ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΔΝΤ: Ανοιχτό και πάλι το ζήτημα της «ανακεφαλαιοποίησης»

Tweet
Share
Tweet
Share

Μπορεί η Βελκουλέσκου να φαίνεται έτοιμη να έρθει στην Αθήνα αλλά αυτό δε σημαίνει απαραίτητα ότι έρχεται για να συμφωνήσει και να στρώσει με... ρόδα το χαλί στην ελληνική κυβέρνηση.

Μάλλον το ΔΝΤ προετοιμάζεται για το αντίθετο σενάριο αυτό δηλαδή που λέει ότι οι εκπρόσωποί του θα έρθουν μεν αλλά οι απαιτήσεις τους για δημοσιονομικό έλλειμμα και ασφαλιστικό, παραμένουν ίδιες.

Άλλωστε τις συγκεκριμένες απαιτήσεις είχε δημοσιοποιήσει σε επιστολή-άρθρο του και ο κ. Τόμσεν ο οποίοα αναφέρθηκε σε "κάλυψη" ενός "δημοσιονομικού κενού" της τάξης του 4,5% του ΑΕΠ.


Ωστόσο, η επίσκεψη του ΔΝΤ περιέχει και μία καινούρια «πινελιά» στο σχέδιο της. Όπως όλα δείχνουν η κυρία Βελκουλέσκου θα επαναφέρει το θέμα της "επάρκειας" ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, ένα θέμα που είχε βγει στην άκρη επί εποχής Προβόπουλου στην ΤτΕ.


Σύμφωνα με τις θέσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου η ανακεφαλαιοποίηση έπρεπε να γίνει με την πλήρη απορρόφηση των διαθέσιμων πόρων από το δάνειο του ESM (δηλαδή τα 25 δισ. ευρώ), έτσι ώστε να καθαρίσει εντελώς η "πληγή" των "κόκκινων" δανείων.

Η μακροοικονομική διάσταση αυτής της θέσης είναι ότι η οικονομία πρέπει να αποκτήσει μια υγιή πηγή χρηματοδότησης της ανάκαμψης της οικονομίας και αυτή δεν μπορεί να είναι οι τράπεζες και τα δάνεια, όσο αυτά φρενάρονται από τα "κόκκινα" δάνεια. Και αυτό το επιχείρημα το επαναφέρει στην τρέχουσα αξιολόγηση λόγω της ανακεφαλαιοποίησης που έγινε και η οποία, κατά το ΔΝΤ, δεν μπορεί να στηρίξει τη διάσταση της ανάκαμψης της οικονομίας και να επηρεάσει, έτσι, θετικά το ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια...


Πάντως οι Θεσμοί θεωρούν πως η αξιολόγηση στην Ελλάδα πρέπει, παρ' όλα αυτά, να κλείσει το αργότερο μέχρι το Πάσχα –χωρίς αυτό να γίνει απαραίτητα στο καθολικό (27/3)–, στη βάση μιας συμφωνίας για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος.


Η ευρωπαϊκή πλευρά θεωρεί ότι αυτό μπορεί να γίνει χωρίς να ανοίξει και πάλι το θέμα των τραπεζών, αλλά προϋποθέτει μια μεταβατική περίοδο τριών-τεσσάρων ετών για το ασφαλιστικό, την οποία, όμως, δεν δέχεται το ΔΝΤ, εκτός και αν η Ευρωζώνη δεχτεί να καλύψει η ίδια το "κενό" αυτό στην μεταβατική περίοδο με επιπλέον χρηματοδότηση. Κάτι που είναι απολύτως εκτός ορίζοντα για το ESM.


Διαφορετικά, το ΔΝΤ απαιτεί ισόποσα "μέτρα" από την ελληνική πλευρά, που πολιτικά και οικονομικά είναι αδύνατο να "περάσουν" στην τρέχουσα συγκυρία.

Πηγή: reporter.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman