ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Κυβέρνηση: «Ασφυξία» με το προσφυγικό, «αγώνας δρόμου» για την αξιολόγηση

Tweet
Share
Like
Tweet
Share
Like

Εκτός ελέγχου είναι πια οι διαστάσεις που έχει λάβει η κατάσταση στη χώρα μας, με τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές να αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο.

Σε καθημερινή βάση, ανθρώπινα «ποτάμια» επιχειρούν να φτάσουν ακόμα και με τα πόδια στην Ειδομένη, όπου και παραμένουν εγκλωβισμένοι χιλιάδες, καθώς τα Σκόπια έχουν «σφραγίσει» τα σύνορα προκαλώντας σκηνές χάους.

Το Μέγαρο Μαξίμου, τα τελευταία εικοσιτετράωρα, βρίσκεται «επί ποδός πολέμου» καταβάλλοντας υπεράνθρωπες προσπάθειες, με διπλή στόχευση. Να ανταποκριθεί στις ανάγκες που δημιουργούνται από τους πρόσφυγες και μετανάστες που συρρέουν κατά χιλιάδες στη χώρα μας –αυτό τον σκοπό προσπαθεί να καλύψει και το αίτημα προς την Κομισιόν για έκτακτη και άμεση χρηματοδότηση. Και, βέβαια, να μπορέσει να διαχειριστεί επιτυχώς το διπλωματικό και πολιτικό παρασκήνιο από την ενορχηστρωμένη σκληρή στάση που τηρούν η Αυστρία και οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.

Έντονη δυσαρέσκεια Τσίπρα 
Ο Αλέξης Τσίπρας, πάντως, έστειλε αυστηρό μήνυμα για το προσφυγικό, στη διάρκεια των κοινών δηλώσεών του με τον πρόεδρο της ευρωομάδας των σοσιαλιστών Τζιάνι Πιτέλα, μετά τη συνάντηση που είχαν.

Επικαλούμενος τη λατινική φράση «pacta sunt servanda», διεμήνυσε στους ευρωπαίους εταίρους ότι «οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται», είναι δεσμευτικές! Δεν δίστασε, μάλιστα, να αναφερθεί και στις χώρες που δεν έχουν δεχτεί ούτε ένα πρόσφυγα υπογραμμίζοντας ότι είναι αδιανόητο να κουνούν και το δάχτυλο.

Στην αντεπίθεση η κυβέρνηση με τις... μονομερείς κινήσεις

Αν η κατάσταση φτάσει στα άκρα πάντως, άσσος στο μανίκι της κυβέρνησης παραμένει το δικαίωμα του κ. Τσίπρα να «παγώσει» τη λήψη αποφάσεων στα Ευρωπαϊκά όργανα για ζητήματα που αφορούν στη χρηματοδότηση των χωρών που γυρνούν την πλάτη στην προσφυγική κρίση. Διευκρίνισε, μάλιστα, ότι θα προσέλθει στη Σύνοδο Κορυφής, της 7ης Μαρτίου, με στόχο να υπάρξει κοινή απόφαση. «Πιστεύω ότι δεν θα χρειαστεί να κάνουμε μονομερείς ενέργειες», είπε θέτοντας, όμως, ως προϋπόθεση το σεβασμό των κανόνων απ’ όλους.

Αγώνας δρόμου για την αξιολόγηση

Παράλληλα, με αυξημένο ενδιαφέρον αναμένεται και η συνεδρίαση του EuroWorking Group τη Δευτέρα, όταν και το Μέγαρο Μαξίμου περιμένει να γνωστοποιηθεί η ακριβής ημερομηνία άφιξης στην Αθήνα του κουαρτέτου.

Το πρωθυπουργικό επιτελείο διατηρεί σε γενικές γραμμές την αισιοδοξία του για ολοκλήρωση της αξιολόγησης ως το Πάσχα των Καθολικών, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να μιλήσει με πλήρη βεβαιότητα. Κάθε πρόβλεψη θα ήταν παρακινδυνευμένη μια και τα δεδομένα θα διαμορφωθούν από τις νέες συζητήσεις της Αθήνας με τους θεσμούς μέχρι τη Δευτέρα.

Πηγή: reporter.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman
Copyrights © 2009-2020 Premium S.A. All Rights Reserved.