ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Κρίνονται όλα το επόμενο επταήμερο για αξιολόγηση-προσφυγικό

Tweet
Share
Tweet
Share

Εβδομάδα παθών ξεκινά από σήμερα για τη χώρα και την κυβέρνηση που βρίσκονται εγκλωβισμένες ασφυκτικά στη μέγγενη μιας συμμετρικής πίεσης που εκδηλώνεται στα καυτά μέτωπα της Οικονομίας και της πρωτοφανούς προσφυγικής κρίσης.

Είναι προφανές, ότι η Ελλάδα δεν έχει τις δυνάμεις να διαχειριστεί και τις δύο αυτές κρίσεις ταυτόχρονα, γεγονός που όσο περνά ο καιρός αναγνωρίζεται επίσημα από τις ισχυρές ευρωπαϊκές μητροπόλεις.

Τα θέματα θα τεθούν στη σύσκεψη που αναμένεται να έχει σε λίγες ώρες ο πρωθυπουργός με τους συνεργάτες του στη Βουλή, γνωρίζοντας ωστόσο ότι τα περιθώρια κινήσεων της Αθήνας, είναι περιορισμένα.

Η κυβέρνηση, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, είναι υποχρεωμένη να διαβεί τον Ρουβίκωνα στο ασφαλιστικό, εγκαταλείποντας τη ρητορική των κόκκινων γραμμών, αλλά και να μετακινηθεί προς τις θέσεις των δανειστών, τόσο στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, των οποίων την διαχείριση είναι έτοιμη να αδειοδοτήσει, όπως διαβεβαιώνει η ΤτΕ σε ξένους οίκους, όσο και στο δημοσιονομικό κενό, όπου οι δανειστές αναμένουν να κλείσει ο Φεβρουάριος για να προκύψουν τα τελικά στοιχεία για την πορεία των οικονομικών μεγεθών του προϋπολογισμού μέσα στο 2015.

Αγεφύρωτο το χάσμα

Στο ζήτημα της αξιολόγησης, οι προσδοκίες στρέφονται στη σημερινή συνεδρίαση της προπαρασκευαστικής ομάδας του Eurogroup, στην οποία θα κριθεί η επιστροφή των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα για να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις.

Οι διαφορές πάντως μεταξύ των δανειστών δεν φαίνεται να γεφυρώνονται, από την στιγμή που το ΔΝΤ επιμένει με ακαμψία στις θέσεις του, την ώρα που ο ευρωπαϊκός βραχίονας των δανειστών, δείχνει να μετατοπίζεται σε ελαστικότερη αντιμετώπιση της Αθήνας, επιτρέποντας μερικές εκπτώσεις σε κρίσιμα ζητήματα όπως το ασφαλιστικό, εξαιτίας της προσφυγικής θύελλας.

Υπό κανονικές συνθήκες, οι επικεφαλής των θεσμών θα έπρεπε στα μέσα της εβδομάδος να επανέλθουν στην Αθήνα. Κυβερνητικά στελέχη ωστόσο, δεν αποκλείουν αυτό να συμβεί μετά τις 7 Μαρτίου, οπότε θα συνεδριάσει το Eurogroup την ίδια ημέρα που πραγματοποιείται και η Σύνοδος Κορυφής για την προσφυγική κρίση. Τη γραμμή πάντως στην οποία θα κινηθεί η κυβέρνηση αποκάλυψε ο ίδιος ο πρωθυπουργός όταν την περασμένη εβδομάδα από τη Βουλή, συσχέτισε έμμεσα, την εξέλιξη στην αξιολόγηση του προγράμματος με το ζήτημα των προσφύγων.

Μεσοβδόμαδα το Συμβούλιο Αρχηγών

Στο προσφυγικό ζήτημα, την προσεχή Τετάρτη ή το αργότερο την επομένη, θα συγκληθεί το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αρχικώς, πρόθεση του Μαξίμου ήταν να αποσπάσει μια αόριστη συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων, χωρίς τη σύγκληση Συμβουλίου.

Ωστόσο, η αλλαγή στάση της ΝΔ, όπως και του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού μετέβαλλε τις διαθέσεις. Η Συγγρού ανεβάζει κατακόρυφα τους τόνους, βλέποντας την τη ραγδαία επιδείνωση του προβλήματος που μετατρέπεται σε ανθρωπιστική κρίση, όπως επιβεβαιώνει η υποβολή εκ μέρους του αρμόδιου υπουργού Γ. Μουζάλα στις Βρυξέλες σχεδίου έκτακτης ανάγκης.

Τα σύνορα στο Βορρά έχουν κλείσει και η χώρα είναι οιονεί ένα απέραντο κέντρο υποδοχής προσφύγων/μεταναστών, άνω των 100.000 συνωστίζονται σε πρόχειρους καταυλισμούς και κατευθύνονται προς τη μεθόριο αναζητώντας μια έξοδο προς τη Δύση.

Η Συγγρού υψώνει τους τόνους

Η ΝΔ, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, μολονότι επιμένει στον εθνικό χαρακτήρα του ζητήματος, εντούτοις επιθυμεί να μην χρεωθεί πολιτικά μέρος του πολιτικού λογαριασμού για την διαχείρισή του.

Ο Κ. Μητσοτάκης εμφανίζεται τώρα να αμφισβητεί ευθέως ότι υπάρχει κάποιο υποτυπώδες σχέδιο και χαρακτηρίζει τον Α. Τσίπρα, «μοιραίο πρωθυπουργό», αποκαλύπτοντας τις διαθέσεις του. Δεν είναι τυχαίο μάλιστα, ότι ο πρόεδρος του κόμματος, διαμήνυσε την διαφωνία του με την απειλή αρνησικυρίας (veto) την οποία επισείει ο κ. Τσίπρας ενόψει της 7ης Μαρτίου, εκτιμώντας ότι θα οδηγήσει τη χώρα σε μεγαλύτερη απομόνωση.

Το θέμα του veto, παρόλα αυτά βρίσκεται πάνω στο τραπέζι με το Μαξίμου να επιχειρεί ένταση της πίεσης προς τις Βρυξέλλες, σχολιάζοντας υπαινικτικά, πως τα Βορειοδυτικά σύνορα της Ελλάδας εκτείνονται σε μήκος 1.000 χιλιομέτρων…

Πηγή: reporter.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman