναστευτική κρίση καθιστά ακόμα πιο σημαντική την ανάγκη ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης. «Καλό θα ήταν να υπάρξουν αποτελέσματα ως προς την εφαρμογή του μνημονίου, να ολοκληρωθεί σύντομα η πρώτη αξιολόγηση, να προχωρήσει η χρηματοδότηση του προγράμματος και να αρθεί το κλίμα αβεβαιότητας», υποστήριξε και συμπλήρωσε ότι «η Ελλάδα πρέπει να ικανοποιήσει τους δημοσιονομικούς στόχους που έχει συμφωνήσει, να μεταρρυθμίσει το συνταξιοδοτικό, να εκσυγχρονίσει τη δημόσια διοίκηση και να θέσει σε λειτουργία το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων».
Είναι σαφές ότι η διαπραγμάτευση για το θέμα αυτό θα είναι έντονη, αλλά προς το παρόν δεν έχει υπάρξει κάποια εξέλιξη σε τεχνικό επίπεδο.
 
Γιώργος Αλεξάκης

Πηγή: reporter.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman