ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Στον αποπληθωρισμό διολίσθησε πάλι η Ευρωζώνη

Tweet
Share
Tweet
Share
Δραστική πτώση κατά 0,2% σημείωσαν οι τιμές των καταναλωτικών προϊόντων το Φεβρουάριο συγκριτικά με τον Ιανουάριο στη ζώνη του ευρώ, αυξάνοντας ακόμη περισσότερο την πίεση τόσο στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) για να δράσει, αλλά και στις εθνικές κυβερνήσεις για να αναθεωρήσουν τις αντιαναπτυξιακές πολιτικές που εφαρμόζουν, όπως μόλις το περασμένο Σάββατο απεφάνθη το G20.
 
Η διολίσθηση της ευρωοικονομίας στον αποπληθωρισμό συνιστά μια αναπάντεχη αναστροφή του κλίματος που είχε δημιουργηθεί τον Ιανουάριο, όταν είχε καταγραφεί αύξηση των τιμών καταναλωτή κατά 0,3%. Πρόκειται για την πρώτη διολίσθηση των «28» σε αρνητικό πληθωρισμό» από τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν οι τιμές είχαν υποχωρήσει κατά 0,1%, σύμφωνα με την Eurostat.
 
Οι ειδικοί αποδίδουν την ανησυχητική αυτή εξέλιξη στην κάμψη των τιμώνενέργειας κατά 8% το μήνα που εκπνέει σήμερα, έπειτα από μια κάμψη κατά 5,4% που είχαν καταγράψει τον Ιανουάριο.

Λόγω της εξέλιξης αυτής οι ειδικοί θεωρούν βέβαιη τη λήψη περαιτέρω μέτρων από τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι για την τόνωση των τιμών στη ζώνη των «28». Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο μήνα ο ιταλός ευρωτραπεζίτης επέμενε ότι «οι πολιτικές της Ευρωτράπεζας αποδίδουν».
 
Το Σάββατο οι υπουργοί Οικονομικών και οι Κεντρικοί Τραπεζίτες του ομίλου των 20 μεγαλυτέρων οικονομιών του πλανήτη (G20) συμφώνησαν ότι «μόνο τα νομισματικά μέτρα της ΕΚΤ δεν αρκούν για να ενδυναμώσουν την αναπτυξιακή διαδικασία και να απομακρύνουν τον κίνδυνο αποπληθωρισμού στην Ευρωζώνη» και ότι «πρέπει να χρησιμοποιηθούν κατά τρόπο εθνικό και συλλογικό όλα τα πολιτικά εργαλεία που διαθέτει η Ευρωζώνη, νομισματικά, δημοσιονομικά και διαρθρωτικά, προκειμένου να αναθερμανθεί η ευρωοικονομία». 
 
Πηγή: reporter.gr
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman